Ιστορίες ελεύθερων-εγκλωβισμένων

Παιδικά ρούχα απλωμένα όμορφα και τακτοποιημένα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Στο χώρο που οι ντόπιοι αποκαλούν «ζούγκλα»

Ιστορίες ελεύθερων-εγκλωβισμένων

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Τουρκία την άνοιξη του 2016 συμφώνησε να «συγκρατήσει» τις ροές προς τα ελληνικά νησιά,  να δέχεται πίσω όσους παράνομα εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω των συνόρων της χώρας μας με την Τουρκία ενώ για κάθε Σύριο που θα επέστρεφε στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταντο σε χώρα της ΕΕ. Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα εξασφάλισε 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μια δέσμευση για έναρξη των διαδικασιών κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ.  

Η αλήθεια είναι πως αν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά και τα χρήματα σταδιακά καταβλήθηκαν στην Τουρκία, οι άλλες προβλέψεις της συμφωνίας είτε δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί είτε υλοποιούνται μετ′ εμποδίων. .

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζουν να ζουν εγκλωβισμένοι, στοιβαγμένοι και σε απόγνωση χιλιάδες άνθρωποι.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβουσυνωστίζονται περί τα 5.000 άτομα αν και οι  χώροι έχουν φτιαχτεί για να φιλοξενούν 3.100 άτομα. Αντίστοιχα στη Χίο στοιβάζονται περί τα 1.350 άτομα αντί για 1.014 ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Σάμο όπου σε έναν χώρο που φτιάχτηκε για 638 ανθρώπους προσπαθούν μάταια να στριμωχτούν και να ζήσουν περί τα 4.000 άτομα! 

Μεταξύ αυτών των ελεύθερων ανθρώπων που όμως όμως είναι εγκλωβισμένοι σε αυτά τα κέντρα είναι παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας. Οι ιστορίες τους δεν λέγονται πια και τόσο συχνά, δεν γράφονται και δύσκολα τις αφηγείται κανείς αφού αφενός η πρόσβαση σε αυτούς του χώρους είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφενός η απομόνωσή μας βοηθά να τους ξεχάσουμε. 

Εκείνοι όμως συνεχίζουν να ζουν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας. Με τα άνετα κρεβάτια, τις μυρωδιές από ζεστό φαγητό, τα παράθυρα που ανοίγουν κάθε πρωί για να μπει καθαρός αέρας και φως. 

Αυτές είναι 9 μικρές ιστορίες από την καθημερινότητα ανθρώπων που εδώ και πολύ καιρό δεν τα απολαμβάνουν όλα αυτά. Ανθρώπων που περνούν ώρες,  μέρες, εβδομάδες ή και μήνες σε κοντέινερ και σκηνές, συχνά μαζί με άλλους- ακόμη και αγνώστους. Ανθρώπων που όπως πχ στο Βαθύ της Σάμου ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα. Στην ύπαιθρο και  έξω από τον επίσημο καταυλισμό, σε αυτό που ονομάζουν «ζούγκλα». Χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες, λουτρά ή τρεχούμενο νερό. Με λιγοστές κουβέρτες. Πλάι σε σκουπίδια και περιττώματα. 

Τις ιστορίες τους τις μοιράστηκαν σε μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση με τη σειρά της παραχώρησε κατ′ αποκλειστικότητα στη HuffPost Greece το φωτογραφικό υλικό και στοιχεία για τους ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησαν. Σημειώνεται πως κάποιοι δεν ήθελαν να δημοσιευτεί το όνομά τους.

Η νεαρή μητέρα και η κόρη της έφτασαν στη Χίο πριν από λίγους μήνες. Προς το παρόν, ζουν σε ένα κοντέινερ με άλλα
11 μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και με δύο άλλες οικογένειες Παλαιστινίων.

Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, οι άντρες αιτούντες άσυλο που δεν έχουν οικογένεια στοιβάζονται σε κοντέινερ
με αγνώστους.

Ο Μανσούρ (κέντρο) είναι 21 ετών και είναι από το Αφγανιστάν. Τους τελευταίους μήνες το σπίτι του είναι αυτή 
η σκηνή, την οποία μοιράζεται με τους δύο  φίλους του έξω από τον καταυλισμό στο Βαθύ, στη Σάμο. Όπως λέει δεν έχει 
καθαρό νερό για να πλυθεί ή να πλύνει τα ρούχα του, ούτε και πρόσβαση σε τουαλέτα.

Κατερίνα Πρίφτη

Πηγή: huffingtonpost.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 29-30.3.2025

Οικισμός Ενορία 29-30 Μαρτίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 30/3 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 26 Μαρτίου 2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με