ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
 

Από τις 4 έως και τις 11 του μηνός Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή των Ουρσουλινών Μοναχών στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Η Ιερά Σύνοδος:

Α.- Ασχολήθηκε με τρία κύρια θέματα:

1) Το Μυστήριο του Χρίσματος.

2) Τη μελέτη των Πρακτικών της Συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημερίων που έγινε στην Τήνο τον Μάιο του έτους 2016.

3) Τις πρακτικές Οδηγίες προς τους εφημερίους για την ποιμαντική της οικογένειας με βάση τη Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου  Amoris laetitia.

Β.- Μελέτησε και άλλα θέματα τα οποία αφορούν  τις σημερινές καταστάσεις που βιώνει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

Γ. Είχε συνάντηση με τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, Σεβασμιότατο κ. Eδουάρδο-Ιωσήφ Adams, και είχε την ευκαιρία τόσο να τον ευχαριστήσει για την εξάχρονη υπηρεσία του, ως εκπροσώπου της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα και του Αγίου Πατέρα στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, όσο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στη νέα του αποστολή στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και μετατίθεται.

Δ.- Συμμετείχε στην εαρινή πανήγυρη της Παναγίας της Βρυσιώτισσας την Κυριακή 7 Μαΐου με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προΐστατο οΑποστολικός  Νούντσιος, Σεβασμιότατος κ. Εδουάρδος–Ιωσήφ Adams, και ο Ιερός Κλήρος της Τήνου.

Ε.-Τέλεσε στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη χώρα της Τήνου, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαΐου, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την οικοδόμηση του Ναού στη σημερινή του μορφή και των 300 χρόνων από την ίδρυση της Ενορίας. Στη Θεία Συλλειτουργία προΐστατο ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός.

ΣΤ.- Πραγματοποίησε Συνάντηση  Ιεραρχίας – Εφημερίων στην οποία πήραν μέρος όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και 35 εφημέριοι από τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ελλάδος.

Η Συνάντηση άρχισε το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη μεσημέρι της 11ης Μαΐου 2017.

Την πρώτη μέρα των εργασιών έλαβε μέρος και ο Αποστολικός Νούντσιος κ. Adams συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας, Πανοσιολογιότατο π. Μάξιμο.

Κύριο θέμα της Συνάντησης ήταν η παρουσίαση της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα Φραγκίσκου AMORIS LAETITIA – Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Αυτό έγινε με την βοήθεια τεσσάρων ομιλιών – εισηγήσεων του  π. Βασιλείου Πετρά, ιερέα της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Πράτο Ιταλίας, ελληνικής καταγωγής.

Ο π. Βασίλειος είναι καθηγητής της ηθικής στην Θεολογική Σχολή της Κεντρικής Ιταλίας, Πρόεδρος της Ένωσης των καθηγητών της ηθικής θεολογίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία και μέλος διαφόρων Εκκλησιαστικών Οργανισμών. Το μεγάλο και ενδιαφέρον συγγραφικό του έργο είναι ευρέως αναγνωρισμένο.

Η Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση Amorislaetitiaείναι καρπός δύο Συνόδων των Επισκόπων στη Ρώμη: της έκτακτης που έγινε το έτος 2014 και της τακτικής το έτος 2015.

Με την Αποστολική αυτή Παραίνεση ο Πάπας Φραγκίσκος, μεταφέροντας και τις προτάσεις των Συνοδικών Πατέρων, προτείνει μεταξύ άλλων την εξασφάλιση μιας πνευματικής συνοδείας των νεονύμφων και των οικογενειών. Σκοπός αυτής της πνευματικής συνοδείας είναι να βοηθηθούν τα ανδρόγυνα και όλη η οικογένεια, ώστε στις όποιες δυσκολίες και προβλήματα να μην αισθάνονται εγκαταλειμμένες από την Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών του, ο π. Βασίλειος στάθηκε στα κυριότερα και χαρακτηριστικά σημεία της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης, και με την ιδιαίτερη γνώση που διαθέτει στο περιεχόμενό της, ανέλυσε με σαφήνεια το πνεύμα της και τα νέα στοιχεία τα οποία περιέχει. Απώτερος σκοπός των εισηγήσεων ήταν να βοηθήσει την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα να χαράξει μια νέα ποιμαντική για την οικογένεια για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα και πολύμορφα προβλήματά της.

Ο ομιλητής, ως θεολόγος καθηγητής αλλά και ποιμένας, με τα όσα με σαφήνεια είπε, βοήθησε τους παρόντες στη Συνάντηση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του πνεύματος που διέπει όλη την Μετασυνοδική αυτή Αποστολική Παραίνεση.

Z) Το τελευταίο πρωινό της Συνάντησης Ιεραρχίας -Εφημερίων ήταν αφιερωμένο σε ενημέρωση εκ μέρους της Ιεραρχίας πάνω σε αποφάσεις που έλαβε, απαντώντας στις προτάσεις των εφημερίων που έγιναν κατά την περσινή παρόμοια συνάντηση και εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το Μυστήριο του Χρίσματος, αλλά και άλλα πρακτικής φύσεως.

Μέσα σε ένα αδελφικό διάλογο ακούστηκαν οι προτάσεις και οι απόψεις των παρόντων εφημερίων, οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ιεραρχίας και εφημερίων, με σκοπό να υπάρξει κοινή πρακτική σε πολλά θέματα που αφορούν τη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η.- Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και αποφασίστηκε η συνέχιση της μελέτης όσων ακούστηκαν, τόσο από τον καθηγητή π. Βασίλειο Πετρά, όσο και από τους εφημερίους, προκειμένου η Ιεραρχία, στο άμεσο μέλλον, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για μία ποιμαντική της οικογένειας βασισμένη στο πνεύμα της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης Amorislaetitia.

Η Ιερά Σύνοδος τέλος αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 14 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2017. Στη Σύνοδο αυτή θα εγκρίνει τις πρώτες οδηγίες για τη ποιμαντική του Γάμου και της οικογένειας και θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ) και την Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος (ΕΚΜΕ).
 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΙΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου