Είναι μακάριος ο Carlo Acutis, μια φωτεινή ζωή δοσμένη στους

2

Είναι μακάριος ο Carlo Acutis.

Οι μαύρες μπούκλες που χαϊδεύονται από τον άνεμο, το ύφος ενός χαμόγελου, ένα βλέμμα γαλήνης. Ο Carlo Acutis απεικονίζεται με αυτόν τον τρόπο στο ύφασμα που αποκαλύπτεται μόλις από τον Καρδινάλιο Agostino Vallini, ποντιφικό απεσταλμένο για τις βασιλικές του Αγίου Φραγκίσκου και της Παναγίας των Αγγέλων στην Ασίζη, προφέρει τον τύπο της γοητείας. Δίπλα στον βωμό το λείψανο με την καρδιά του. μια καρδιά που εξακολουθεί να χτυπά σε εκείνη πολλών και ιδιαίτερα σε εκείνη των γονέων του, της Αντωνίας και του Ανδρέα, τους οποίους ο Καρδινάλιος Vallini τους καλεί για να τους χαιρετήσει. Η αγκαλιά του συμβολίζει την αγκαλιά της Εκκλησίας, που ευγνωμονεί αυτούς τους συζύγους που άφησαν τον Κάρολο ελεύθερο να περπατήσει στο μονοπάτι που του έδειξε ο Ιησούς.

Φάρος φωτός
Και η Εκκλησία από σήμερα έχει έναν «φάρο φωτός» που εδώ, στην καρδιά της Ούμπρια, έχει προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους στον Κύριο. Ο Κάρλο έθεσε ερωτήσεις, ρωτήθηκε για το δικό του ταξίδι πίστης, πρότεινε τη μόνη «εθνική οδό» που ταξιδεύει στον Παράδεισο. Η απλότητά του είναι εκπληκτική. Το ναι στο Ευαγγέλιο που είπε με πεποίθηση από την παιδική ηλικία του είναι εκπληκτική, η επανάσταση που αυτή η σύντομη απάντηση επιτυγχάνει σε αυτόν και σε όλους εκείνους που τον γνώρισαν, γιατί μόλις λάμψει το φως δεν μπορούμε πια να γλιστρήσουμε στο σκοτάδι.

Ο Ιησούς, ο φίλος
Στην ομιλία του, ο Καρδινάλιος Agostino Vallini εντοπίζει τα χαρακτηριστικά της ζωής του νεαρού άνδρα, που συνθλίφθηκε το 2006 από μια γεμάτη λευχαιμία. Αναρωτιέται για το πόσο ξεχωριστός ήταν, παρόλο που ήταν όπως όλα τα άλλα αγόρια της εποχής του, αλλά ξεχώρισε το πάθος του για το Διαδίκτυο, ένας τρόπος «να μεταδώσει το Ευαγγέλιο, να μεταδώσει αξίες και ομορφιά», όπως υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην Εγκύκλιό του Christus Vivit (Ζει ο Χριστός . Μεγάλη ήταν η αγάπη του για τον Κύριο, ο «Φίλος, Δάσκαλος και Σωτήρας» του, πηγή της ενέργειάς του για να προσφέρει ακόμα περισσότερη αγάπη στους ανθρώπους και να τους κάνει καλά. «Είχε το δώρο να προσελκύσει – εξηγεί ο Καρδινάλιος – και θεωρήθηκε ως παράδειγμα».
Η εικόνα της αμπέλου και των κλαδιών είναι πολύ εύγλωττη για να εκφράσει πόσο αναγκαίο είναι να ζει ο Χριστιανός σε κοινωνία με τον Θεό. Η δύναμή του βρίσκεται ακριβώς εδώ: να έχει μια προσωπική, οικεία, βαθιά σχέση με τον Ιησού και να κάνει τη στιγμή της Ευχαριστίας. υψηλότερη από τη σχέση του με τον Θεό.

