«Κάντε να ακουστεί η κραυγή σας!»

«Κάντε να ακουστεί η κραυγή σας!»

«Βγαίνουμε» για να οδηγήσουμε τον εαυτό μας «προς ένα άγνωστο μέλλον αλλά που θα φέρει σίγουρες υλοποιήσεις», χωρίς να φοβόμαστε «να ακούσουμε το Άγιο Πνεύμα» που «προτρέπει τολμηρές επιλογές», ούτε να καθυστερούμε «όταν η συνείδηση ζητά να ρισκάρουμε για να ακολουθήσουμε τον Κύριο». Αυτή είναι η ενθάρρυνση που ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει προς όλους τους νέους του κόσμου με μια Επιστολή που σήμερα κοινοποιεί, με την ευκαιρία του προπαρασκευαστικού εγγράφου της έναρξης της Συνόδου των Επισκόπων.

Ένα έγγραφο που, όπως γράφει ο Πάπας, είναι μια «πυξίδα» για τη διαδρομή που θα οδηγήσει στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο 2018, με το θέμα «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της πίστης». «Θέλησα να είστε το κέντρο της προσοχής επειδή σας έχω στην καρδιά μου», εξηγεί ο Ποντίφικας. Ο οποίος απευθύνει στους νέους τα λόγια που ο Θεός είπε στον Αβραάμ: «Φύγε από τη γη σου, από τους συγγενείς σου και από τον οίκο του πατέρα σου, πήγαινε στη γη που εγώ θα σου υποδείξω».

Λόγια «που απευθύνονται και σε εσάς», υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος, επειδή είναι «τα λόγια του μοναδικού Πατέρα ο οποίος σας προσκαλεί να «βγείτε» και να οδηγήσετε τον εαυτό σας προς ένα άγνωστο μέλλον αλλά που θα φέρει σίγουρες υλοποιήσεις, κατά τις οποίες Εκείνος ο ίδιος θα σας συνοδεύει». Πρέπει «να ακούτε τη φωνή του Θεού που ηχεί στις καρδιές σας δια μέσου της πνοής του Αγίου Πνεύματος», λέει.

Βασικά είναι η ίδια πρόσκληση που ο Θεός απευθύνει στον Αβραάμ όταν του λέει «Φύγε».  «Τι θέλει να του πει; Σίγουρα όχι να το σκάσει από τους δικούς του ή από τον κόσμο. Ήταν μια δυνατή πρόσκληση, μια κλήση, για να τα αφήσει όλα και να πάει σε μια νέα γη. Ποια είναι για εμάς σήμερα αυτή η νέα γη, αν όχι μια κοινωνία πιο σωστή και αδελφική που εσείς βαθιά επιθυμείτε και που θέλετε να οικοδομήσετε ως την άκρη του κόσμου;», ρωτά ο Bergoglio. Αλλά δυστυχώς, σήμερα, το «Φύγε» αποκτά μια διαφορετική έννοια»: Είναι «αυτή της υπεκφυγής, της αδικίας και του πολέμου. Πολλοί νέοι έχουν υποκύψει στον εκβιασμό της βίας και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η κραυγή τους ανεβαίνει προς το Θεό, όπως εκείνη του σκλαβωμένου Ισραήλ που καταπιεζόταν από τον Φαραώ», δηλώνει ο Πάπας.

 «Και σε εσάς – συνεχίζει να λέει στους νέους –  ο Ιησούς στρέφει το βλέμμα του και σας προσκαλεί να πάτε κοντά του. Αγαπητοί νέοι, έχετε συναντήσει αυτό το βλέμμα; Έχετε ακούσει αυτή τη φωνή; Έχετε αισθανθεί αυτή την παρότρυνση να σας βάλει σε πορεία; Είμαι σίγουρος ότι, θα έμοιαζε σαν να βασίλευε στον κόσμο κάτι δυνατό και εκπληκτικό, αυτή η συνεχής κλήση που θα αντηχούσε στην ψυχή σας για να την ανοίξει στην πλήρη χαρά». Όλο αυτό, επιβεβαιώνει ο Ποντίφικας, «θα είναι δυνατό στο βαθμό που, ακόμη και διαμέσου της συνοδείας του έμπειρου οδηγού, θα ξέρετε πώς να αναλάβετε μια διαδρομή ευθυκρισίας για να ανακαλύψετε το σχέδιο του Θεού για τη ζωή σας. Ακόμη και όταν η πορεία σας σηματοδοτείται από έλλειψη βεβαιότητας και από αποτυχία, ο Θεός πλούσιος σε ευσπλαχνία, τείνει το χέρι του για να σας σηκώσει και πάλι».

Στην επιστολή δεν παραλείπεται και μια αναφορά στην τελευταία Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Κρακοβία και στο κρίσιμο ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών του καλοκαιριού: «Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;». «Ναι» ήταν η βροντερή απάντηση των νέων όλου του κόσμου. «Αυτή η κραυγή προέρχεται από την νεανική καρδιά σας που δεν μπορεί να αντέξει την αδικία και δεν μπορεί να λυγίσει από τον σκάρτο πολιτισμό, ούτε παραδίνεται στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. «Ακούστε αυτή την κραυγή που ανεβαίνει από μέσα σας!», προτρέπει, «ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε, όπως ο προφήτης Ιερεμίας, την απειρία του νεαρού της ηλικίας σας, ο Θεός σας ενθαρρύνει να πάτε εκεί όπου Εκείνος σας στέλνει».

Πράγματι, «ένας καλύτερος κόσμος οικοδομείται και χάρη σε εσάς, στη δική σας θέληση αλλαγής και στη δική σας γενναιοδωρία», καταλήγει ο Άγιος Πατέρας. Και επαναλαμβάνει την έκκλησή του να μη φοβάστε «να ακούσετε το Άγιο Πνεύμα που σας προτείνει τολμηρές επιλογές, μη καθυστερείτε, όταν η συνείδησή σας ζητά να ρισκάρετε για να ακολουθήσετε τον Κύριο». «Ωστόσο η Εκκλησία –  προσθέτει – επιθυμεί να ακούσει τη φωνή σας, την ευαισθησία σας, την πίστη σας, ακόμη και τις αμφιβολίες σας και την κριτική σας. Κάντε να ακουστεί η κραυγή σας, αφήστε τη να αντηχήσει στις κοινότητες και κάντε να φτάσει στους ποιμένες».

Κλείνοντας, ένα αφιέρωμα στον Άγιο Βενέδικτο που «συνιστούσε στους ηγουμένους να συμβουλεύονται και τους νέους πριν οποιαδήποτε σημαντική επιλογή», επειδή «συχνά είναι στους νεώτερους που ο Κύριος αποκαλύπτει την καλύτερη λύση». Και η επίκληση στη Μαρία, «μια νέα «μια νέα στην οποία
Θεός έστρεψε το βλέμμα της αγάπης Του».

 Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου