Η επιστροφή στη Λευκορωσία του Αρχιεπισκόπου είναι γεγονός!

Λευκορωσία: Η επιστροφή του Αρχιεπισκόπου είναι γεγονός!

Λευκορ.jpg

Έχουμε παρουσιάσει όλα “τα επεισόδια”, για τον αποκλεισμό επιστροφής στη χώρα, απ’ την Πολωνία όπου βρισκόταν για θρησκευτικές τελετές, από τις 31-8-2020, του Προέδρου της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Λευκορωσίας, Αρχιεπισκόπου Μινσκ και Μογλέβ, Tadeusz Kondrusiewicz.

Αναφερθήκαμε στην άφιξη στο Μίνσκ, λίγες μέρες αργότερα, του Αρχιεπισκόπου P. R. Gallacher, υπεύθυνου της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα Κράτη. Δεν είχε δει τον Πρόεδρο Λουκασένκο αλλά άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια τις επαφές με τις Αρχές συνέχισε ο νέος Νούντσιος της Αγίας Έδρας στη χώρα, Επίσκοπος Ante Jozic. Tην 19-10-2020 ο Αρχιεπίσκοπος Kondrusiewicz πήγε στη Ρώμη, όπου συζήτησε με τον Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο P. Parolin και τον Αρχιεπίσκοπο PR Gallacher.

Ακολούθησε η συνάντηση Λουκασένκο με τον “προσωπικό απεσταλμένο” του Πάπα και πρώην Νούντσιο στη χώρα, Αρχιεπίσκοπο Claudio Cuggerotti. Το βράδυ της 22-12-20 οι αρχές της χώρας και η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας ανακοίνωσαν την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου.

Η “διατύπωση” που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Vladimir Makei αποδεικνύει τη διπλωματική μάχη που προηγήθηκε: Ο νούντσιος Cl. Cuggerotti παρέδωσε στον Πρόεδρο του Κράτους προσωπική επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου η οποία “περιείχε ένα αίτημα σχετικά με μια σημαντική προσωπικότητα, τον Μητροπολίτη Μινσκ και Μογλεβ” Από “σεβασμό στον Πάπα και λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων” ο Πρόεδρος Lukashenko έδωσε εντολή “να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα”. Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και των άλλων εορτών που ακολουθούν είναι ένας παραπάνω λόγος για να ληφθεί αυτή η απόφαση σχετικά με τον Μητροπολίτη, “παρόλο που υπάρχουν κάποια αρνητικά θέματα ως προς το πρόσωπό του”.

Ο Νούντσιος Ante Zozic ήταν πιο λακωνικός “Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου. Οι Αρχές απάντησαν θετικά στο αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει και να γιορτάσει με τους πιστούς του τη Γέννηση του Χριστού”.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Kondrusiewicz, λίγο πριν αναχωρήσει απ την Πολωνία για Λευκορωσία επανέλαβε ότι “Εργάζομαι σε όλη μου τη ζωή σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και για τη συμφιλίωση της χώρας. Δε συμμετέχω σε συνωμοσίες κατά της πολιτικής εξουσίας”

Πληροφορίες και φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου