Κάνω όπως έκανε ή Κάνω ότι έκανε ο Χριστός;
Σε πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι το ίδιο, με προσοχή όμως, είναι πολύ διαφορετικό. Μπορώ να κάνω όπως έκανε ο Χριστός σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά – σίγουρα – δεν μπορώ να κάνω ότι έκανε ο Χριστός (π.χ. θαύματα).
Ο Χριστός επέλεξε τον πιο τέλειο τρόπο ζωής και κάλεσε και εμάς να τον ακολουθήσουμε, αλλά όχι κάνοντας μία αντιγραφή!
Μας έδωσε, παράδειγμα, για να βαδίσουμε στα ίχνη του, όσο πιο πολύ του μοιάζουμε τόσο πιο πολύ γινόμαστε Άγιοι. Όμως δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε σε ότι έκανε στη δημόσια ζωή! Ενήστευε – λέει το Ευαγγέλιο – για σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες. Η σωματική μας κατάσταση δεν το επιτρέπει. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες ενέργειες, όχι για να τις μιμηθούμε, σαν να αναπαράγουμε αντίγραφα, αλλά να συμμορφωνόμαστε πνευματικά. Δηλαδή, να τις κάνω πράξη όσο μου το επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνατότητες. Με το σκεπτικό αυτό, είναι ανάγκη, να μελετήσουμε σωστά και καλά, τί είναι δυνατό να εφαρμόσουμε στην ανθρώπινη λογική και την ηθική φρόνηση.
Αυτό που πιο πολύ επιθυμεί ο Χριστός, για όσους θέλουν να τον μιμηθούν, δηλαδή να κάνει όπως έκανε, είναι η εφαρμογή του Νόμου της Αγάπης, απέναντι στον Θεό και τον πλησίον.
Έδωσε το παράδειγμα και το σύνθημά του είναι: «θα γνωρίσει – ο κόσμος – ότι είστε μαθητές μου αν αγαπάτε ο ένας τον άλλον» (Ιω. 13,35).
Μ’ αυτό το κριτήριο, πρέπει να βλέπουμε μία πράξη με το λογικό και όχι μόνο ό,τι φαίνεται εξωτερικά.
Παρά ταύτα, δε σημαίνει ότι όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία δεν μπορούμε να διακρίνουμε και μία εσωτερική αγάπη.
Ο Χριστός ενήστευσε σαράντα μέρες. Θέλουμε να τον μιμηθούμε;
Ας εγκαταλείψουμε πνευματικά ότι είναι κακό και ας νηστεύσουμε σωματικά όσο μας είναι δυνατό.
Έτσι κάνω όπως έκανε, γιατί δεν μπορώ να κάνω ότι έκανε ο Χριστός.
π. Μ.Β