Φυλλάδιο Τετάρτης των Τεφρών

Φυλλάδιο Τετάρτης των Τεφρών

τεφρων_αφή.JPG

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Σοφ Σολ 11, 24-25. 27)

Όλους τους ελεείς, Κύριε, και ουδέν απορρίπτεις απ’ όσα έχεις δημιουργήσει. Παραβλέπεις τις αμαρτίες των ανθρώπων που μετανοούν και τους συγχωρείς, επειδή είσαι ο Κύριος, ο Θεός μας.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Αξίωσέ μας, Κύριε, να αρχίσουμε με την ιερή νηστεία την πνευματική άσκηση της Τεσσαρακοστής, για να ενισχυθούμε με την εγκράτεια και να καταπολεμήσουμε το πνεύμα του πονηρού.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιωήλ (2, 12-18)

Τώρα, λοιπόν, λέει ο Κύριος, να επιστρέψετε σε μένα με όλη σας την καρδιά, με νηστεία, με θρήνο και με οδυρμό. Και να σχίσετε την καρδιά σας και όχι τα ενδύματά σας, και να επιστρέψετε στον Κύριο, το Θεό σας, επειδή, είναι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος, και ο οποίος καταπραΰνεται για το κακό. Ποιος γνωρίζει αν θα επιστρέψει και συγχωρήσει κι αφήσει πίσω του ευλογία, προσφορά και σπονδή στον Κύριο το Θεό σας;
Να σαλπίσετε στη Σιών, να αγιάσετε νηστεία, να κηρύξετε επίσημη σύναξη, να συγκεντρώσετε το λαό, να αγιάσετε τη σύναξη, να συγκεντρώσετε τους πρεσβύτερους, να συναθροίσετε τα νήπια και αυτά που θηλάζουν, ας βγει ο γαμπρός από τον κοιτώνα του και η νύφη από το θάλαμό της.
Ας κλάψουν οι Ιερείς, οι λειτουργοί του Θεού, ανάμεσα στον πρόναο και το θυσιαστήριο, κι ας πουν: «Λυπήσου, Κύριε, το λαό σου και μη δώσεις την κληρονομιά σου σε όνειδος, ώστε να τους κυριεύσουν τα έθνη». Γιατί να πουν ανάμεσα στους λαούς: «Πού είναι ο Θεός τους;»
Και ο Κύριος ζηλοτύπησε για τη γη του και λυπήθηκε το λαό του.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (51)

Ελέησέ μας, Κύριε,
διότι αμαρτήσαμε.

Ελέησέ με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου,+
και σβήσε τ’ανομήματά μου,*
σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.
Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου*
και από την αμαρτία μου καθάρισέ με.

Επειδή εγώ αναγνωρίζω την ανομία μου,*
και εμπρός μου πάντα είναι η αμαρτία μου.
Εναντίον σου,+ μόνο εναντίον σου, αμάρτησα*
κι ενώπιόν σου το κακό έπραξα.

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου,*
και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.
Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου*
και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

Χάρισέ μου την αγαλλίαση, που δίνει η σωτηρία σου,*
και στήριξε μέσα μου ένα γενναίο πνεύμα.
Κύριε, τα χείλη μου θ’ανοίξεις, *
και το στόμα μου θ’αναγγείλει τους αίνους σου.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τη 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους (5, 20-6,2)

Αδελφοί, είμαστε πρεσβευτές του Χριστού, και είναι σαν ο Θεός να σας παρότρυνε με μας: σας παρακαλούμε, στο όνομα του Χριστού, συμφιλιωθείτε με το Θεό. Εκείνον που δε γνώρισε αμαρτία, τον κατέστησε αμαρτία για χάρη μας, ώστε εμείς να γίνουμε, μέσω εκείνου, δικαιοσύνη του Θεού.
Και επειδή είμαστε συνεργάτες του, σας παρακαλούμε να μη δεχθείτε μάταια τη χάρη του Θεού. Λέει ο ίδιος, πράγματι: «Στον καιρό της εύνοιας σε εισάκουσα και σε βοήθησα την ημέρα της σωτηρίας. Ιδού, τώρα καιρός εύνοιας. Ιδού, τώρα η ημέρα της σωτηρίας».
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ψλμ.95,8αβ)

Σήμερα μη σκληρύνετε τις καρδιές σας, αλλά ακούτε τη φωνή του Κυρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6,1-6.16-18)

Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας ενώπιον των ανθρώπων, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.
Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’ τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και, όταν προσεύχεστε, να μην είστε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και, αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και, όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Με επισημότητα προσφέρουμε, Κύριε, την ευχαριστιακή θυσία στην αρχή της Τεσσαρακοστής και σε ικετεύουμε: Ενισχυμένοι από έργα μετανοίας και αγάπης, να απέχουμε από φθοροποιές επιθυμίες και εξαγνισμένοι από κάθε αμαρτία, να τελέσουμε με ευσέβεια τα Άγια Πάθη του Υιού σου, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 1, 2-3)

Όποιος ημέρα και νύκτα μελετά το νόμο του Κυρίου στον καιρό του θα δώσει καρπούς.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μυστήριο του οποίου μεταλάβαμε, Κύριε, να μας βοηθήσει, ώστε η νηστεία μας να είναι αρεστή σ’ εσένα και για μας ωφέλιμη.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΕΥΧΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Εμφύσησε με καλοσύνη, Κύριε, πνεύμα συντριβής επάνω στο λαό σου, που υποκλίνεται στη μεγαλειότητά σου, για να αξιωθεί να λάβει από την ευσπλαχνία σου το βραβείο που υπόσχεσαι σε όσους μετανοούν.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου