Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησαν και πάλι οι εκτελέσεις. Επίσκοποι: φτάνει πια με την θανατική ποινή
Σε πέντε ανέρχονται ήδη, οι εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε λιγότερο από δύο μήνες, δηλαδή από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση Trump για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι εκτελέσεις ξεκίνησαν και πάλι από τις 13 Ιουλίου, μετά από 17 χρόνια αναστολής, που χρονολογούνται από την κυβέρνηση Bush. Και γι αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο εκτελέσεις.
Ένας αριθμός ρεκόρ, πρέπει να σταματήσουμε
Άμεση ήταν η αντίδραση της τοπικής διάσκεψης των επισκόπων (Usccb) η οποία με ένα ανακοινωθέν που φέρει τις υπογραφές των σεβασμιότατων Paul S. Coakley και Joseph F. Naumann, προέδρων αντίστοιχα, της Επιτροπής για την Εσωτερική Δικαιοσύνη και την Ανθρώπινη ανάπτυξη και της Επιτροπής για τις δράσεις Υπέρ της Ζωής, αναφέρει: «Τα τελευταία 60 χρόνια, υπήρξαν μόνο τέσσερις ομοσπονδιακές εκτελέσεις. Από τον Ιούλιο, υπήρξαν πέντε, ήδη πολύ περισσότερες από όσες έχουν εκτελεστεί μέσα σε έναν οποιοδήποτε χρόνο του περασμένου αιώνα». Και συνεχίζει: «Προς τον Πρόεδρο Donald Trump και τον Γενικό Εισαγγελέα William Barr λέμε: Αρκετά ως εδώ! Σταματήστε τις εκτελέσεις!
Να προχωρήσουμε στην οδό της αποκατάστασης
Η Usccb υπενθυμίζει στη συνέχεια, την Αγία Γραφή, όπου ο Κάιν δεν θανατώνεται, παρά το γεγονός ότι σκότωσε τον αδελφό του τον Άβελ. «Ως Εκκλησία- υπογραμμίζουν οι επίσκοποι των Η.Π.Α. – οφείλουμε να δώσουμε μια συγκεκριμένη βοήθεια στα θύματα και πρέπει να ενθαρρύνουμε την αποκατάσταση όσων διαπράττουν βιαιότητες». Οι ιεράρχες αναφέρουν ότι «Η ευθύνη και η νόμιμη τιμωρία αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας», αλλά για να γίνει πραγματικότητα η ανάκαμψη του δράστη, θα πρέπει να σταματήσουμε τις εκτελέσεις οι οποίες είναι «άχρηστες και απαράδεκτες».
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ήδη από τον Ιούνιο, ο Σεβασμιότατος Coakley είχε κάνει μια δήλωση, ζητώντας να «αλλάξουμε πορεία» για να τεθεί ένα τέλος στη θανατική ποινή. Ο ιεράρχης υπενθύμισε επίσης τις τόσες πολλές προσφυγές κατά της θανατικής ποινής που υπέβαλαν διάφοροι Ποντίφικες, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Παύλος Β΄, ο Βενέδικτος 16ος και ο Φραγκίσκος, ο οποίος το 2018, ενέκρινε ένα ειδικό κείμενο για την τροποποίηση της παραγράφου αριθ. 2267 της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας, ώστε η θανατική ποινή να οριστεί ως «απαράδεκτη».