Η χριστιανική εκπαίδευση είναι δικαίωμα των παιδιών

Η χριστιανική εκπαίδευση είναι δικαίωμα των παιδιών

Ο λευκό ένδυμα  και η αναμμένη λαμπάδα φανερώνουν τα πνευματικά αποτελέσματα  του Βαπτίσματος. Πάνω σ’ αυτά τα δύο σύμβολα  μίλησε  ο Πάπας Φραγκίσκος  κατά τη γενική ακρόαση  στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου που είχε ως θέμα το Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Το λευκό ένδυμα

Από τους πρώτους χρόνους της χριστιανοσύνης οι βαπτισμένοι  ενδύοντο ένα λευκό ένδυμα , σύμβολο  της λάμψης  της ζωής  που εν Χριστώ  και εν Πνεύματι Αγίω. Ενδεδυμένοι   τον Χριστό  – υπενθυμίζει ο Άγιος Πατέρας – σημαίνει  να καλλιεργήσουν  την αρετή της σταθερότητας, της καλοσύνης, συγνώμης αλλά προπάντων της αγάπης.

Το αναμμένο κερί από την Πασχαλινή λαμπάδα

Η φλόγα αναμμένη από την Πασχαλινή λαμπάδα , συμβολίζει  ότι είμαστε καλεσμένοι  να λάβουμε από τον Ιησού τη λάμψη του: την αγάπη του Κυρίου, πράγματι  φλέγει τις καρδιές  των βαπτισμένων, όπως η λαμπάδα δίνει το φως στα σε κάθε κερί. Και γι’ αυτό  από τους πρώτους χρόνους  ο Βαπτισμένος ονομαζόταν «νεοφώτιστος» Όπως μας υπενθυμίζει το τυπικό  της χριστιανικής μύησης  των ενηλίκων, πράγματι η χριστιανική κλήση  είναι εκείνη  που μας καλεί να βαδίζουμε  κάτω από το φως , προσκαρτερούντες στην πίστη.

Η χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Εάν πρόκειται για παιδιά είναι  υποχρέωση των γονέων  μαζί με τους αναδόχους του Βαπτίσματος  να φροντίζουν  να τροφοδοτούν τη φλόγα  της Βάπτισης  στα παιδιά τους, βοηθώντας τα  να προσκαρτερούν στην πίστη.  Η χριστιανική εκπαίδευση  είναι ένα δικαίωμα των παιδιών».

Και η χριστιανική εκπαίδευση θα τους βοηθήσει να "να επικυρώσουν προσωπικά την πίστη στην οποία βάφτηκαν". Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε  την κατήχηση  υπενθυμίζοντας  ότι η ζωντανή παρουσία του Ιησού που πρέπει να φαίνεται σε μας , είναι « η λαμπάδα που οδηγεί  τα βήματά μας , φλόγα  που ζεσταίνει  τις καρδιές  για να συναντήσουν τον Κύριο" και μας καθιστά ικανούς  να βοηθήσουμε τους άλλους.  Τέλος  όπως έχει εκφραστεί στην Αποστολική Παραίνεση « Να χαίρεστε και να αγάλλεστε» , ο Πάπας  προτρέπει να επιλέγουμε συνεχώς το Θεό.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου