Κάριτας: «Δοξασμένος να’ σαι», οδηγός για τη δέσμευση του αύριο

Κάριτας: «Δοξασμένος να’ σαι», οδηγός για τη δέσμευση του αύριο

Στον 55ο φάκελο της Κάριτας, η μετά τον κορονοϊο περίοδος ξαναδιαβάζεται σύμφωνα με τις ιδέες που περιέχονται στην Εγκύκλιο Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου, 5 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της.

Η επιρροή της «Δοξασμένος να΄σαι» από την ημέρα της δημοσίευσής της, πριν από 5 χρόνια, και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού που αντιμετωπίζουν οι πέντε ήπειροι. Η Κάριτας Ιταλίας αφιερώνει τον 55ο Φάκελό της με Δεδομένα και Μαρτυρίες (DDT) σε αυτά τα δύο θέματα, με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη την εποχή του κορονοϊού. Υποθέσεις του μέλλοντος ξεκινώντας από την «Δοξασμένος να’σαι». Στις 24 Μαΐου 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε την Εγκύκλιο επιστολή επάνω στην ανθρώπινη ανάπτυξη η οποία αναγνωρίζει τα δικαιώματα κάθε ατόμου στον πλανήτη – το κοινό σπίτι -, πέντε χρόνια μετά, η εξάπλωση του Covid-19, επαναφέρει το περιεχόμενό της πλούσιο σε θεμελιώδεις ιδέες για την ανάγνωση του «Σημεία των καιρών» και την ενεργοποίηση των αλλαγών. Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τη δυνατότητα μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων από διάφορα είδη ζώων στον άνθρωπο, διαβάζουμε σε μια δήλωση της Κάριτας Ιταλίας η οποία προειδοποιεί για την πιθανότητα επιδημιών στο μέλλον, ειδικά λόγω της πίεσης που ασκείται από την ανθρωπότητα στο περιβάλλον.

Νέα τροφή για προβληματισμό
Η Κάριτας Ιταλίας τονίζει ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε την ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της πανδημίας (συχνά μέσω της αυστηροποίησης των τεχνικών ελέγχου) και των απαραίτητων αντίβαρων, τόσο όσον αφορά τη διαφάνεια των πληροφοριών όσο και από την άποψη των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών. Σίγουρα σήμερα η «Δοξασμένος να’σαι» του Πάπα Φραγκίσκου πρέπει να ξαναδιαβαστεί, λέει προφητικά λόγια για τον κίνδυνο αυξανόμενων ανισοτήτων και συγκρούσεων, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας συμμαχίας μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης, σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της βαθιάς μεταρρύθμισης των αρχών που διέπουν μια οικονομία και των μεγάλων εταιρείών που τις χαρακτηρίζει η αποκλειστικότητα και η αυξημένη ρύπανση. Ο νέος φάκελος Κάριτας επισημαίνει ορισμένα σημεία για προβληματισμό σχετικά με το πώς το όραμα που περιγράφεται από την Κοινωνική Διδασκαλία, ιδίως ξεκινώντας από την Εγκύκλιο, μπορεί να βοηθήσει σε μια ανάκαμψη, δίνοντας μια ενεργό και υπεύθυνη συμβολή για ένα πιο δίκαιο και σεβαστό μέλλον στην αξιοπρέπεια όλων στην «μετά τον Covid-19» εποχή.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου