Ισχυρός σεισμός στην Κροατία

Ισχυρός σεισμός στην Κροατία

Κροατ.jpeg

κτίρια καταστράφηκαν, ένα παιδί νεκρό

Terremoto in Croazia: edifici crollati a Petrinja (ANSA)

Δραματικές εικόνες, δυστυχώς γνωστές, άρχισαν να μεταδίδονται για αρκετά λεπτά σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου. Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια περιοχή της Κροατίας στις 12.19, της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020.

Το επίκεντρο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, το κέντρο του σεισμού ήταν τα δέκα χιλιόμετρα κάτω από την γη. Ένα πολύ βίαιο κτύπημα του εγκέλαδου σε σύγκριση με άλλα παρόμοια γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Καταγράφεται ζημιά στην Petrinja, το ιστορικό της κέντρο έχει καταστραφεί πλήρως και έχει καταγραφεί ένας θάνατος ενός παιδιού. Από τις ειδήσεις που έρχονται λεπτό προς λεπτό από τα πρακτορεία ειδήσεων μαθαίνουμε ότι στην Petrinja ανάμεσα στα γκρεμισμένα κτίρια υπάρχει ένα νοσοκομείο και ένα νηπιαγωγείο. Έμειναν χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικές γραμμές σε μεγάλη περιοχή. Η έδρα της κυβέρνησης στο Ζάγκρεμπ υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Ιταλία

Ο σεισμός ήταν επίσης αισθητός σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Αδριατικής, στην Ιταλία από την Τεργέστη έως το Αμπρούτσο και επίσης στις περιοχές των Τυρρηνών όπως η Καμπανία. Προληπτικά, ο πυρηνικός σταθμός του Krsko έκλεισε στη Σλοβενία. Ο φόβος είναι ότι ο απολογισμός, ειδικά των θυμάτων, θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος. Μετά τον σεισμό υπάρχουν οι συνηθισμένες σκηνές πανικού με τον φοβισμένο πληθυσμό που έχει εξαπλωθεί στους δρόμους και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο στρατός, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί, ενώ ένα σημάδι αλληλεγγύης και υποστήριξης προέρχεται από την Ευρώπη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, είμαστε στο πλευρό της Κροατίας».

Προσευχές για όλους εκείνους που πλήττονται από την ταλαιπωρία

Ο φόβος της περασμένης 22ας Μαρτίου, όταν ο σεισμός ήταν στο Ζάγκρεμπ, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, ο π. Krunoslav Novak, ο οποίος, από το Ζάγκρεμπ, λέει στο Vatican News πώς η Εκκλησία θα προσπαθήσει να είναι δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται. «Ο επίσκοπος Sisak (Σεβασμιότατος Vlado Kosič) αμέσως πήγε στους ανθρώπους για να τους παρηγορήσει και γνωρίζουμε επίσης ότι και ο στρατός κινητοποιήθηκε, με μια ομάδα 300 στρατιωτών, οι οποίοι πήγαν για να βοηθήσουν τους πληγέντες πληθυσμούς. Στη συνέχεια, υπάρχουν επίσης άτομα και ομάδες που έχουν φύγει για να βοηθήσουν σε εκείνα τα μέρη όπου η ταλαιπωρία είναι μεγάλη».

Η Caritas, προσθέτει ο π. Novak, θα παρέμβει το συντομότερο δυνατό, όπως έγινε για τον σεισμό της περασμένης άνοιξης και «η Εκκλησία μας θα προσπαθήσει να δώσει παρηγοριά και βοήθεια σε όλους εκείνους που τη χρειάζονται. Σε αυτήν την πολύ σοβαρή στιγμή για την Κροατία, ο Novak ζητά «να προσευχηθούν για τους ανθρώπους που πλήττονται από όλα αυτά, συνεχίζοντας έτσι να μεταφέρει το μήνυμα αυτών των Χριστουγέννων, ότι ο Θεός είναι ανάμεσά μας ακόμη και σε αυτές τις σοβαρές και δύσκολες στιγμές».

Μετάφραση: π. Ιωαν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου