Παιδικά ρούχα απλωμένα όμορφα και τακτοποιημένα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Στο χώρο που οι ντόπιοι αποκαλούν «ζούγκλα»
Ιστορίες ελεύθερων-εγκλωβισμένων
Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Η Τουρκία την άνοιξη του 2016 συμφώνησε να «συγκρατήσει» τις ροές προς τα ελληνικά νησιά, να δέχεται πίσω όσους παράνομα εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω των συνόρων της χώρας μας με την Τουρκία ενώ για κάθε Σύριο που θα επέστρεφε στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταντο σε χώρα της ΕΕ. Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα εξασφάλισε 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μια δέσμευση για έναρξη των διαδικασιών κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η αλήθεια είναι πως αν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά και τα χρήματα σταδιακά καταβλήθηκαν στην Τουρκία, οι άλλες προβλέψεις της συμφωνίας είτε δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί είτε υλοποιούνται μετ′ εμποδίων. .
Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζουν να ζουν εγκλωβισμένοι, στοιβαγμένοι και σε απόγνωση χιλιάδες άνθρωποι.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβουσυνωστίζονται περί τα 5.000 άτομα αν και οι χώροι έχουν φτιαχτεί για να φιλοξενούν 3.100 άτομα. Αντίστοιχα στη Χίο στοιβάζονται περί τα 1.350 άτομα αντί για 1.014 ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Σάμο όπου σε έναν χώρο που φτιάχτηκε για 638 ανθρώπους προσπαθούν μάταια να στριμωχτούν και να ζήσουν περί τα 4.000 άτομα!
Η νεαρή μητέρα και η κόρη της έφτασαν στη Χίο πριν από λίγους μήνες. Προς το παρόν, ζουν σε ένα κοντέινερ με άλλα
11 μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και με δύο άλλες οικογένειες Παλαιστινίων.
Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, οι άντρες αιτούντες άσυλο που δεν έχουν οικογένεια στοιβάζονται σε κοντέινερ
με αγνώστους.
Ο Μανσούρ (κέντρο) είναι 21 ετών και είναι από το Αφγανιστάν. Τους τελευταίους μήνες το σπίτι του είναι αυτή
η σκηνή, την οποία μοιράζεται με τους δύο φίλους του έξω από τον καταυλισμό στο Βαθύ, στη Σάμο. Όπως λέει δεν έχει
καθαρό νερό για να πλυθεί ή να πλύνει τα ρούχα του, ούτε και πρόσβαση σε τουαλέτα.
Πηγή: huffingtonpost.gr