Άγγιζε τις καρδιές
Εμπνευσμένος από την αγάπη του Ιησού, ο Κάρολος έγινε «πρωτοπόρος του Ευαγγελίου πρώτα απ ‘όλα με το παράδειγμα της ζωής», έφερε άλλους σε αυτόν, μαρτυρώντας αυτό που πίστευε, «ακόμη και με κόστος – υπογραμμίζει ο Καρδινάλιος Vallini – να αντιμετωπίζει παρεξηγήσεις, εμπόδια. Μερικές φορές μάλιστα γελούσαν «συχνά για την ακλόνητη υπεράσπισή του για την« ιερότητα της οικογένειας », για την« ιερότητα της ζωής ενάντια στην άμβλωση και την ευθανασία ».
Ο Κάρολος ένιωσε μια ισχυρή ανάγκη να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ότι ο Θεός που είναι κοντά μας και ότι είναι υπέροχο να είναι μαζί του για να απολαύσει τη φιλία και τη χάρη του.
Χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να γνωστοποιήσει αυτήν την πνευματική ανάγκη, πεπεισμένος ότι το ιντερνέτ ήταν «ένας χώρος για διάλογο, γνώση, ανταλλαγή, αμοιβαίο σεβασμό, για υπεύθυνη χρήση, χωρίς να γίνει σκλάβος του και να απορρίψει τον ψηφιακό εκφοβισμό». Εξ ου και η γέννηση της έκθεσης για τα ευχαριστιακά θαύματα, που άγγιξαν όλες τις ηπείρους, την αφοσίωση στην Παναγία, την κατήχηση στα παιδιά, το Ροδάριο, όλα αυτά ήταν η καθημερινή του συντροφιά.
Προσευχή και αποστολή λοιπόν: αυτά είναι τα δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ηρωικής πίστης του Μακάριου Carlo Acutis, ο οποίος στη διάρκεια της σύντομης ζωής του εμπιστευόταν τον Κύριο σε κάθε περίσταση, ειδικά στις πιο δύσκολες στιγμές.
Ενάντια στο ρεύμα
Ήταν η αρρώστια, το χαστούκι στο πρόσωπο που έλαβε από τη ζωή, αλλά είναι επίσης η ευκαιρία να προσφέρει στον «Κύριο, τον Πάπα και την Εκκλησία» όλα τα βάσανά του.
Ο νέος Ευλογημένος, και πάλι, αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο δύναμης, ξένο προς κάθε μορφή συμβιβασμού, έχοντας επίγνωση ότι για να παραμείνουμε στην αγάπη του Ιησού, είναι απαραίτητο να ζήσουμε το Ευαγγέλιο συγκεκριμένα, ακόμη και με το κόστος της αντιπαράθεσης.
Κάτι τέτοιο σήμαινε: φροντίδα των «φτωχών, των μοναχικών ηλικιωμένων μόνο και των εγκαταλελειμμένων, των αστέγων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ανθρώπων που περιθωριοποίησε και έκρυψε η κοινωνία». Βλέποντας σε όλα αυτά τα πρόσωπα το πρόσωπο του Χριστού.
“Μια φωτεινή ζωή επομένως δίνεται εξ ολοκλήρου σε άλλους, όπως το ευχαριστιακό ψωμί”

Κατακτήθηκε από το Χριστό
Η ζωή αυτού του δεκαπεντάχρονου δείχνει ότι ακολουθώντας το μονοπάτι της αγιότητας είναι δυνατό πάνω απ ‘όλα όταν κάποιος είναι νέος και αποφασισμένος “να μην βρει ικανοποίηση μόνο σε εφήμερες επιτυχίες, αλλά – όπως υπογραμμίζει ο Καρδινάλιος Vallini – στις αιώνιες αξίες που προτείνει ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο, δηλαδή : να θέσουμε τον Θεό πρώτο, στις μεγάλες και μικρές στιγμές της ζωής και να υπηρετούμε τους αδελφούς, ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς».
Η αποκορύφωση του Carlo Acutis, γιου της γης της Λομβαρδίας, και ερωτευμένου με τη γη του Φραγκίσκου της Ασίζης, είναι καλή είδηση, μια ισχυρή ανακοίνωση ότι ένα αγόρι της εποχής μας, όπως πολλά, έχει κατακτηθεί από τον Χριστό και έχει γίνει φάρος φωτός για όσους θέλουν να τον γνωρίσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Μάρτυρας μιας πίστης που μας βυθίζει εντελώς στη ζωή, δείχνοντάς μας το μονοπάτι που μπορεί να ακολουθηθεί όπως έκανε ο Κάρολος διότι μόνο σε αυτό το μονοπάτι μπορεί η ζωή μας να «λάμπει με φως και ελπίδα».

Sorrentino: ένα γεύμα για τους φτωχούς και ένα βραβείο αφιερωμένο στον φτωχούλη της Ασίζης και στον Κάρολο
Στο τέλος της ιεροτελεστίας, ο Σεβασμιότατος Domenico Sorrentino, επίσκοπος της Ασίζης, ευχαρίστησε για το δώρο του Carlo στην Εκκλησία, σε όσους έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν το ταξίδι πίστης του νεαρού και σε όσους έχουν δεσμευτεί να οργανώσουν την ιεροτελεστία της μακαριωνυμίας. Ο Άγιος Φραγκίσκος και ο Κάρολος, είπε ο Ιεράρχης, «είναι πλέον αχώριστοι», «μερικά χρυσά νήματα τους ενώνουν». “Το πρόγραμμα της ζωής του Καρόλου – για να είναι πάντα ενωμένος με τον Ιησού – η αγάπη του για την Ευχαριστία, η αφοσίωσή του στην Παναγία, η φιλία του με τους φτωχούς, όλα αυτά τον φέρνουν πιο κοντά στην πνευματικότητα του Φτωχούλη της Ασίζης. Και οι δύο μας προσκαλούν να ζήσουμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο». Ανακοινώθηκαν δύο φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες: ένα γεύμα για τους φτωχούς και το «Διεθνές Βραβείο Φραγκίσκος της Ασίζης και Κάρολος Acutis για μία οικονομία της αδελφοσύνης». “Μια μικρή απάντηση στην Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «Όλοι αδέλφια» την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από μία εβδομάδα είχε υπογράψει – κατέληξε ο επίσκοπος – σ’ αυτόν τον τόπο χάριτος”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου