Ιράκ, ο αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ

5

Ιράκ, ο αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ

Κατά την αύξηση ανάπτυξης και ισχύς του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014, ευνόησε την «εκκένωση των Χριστιανών, των Σύρων, και των Χαλδαίων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έσωσε πάνω από 800 ιστορικά χειρόγραφα, της περιόδου από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα». Για αυτόν τον λόγο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προτίνει τον αρχιεπίσκοπο της Μοσούλης, τον Δομινικανό Najeeb Moussa Michaeel, για το Βραβείο Ζαχάρωφ του 2020 για την ελευθερία της σκέψης. Η αναγνώριση αυτή απονέμεται κάθε χρόνο σε «άτομα και οργανώσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών». Ο ιεράρχης, σε συνέντευξη του από το Asia News, λέει πως αυτή η υποψηφιότητά του αντιπροσωπεύει «τιμή και ενθάρρυνση προς όλους τους Ιρακινούς», αλλά και έναν τρόπο «να θυμόμαστε τα τόσα πολλά αθώα θύματα».
Το έργο για την προστασία της ιστορικής μνήμης του Ιράκ
Στο παρελθόν, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης είχε επιβλέψει τη συντήρηση και την ψηφιοποίηση εκατοντάδων αρχαίων χειρογράφων σε αραμαϊκά, αραβικά και άλλες γλώσσες, καθώς και χιλιάδες βιβλία και γράμματα αιώνων. «Από το 1990 – δηλώνει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – έχει συμβάλει στη διατήρηση περισσότερων από 8.000 τόμων και 35.000 εγγράφων της Ανατολικής Εκκλησίας».
«Οι σφαίρες σφήνωσαν στα κεφάλια μας καθώς αναζητήσαμε καταφύγιο με τα χέρια μας φορτωμένα με αυτούς τους πολύτιμους όγκους», θυμάται ο ιεράρχης, σύμφωνα με τον οποίο η υποψηφιότητά του αντιπροσωπεύει «μια υπογραφή σε κάθε σελίδα αυτών των χειρόγραφων» καθώς και μια υπενθύμιση «για τα αθώα θύματα, ιδίως οι Γιαζίντες: ένας ειρηνικός λαός, ο οποίος έπρεπε να αντιμετωπίσει μια πραγματική τραγωδία και στον οποίο νιώθω ιδιαίτερα προσκολλημένος».
“Χρειαζόμαστε πραγματική ειρήνη για να ζήσουμε”
“Για να σωθούν τα χειρόγραφα και οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της αύξησης τηε δύναμης των πολιτοφυλακών του Daesh – συνεχίζει – χρειάστηκαν πολλά πόδια και πολλά χέρια. Ζήτησα από τον Θεό, εκείνες τις στιγμές, να έχω δέκα πόδια και δέκα χέρια για να σώσω τα βιβλία και τους ανθρώπους, Εκείνος απάντησε στέλνοντας μου πολλούς νέους που με βοήθησαν σε αυτήν την αποστολή. Είδαμε μια κοινή απάντηση από όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να βοηθήσουν τις χριστιανικές οικογένειες και να σώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά». «Έχουμε ανάγκη από πραγματική ειρήνη για να συνεχίσουμε να ζούμε ως κοινότητα βασισμένη στην αρχή της ιθαγένειας, ξεπερνώντας τα εμπόδια της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας.
Το Ιράκ θα μπορούσε να υποταχθεί από τις γειτονικές χώρες και από τις εξωτερικές δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο. δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Daesh να αντικατασταθεί από δυνάμεις που είναι εξίσου, αν όχι πιο επικίνδυνες». Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου – καταλήγει – πρέπει να συνοδεύεται από την «τελική αξία της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας σε σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά όπου είναι απαραίτητο να καταπολεμήσουμε το μίσος με κάθε τρόπο και να ενθαρρύνουμε τις θετικές ομιλίες, την ειρήνη και την αδελφότητα. Η εκπαίδευση παραμένει το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση του σκοταδισμού και του κακού της εποχής μας».
Υπάρχουν πέντε υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ του 2020. Τώρα εναπόκειται στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου της ΕΕ να επιλέξουν τους τρεις φιναλίστ στις 28 Σεπτεμβρίου. «Η Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνέχεια θα επιλέξουν τον νικητή και θα τον ανακοινώσουν στις 22 Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή στις 16 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο».

Μετάφραση:π. Ιωάν.Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου