9 Φεβρουαρίου Μνήμη της αγίας Απολλωνίας

9 Φεβρουαρίου Μνήμη της αγίας Απολλωνίας

α_απολωνια_2.JPG

Η αγία Απολλωνία έζησε τον 3ο αιώνα και ασχολήθηκε εξολοκλήρου με την ιεραποστολή. Τα γεγονότα του μαρτυρίου της περιγράφονται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας στην Ιστορία της Εκκλησίας, όπου αντιγράφει μέρος μιας επιστολής του επισκόπου αγίου Διονυσίου της Αλεξανδρείας (+ 264) προς το Φλάβιο της Αντιοχείας, στην οποία αφηγείται τα επεισόδια στα οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
Κατά το τελευταίο έτος της αυτοκρατορίας του Φιλίππου του Άραβα (243 – 249) και παρότι υπήρξε μια εξαετής ανακωχή των διωγμών κατά των χριστιανών, ξέσπασε το 248 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μια λαϊκή εξέγερση εναντίων τους.
Υποκινητής αυτής της ταραχής ήταν ένας αλεξανδρινός μάντης.
Πολυάριθμοι μαθητές του Χριστού μαστιγώθηκαν και λιθοβολήθηκαν, ενώ οι ειδωλολάτρες εισέβαλαν σε σπίτια χριστιανών λεηλατώντας και καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης και ταραχής συνελήφθη και η Απολλωνία, η «παρθένος πρεσβύτης» όπως τη χαρακτηρίζει ο Ευσέβιος υποδηλώνοντας την προχωρημένη ηλικία την στιγμή της σύλληψής της.
Σύμφωνα με την παράδοση οι δήμιοι της έβγαλαν τα δόντια με μια τανάλια, στη συνέχεια την οδήγησαν έξω από την πόλη σε ένα σημείο όπου άναψαν φωτιά και την απειλούσαν πως θα την έκαιγαν ζωντανή εάν δεν προέφερε μαζί με εκείνους ασεβείς εκφράσεις ενάντια στο Θεό. Η Απολλωνία ζήτησε να την αφήσουν μόνο για λίγο ελεύθερη και όταν της το επέτρεψαν εκείνη ρίχτηκε ταχέως στη φωτιά και έγινε στάχτη.
Το γεγονός αυτό πρέπει να συνέβη προς το τέλος του 248 και αρχές του 249. Στην επιστολή του Διονυσίου αναφέρεται πως η ζωή της είναι άξια θαυμασμού και ίσως αυτός ο παραδειγματικός βίος ήταν τελικά η αιτία που οι ειδωλολάτρες ήταν τόσο σκληροί μαζί της.
Το ότι η Απολλωνία ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά, έγινε σημείο θεολογικής αντιπαραθέσεως. Ο Ευσέβιος αλλά και ο Διονύσιος δεν θεωρούν την πράξη της ως αυτοκτονία αφού ούτως ή άλλως οι ειδωλολάτρες θα την είχαν στείλει στη φωτιά. Ίσως η αγία να ήθελε να αποφύγει άλλα σκληρότερα βασανιστήρια που ενδεχομένως να αποδυνάμωναν τη δύναμη της θέλησής της και να υπέκυπτε στο πειρασμό.
Η Αγία Απολλωνία, παρθένος και μάρτυρας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου είναι η αγία που επικαλούνται όσοι υποφέρουν από πόνους στα δόντια.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου