Ευχαριστώ τους θρησκευτικούς αρχηγούς διότι καλλιεργούν τον πολιτισμό της συνάντησης

Ευχαριστώ τους θρησκευτικούς αρχηγούς διότι καλλιεργούν τον πολιτισμό της συνάντησης

Διάλογος και συνεργασία” είναι λέξεις κλειδιά σήμερα σε μια εποχή  «που βλέπει να αυξάνονται  εντάσεις και συγκρούσεις, με μία βία που διαδίδεται τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα». Ο Πάπας Φραγκίσκος  αυτό το  υπενθύμισε προχθές το πρωί, Τετάρτη 16 Μαΐου, στην γενική ακρόαση κατά τη συνάντηση του στον Οίκο Αγία Μάρθα με μία αντιπροσωπεία buddisti, induisti, giainistiesikh, που έλαβαν μέρος  σε Συμπόσιο με θέμα Ντάρα και Λόγος, διάλογος και συνεργασία σε μία περίπλοκη εποχή”,που οργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο  για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, το  Εθνικό Γραφείο  για τον Οικουμενισμό  και τον Διαθρησκειακό Διάλογο της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, την Βουδιστική Ένωση Ιταλίας , την a Sikhi Sewa Society και το  l’Institute of Jainology. Ο Πάπας συνεχάρη τους διοργανωτές, υπογραμμίζοντας  ότι είναι αιτία ευχαριστιών προς το Θεό, όταν οι θρησκευτικοί αρχηγοί δεσμεύονται  να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό  της συνάντησης  και δίνουν παράδειγμα  διαλόγου και συνεργασίας υπηρετώντας τη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια  και την φύλαξη της Δημιουργίας.

Διάλογος και υπηρεσία στη ζωή, στον άνθρωπο, στη δημιουργία

Πριν επικαλεστεί «άφθονες ευλογίες» πάνω στους παρόντες, ο Ποντίφικας  τους ευχαρίστησε  γι'  αυτό που κάνουν «συνεργαζόμενοι με τις αντίστοιχες θρησκευτικές παραδόσεις, για την προώθηση  του καλού μέσα στο κόσμο μας».

Να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις και τα κλεισίματα

Σε ένα μήνυμα προς τους συμμετέχοντες  στη συνάντηση,  ο Jean-Louis Tauran, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου  για τον διαθρησκειακό διάλογο , ζήτησε  “να ξεπεράσουμε  τις προκαταλήψεις  και τα κλεισίματα,  που αποτελούν μέρος ενός «πολιτισμού  σύγκρουσης» και να παραχωρήσουμε  τη θέση  σε ένα «πολιτισμό συνάντησης».

Ο Καρδινάλιος Tauran υπενθύμισε  επίσης στους συνέδρους, ότι είναι πριν απ’ όλα υπεύθυνοι διδάσκαλοι σ’ ένα προσωπικό διάλογο με εκπροσώπους  του χριστιανικού και καθολικού κόσμου, έχουν λοιπόν την «μεγάλη ευθύνη» να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους,  "χωρίς να προκαλούν  προκαταλήψεις στις προσωπικές πεποιθήσεις τους, πρακτικές  και προσωπικά πολιτιστικά φόντα, ένα πνεύμα ανοίγματος και σεβασμού ”. Και «αυτό ισχύει ιδιαίτερα  προς εκείνους  που είναι διαφορετικοί ή ξένοι ή θεωρούμενοι  εμπόδιο στις προσωπικές πρακτικές πεποιθήσεις”. “Σ’ ένα κόσμο βασανισμένο  από τόσες συγκρούσεις  και ανέμους πολέμου, ο κόσμος  αναμένει  από τους θρησκευτικούς υπεύθυνους να είναι  έτοιμοι  για τον διάλογο, δημιουργικοί μεσάζοντες  και συνομιλητές  ειρήνης και αρμονίας, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο  και συμπεριφερόμενοι με ανθρωπιά, και αυτό ισχύει  ιδιαίτερα  για τους φτωχούς και τους πληγωμένους”.

Οι  Βουδιστές και οι Καθολικοί οφείλουν  να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μετά τη συνάντηση στον Οίκο Αγία Μάρθα, στην μικρή αίθουσα «Παύλος 6ος», ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε την αντιπροσωπεία των Βουδιστών μοναχών από την Thailandia, και τους ευχαρίστησε για το δώρο του Ιερού Βιβλίου,  μεταφρασμένου σε σύγχρονη γλώσσα  από τους μοναχούς  του Ναού Wat Pho. “Πρόκειται για ένα αισθητό σημάδι  της γενναιοδωρίας σας – είπε ο Πάπας-  και της φιλίας που μας ενώνει από πολλά χρόνια, μία πορεία που γίνεται με μικρά βήματα”. Και ενθυμήθηκε  τη συνάντηση  στο Βατικανό μεταξύ του Μακαρίου Πάπα Παύλου του 6ου  και του Σεβάσμιου  Somdej Phra Wanaratana, που αποθανατίζεται  σε ένα μεγάλο πίνακα στην είσοδο του Ποντιφικού Συμβουλίου  για το Διαθρησκειακό Διάλογο.

Είναι ζωηρή μου επιθυμία – ολοκλήρωσε ο Ποντίφικας – οι Βουδιστές και οι Καθολικοί να ενισχύσουν  τις σχέσεις τους, να προοδεύουν  στην αμοιβαία συνείδηση  και  εκτίμηση  προς τις ανάλογες πνευματικές παραδόσεις  και να είναι  μέσα στον κόσμο μάρτυρες  των αξιών  της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου