ΙΝΔΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΛΑΡΕΤΙΑΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

2

ΙΝΔΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΛΑΡΕΤΙΑΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

Πολλά νέα από τις καθολικές εκκλησίες Κίνας και Ινδίας παρουσιάζονται στο σάιτ, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ! Μιλάμε όμως για τις δυο μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες του κόσμου ! Χώρες με χριστιανική παρουσία αιώνων αλλά ταυτόχρονα και χώρες όπου πολλοί επιθυμούν να γνωρίσουν το Χριστιανικό Λόγο.
Επίσης από την ήπειρο ( Ασία ) που αυξάνει συνεχώς το χριστιανικό της πληθυσμό.Όλα δε αυτά ξεκίνησαν από λίγους τολμηρούς “ δυτικούς ” ιεραποστόλους.
Το 1849, στην Ισπανία ιδρύθηκε το Ιεραποστολικό Τάγμα “ Τέκνα της Ιεράς Καρδίας της Μαρίας ” ( Cordis Mariae Filii – CMF ) γνωστότεροι ως “Κλαρετιανοί”. Σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές χώρες. Το 1969 ο Ινδός Ιεράρχης Sebastian Vuyalli τούς κάλεσε να εργαστούν στην Ινδία, όπου, ένα χρόνο αργότερα, έφθασαν οι 2 πρώτοι Γερμανοί “Κλαρετιανοί”. Ο μόνος όρος που τους έθεσε ο Ιεράρχης ήταν να εργασθούν στην περιοχή της Κεράλα και ν` ακολουθήσουν το συρο – μαλαμπαρ λειτουργικό τυπικό, που ακολουθεί η ισχυρή τοπική καθολική εκκλησία. Έτσι και έκαναν και συνεχίζουν ως σήμερα, παραμένοντας το μόνο “δυτικό” μοναχικό τάγμα που δεν ακολουθεί το λατινικό τυπικό. Μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην Ινδία, ασχολούμενοι με ποιμαντική νέων, διάφορα κοινωνικά θέματα, εκπαιδευτικές και υγειονομικές δράσεις, φιλανθρωπία κ.ά. έχουν πλέον 82 Μονές σε 18 πολιτείες της χώρας ! Απ΄τα 3.000 περίπου μέλη του Τάγματος, παγκοσμίως, τα 588 είναι ινδικής καταγωγής, ανάμεσά τους ο Γενικός τους Ηγούμενος π. Mathew Vettama Hom ! Πλέον “εξάγουν” ιερείς, ανάμεσα δε στις χώρες που υπηρετούν Ινδοί Κλαρετιανοί είναι η Γερμανία… Ο δε υπεύθυνος του Τάγματος στην Κεράλα π. Jojo Mannoor αναφέρει ότι η 50ετία του Τάγματος στην Ινδία είναι ευκαιρία ανανέωσης για την Εκκλησία και τα ίδια τα μέλη τους.
Σημ. Αναζητώντας φωτογραφία να συνοδεύσει το άρθρο έπεσα πάνω στην ιστορία του “ καλύτερου πολίτη της Ινδίας 2019 ” π. Vinneth George. O π, Vinneth 38 ετών πέρυσι και “κλαρετιανός” ιερομόναχος από το 2014 είχε μπροστά του μια λαμπρή καριέρα, μετά από σπουδές στο πανεπιστήμιο Λογιόλα των ΗΠΑ και διδακτορικό στην πληροφορική. Εργάστηκε στη Dell και στην General Electric, πριν αναλάβει σημαντική θέση στο Υπουργείο Ενέργειας της Ινδίας. Όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, επιθυμούσε να προσφέρει μόρφωση σε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση. Ακολούθησε την κλήση του στην ιεροσύνη και διδάσκει πλέον αγγλικά και πληροφορική σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας.

Πληροφόρηση και φωτογραφία π. Vineeth, από AsiaNews.it 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου