Εκατομμύρια Αφρικανοί απειλούνται να βυθιστούν "σε ακραία φτώχεια" λόγω της πανδημίας
Εκατομμύρια άνθρωποι “ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια” στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας covid-19, υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας σε αυξημένη “διεθνή αλληλεγγύη” προς την ήπειρο.
“Η πανδημία απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην Αφρική. Θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την ευαλωτότητα απέναντι στην ασθένεια”, επεσήμανε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του που συνόδευε έρευνα του ΟΗΕ συνδυασμένη σε συστάσεις για την αφρικανική ήπειρο.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Αφρική “αντέδρασε άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι “μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόμασταν”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.500 νεκρούς στην Αφρική”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι χώρες της Αφρικής θα πρέπει να έχουν την ίδια άμεση, ίση και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή θεραπεία βρεθεί, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμια δημόσια αγαθά”.
Διότι, όπως επεσήμανε ο Γκουτέρες, η πανδημία “δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της” στην Αφρική, “όπου τα προβλήματα ενδέχεται να επιδεινωθούν γρήγορα”.
“Πρέπει επειγόντως να επιδείξουμε παγκόσμια αλληλεγγύη με την Αφρική, ήδη από σήμερα και προκειμένου να ανακάμψει πιο γρήγορα. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η πανδημία στην Αφρική προκειμένου να εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο”, υπογράμμισε.
Στις συστάσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί “διεθνή κινητοποίηση για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων στην Αφρική, τη διατήρηση των αλυσίδων προμήθειας διατροφικών προϊόντων και την αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης”.
Είναι επίσης απαραίτητο, διευκρινίζει, “να υποστηριχθεί η εκπαίδευση, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μην καταρρεύσουν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να προστατευθεί η ήπειρος από την απώλεια εσόδων”.
Ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν στην Αφρική “περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τη διεθνή κοινότητα”, ενώ ζήτησε να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών, “ξεκινώντας από ένα γενικό πάγωμα του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν”.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)