Χειροτονία εις Αρχιεπίσκοπον Κερκύρας, του π. Γεωργίου Αλτουβά

Η χειροτονία εις Αρχιεπίσκοπον Κερκύρας, του π. Γεωργίου Αλτουβά

1_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_6.JPG

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13.00 η χειροτονία του εκλεγμένου Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου & Κεφαλληνίας και Αποστολικού Διαχειριστή του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Σεβασμιοτάτου κ.κ. Γεωργίου Αλτουβά.

2_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_1.JPG
Η τελετή έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αθηνών. Ο Σεβασμιότατος Σεβαστιανός προΐστατο, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Σεβασμιότατος Savio Hon TAI-FAI, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αθηνών Σεβασμιότατος Νικόλαος Φώσκολος, ο Έξαρχος Ελληνορύθμων Καθολικών Σεβασμιότατος Εμμανουήλ Νύν, ο Αποστολικός Τοποτηρητής των Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος πανοσιολογιότατος π. Ιωσήφ και ένας μικρός αριθμός ιερέων του Κλήρου της Αθήνας. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας δεν επέτρεψαν την παρουσία πιστών εντός του Ναού, εντούτοις κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα παρακολούθησαν ταυτόχρονα τη μεγαλόπρεπη τελετή μέσα από το κανάλι του Καθεδρικού Ναού στο YouTube.

3_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_2.JPG

Τα πάντα διεξήχθησαν σύμφωνα με το Τυπικό και την αρχαία τάξη η οποία προβλέπει, μετά την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, την παρουσίαση του νεοεκλεγμένου και την ανάγνωση της Αποστολικής Εντολής (Παπική Βούλα), τον ύμνο προς το Πανάγιο Πνεύμα Veni Creator.
Έπονται οι ερωτήσεις ως προς τις διαθέσεις του υποψηφίου, τη διαφύλαξη της πίστεως και την άσκηση των επισκοπικών του καθηκόντων.

4_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_4.JPG
Ακολουθούν οι Λιτανείες των Αγίων, όπου ο Λαός του Θεού επικαλείται τη μεσιτεία τους, η επίθεση των χεριών επί της κεφαλής του εκλεγμένου, η δέηση της χειροτονίας, η χορήγηση του Ιερού Βιβλίου του Ευαγγελίου, η χρίση με το Άγιο Μύρο, η παράδοση του δακτυλιδιού, της επισκοπικής μίτρας και την ποιμαντικής ράβδου. Λίγο πριν τη λήξη της τελετής ο νεοχειροτονηθής επίσκοπος συνοδευόμενος από δύο ακόμα αρχιερείς ευλόγησε το εκκλησίασμα.

5_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_3.JPG

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα ενώ αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου Ιωάννη Σπιτέρη που λόγω των περιορισμών, δεν κατόρθωσε να είναι παρών.
Παρόντες στη χειροτονία ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής καθώς και εκπρόσωποι της Ορθοδόξου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

5_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_8.JPG

Η ενθρόνιση του Νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου Αποστόλου & Χριστοφόρου Μάρτυρα, στην Κέρκυρα, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 10:30.

6_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_7.JPG

Εις πολλά έτη Δέσποτα!

7_αρχ_γεωργιος_χειροτονια_7_2_21_5.JPG

Φωτογραφίες: Λεονάρδος Βαμβακάρης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου