Χαρά είναι να διαθέτουμε τα αγαθά μας, όχι να τα κάνουμε είδωλά μας

Χαρά είναι να διαθέτουμε τα αγαθά μας, όχι να τα κάνουμε είδωλά μας

Ο Πάπας Φραγκίσκος, πριν από την προσευχή προς την Παναγία, σχολιάζει το Ευαγγέλιο των Μακαρισμών σύμφωνα με τον Άγιο Λουκά: πίστη σημαίνει εμπιστεύομαι πλήρως τον Κύριο, καταστρέφοντας τα κοσμικά είδωλα. Ευτυχία σημαίνει βρίσκομαι μαζί με τον Θεό πλησίον στους φτωχούς, δεν ακολουθώ τους «επαγγελματίες της ψευδαίσθησης».

Έχω πίστη σημαίνει «καταπολεμώ τα κοσμικά είδωλα» και «ανοίγω την καρδιά μου στον ζωντανό και αληθινό Θεό». Αν διαθέτουμε αγαθά, η αληθινή χαρά δεν είναι να τα κάνουμε είδωλα «στα οποία πουλάμε την ψυχή μας», αλλά το να είμαστε «ικανοί να τα μοιραστούμε από κοινού με τα αδέλφια  μας». Ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζει με αυτά τα λόγια το Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, πριν από το Angelusτο οποίο απήγγειλε μαζί με τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας σχεδόν ανοιξιάτικης. Οι Μακαρισμοί στην εκδοχή του Αγίου Λουκά έχουν την ιδιαιτερότητα των τεσσάρων προειδοποιήσεων, οι «αλίμονο σε εσάς» απευθυνόμενες σε «εκείνους που είναι πλούσιοι, χορτασμένοι, που γελούν και επευφημούνται από τον κόσμο».

Το «αλίμονο σε εσάς» στους πλουσίους για να τους «ξυπνήσει» από τον εγωισμό

Είναι ισχυρά και επίμονα λόγια, εξηγεί ο Πάπας, με τα οποία ο Ιησούς «μας διδάσκει τον τρόπο για να διακρίνουμε τις διάφορες καταστάσεις με πίστη». Ο Θεός είναι πλησίον «σε εκείνους που υποφέρουν και παρεμβαίνει για να τους απελευθερώσει από τη δουλεία τους». Το «αλίμονο σε εσάς» απευθυνόμενο «σε όσους σήμερα περνάνε καλά, χρησιμεύει για να «τους ξυπνήσει» από την επικίνδυνη εξαπάτηση του εγωισμού και να τους κάνει να ανοιχθούν στη λογική της αγάπης, όσο ακόμη υπάρχει καιρός». Είναι ένα Ευαγγέλιο, συνεχίζει ο Φραγκίσκος, που μας προσκαλεί «να σκεφτούμε το βαθύ νόημα του να έχουμε πίστη, που συνίσταται στο να εμπιστευτούμε πλήρως τον Κύριο».

«Αφορά στο να καταπολεμήσουμε τα κοσμικά είδωλα για να ανοίξουμε την καρδιά μας στον ζωντανό και αληθινό Θεό. Μόνο εκείνος μπορεί να δώσει στην ύπαρξή μας αυτή την πληρότητα την τόσο επιθυμητή αλλά και τόσο δύσκολη να επιτευχθεί».

Αδελφοί και αδελφές, υπάρχουν πολλοί, πράγματι, ακόμη και στις μέρες μας, που προτείνουν τους εαυτούς τους ως διανομείς της ευτυχίας. Έρχονται και σου υπόσχονται επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλα κέρδη στο χέρι, μαγικές λύσεις για κάθε πρόβλημα, και ούτω καθεξής. Και έτσι είναι εύκολο να ολισθήσει κανείς χωρίς να καταλάβει ότι διαπράττει αμαρτία έναντι της πρώτης εντολής:

Η ειδωλολατρία, αντικαθιστά τον Θεό με ένα είδωλο. Η ειδωλολατρία και τα είδωλα φαίνονται ότι ανήκουν σε άλλες εποχές, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαχρονικά, υπάρχουν ακόμη και σήμερα!

Είμαστε ήδη ευλογημένοι στη γη αν πάμε με το μέρος του Θεού

Ο Ιησούς, συνεχίζει ο Ποντίφικας, «ανοίγει τα μάτια μας στην πραγματικότητα». Γινόμαστε ευτυχείς και είμαστε ήδη ευλογημένοι ακόμη και τώρα επάνω στη γη «στο βαθμό που πηγαίνουμε με το μέρος του Θεού και της Βασιλείας του», «που δεν είναι εφήμερη αλλά που διαρκεί για πάντα».

Είμαστε ευτυχισμένοι αν αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ανάγκη από το Θεό και αν, όπως Εκείνος και με Εκείνον βρισκόμαστε κοντά στους φτωχούς, στους προσβεβλημένους και τους πεινασμένους. Μπορούμε να χαρούμε κάθε φορά που ενώ  διαθέτουμε αγαθά αυτού του κόσμου, δεν τα καθιστούμε είδωλα στα οποία πωλούμε την ψυχή μας, αλλά είμαστε σε θέση να τα μοιραζόμαστε με τους αδελφούς μας.

Να μην επιδιώκουμε την ευτυχία ακολουθώντας τους εμπόρους καπνού

Γι αυτό, επιμένει ο Πάπας Φραγκίσκος, η σημερινή λειτουργία μας καλεί να αναρωτηθούμε και να «έχουμε μια καρδιά γεμάτη αλήθεια».

Οι Μακαρισμοί του Ιησού είναι ένα αποφασιστικό μήνυμα, που μας ενθαρρύνει να μην εμπιστευόμαστε τα υλικά αγαθά και τα παροδικά πράγματα, να μην αναζητάμε την ευτυχία ακολουθώντας τους πωλητές καπνού οι οποίοι συχνά πωλούν το θάνατο, ούτε τους επαγγελματίες της ψευδαίσθησης.

Η ευτυχία που δεν απογοητεύει είναι μόνο εκείνη που προέρχεται από τον Θεό

Με αυτά τα λόγια καταλήγει ο Πάπας, ο Κύριος μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας, να «θεραπευτούμε από τη χρόνια μυωπία με την οποία μας μολύνει το κοσμικό πνεύμα». Με τον παράδοξο Λόγο του «μας κλονίζει  και μας κάνει να αναγνωρίσουμε αυτό που πραγματικά μας κάνει πλούσιους, μας χορταίνει, μας δίνει χαρά και αξιοπρέπεια. Με λίγα λόγια, αυτό που αληθινά δίνει νόημα και πληρότητα στη ζωή μας». Είθε η Παρθένος Μαρία να μας βοηθήσει «να καταστούμε μάρτυρες της ευτυχίας που δεν απογοητεύει, εκείνης που προέρχεται από τον Θεό».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Γ)

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 15-16                       Οι οφθαλμοί μου για πάντα θα προσβλέπουν στον Κύριο, επειδή Αυτός θα