Η χαρά, κανόνας για τους Χριστιανούς
Ο χρόνος περνά γρήγορα, λένε, αλλά κατά τη διάρκεια της Παρουσίας – για εκείνους που πιστεύουν – γίνεται χαρούμενος, αφού “ο Κύριος είναι κοντά” όπως επιβεβαιώνει ο Άγιος Παύλος. Και η αναμονή, “λίγο σαν να περιμένουμε την επίσκεψη ενός ατόμου που αγαπάμε πολύ” μετατρέπεται σε χαρά. Ο Πάπας Φραγκίσκος μας θυμίζει αυτό, στη χθεσινή Κυριακάτικη Θεομητορική προσευχή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου…. αυτή η διάσταση της χαράς αναδύεται ειδικά σήμερα, την τρίτη Κυριακή της Παρουσίας, η οποία αρχίζει με την προτροπή του Αγίου Παύλου “Χαίρετε πάντοτε στον Κύριο”
Χαίρομαι, αισθάνομαι χριστιανική χαρά. Και ποιος είναι ο λόγος; Ότι “ο Κύριος είναι κοντά”. Όσο πιο κοντά μας είναι ο Κύριος, τόσο περισσότερο είμαστε μέσα στη χαρά. Όσο περισσότερο είναι μακρινός, τόσο περισσότερο βρισκόμαστε στη θλίψη. Αυτός είναι ένας κανόνας για τους Χριστιανούς. Ο Χριστός σε αγαπά και εσύ δεν αισθάνεσαι χαρά; Ας διερωτηθούμε: αισθάνομαι χαρά επειδή ο Χριστός με αγαπά;
Η χαρά του Βαπτιστή
Σχολιάζοντας το χθεσινό Ευαγγέλιο, ο Πάπας βασίστηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον “προφήτη που – με εξαίρεση την Παναγία και τον Άγιο Ιωσήφ – έζησε πρώτα και περισσότερο την προσδοκία του Μεσσία και τη χαρά να τον δει όταν ήρθε”:
Ο Βαπτιστής είναι ο πρώτος μάρτυρας του Ιησού, με το λόγο και με το δώρο της ζωής. Όλα τα Ευαγγέλια συμφωνούν πώς εκπλήρωσε την αποστολή του δείχνοντας τον Ιησού ως Χριστό.
Βάλτε τον Ιησού στο κέντρο
Ένας άντρας μεγάλης φήμης, συνέχισε ο Ποντίφικας, «ηγέτης στην εποχή του», γνωστός σε όλη την Ιουδαία και πέραν από αυτήν, αλλά «ούτε μια στιγμή δεν παραδόθηκε στον πειρασμό να τραβήξει την προσοχή του λαού στον εαυτό του». “Πάντα ο Κύριος στο κέντρο, όπως η Παναγία”.
Και μέσω του παραδείγματος του Βαπτιστή, ο Φραγκίσκος παρουσίασε τον πρώτο λόγο χριστιανικής χαράς:… αποκεντρωθείτε και βάλτε τον Ιησού στο κέντρο. Αυτό δεν είναι αποξένωση, διότι ο Ιησούς είναι ουσιαστικά το κέντρο, είναι το φως που δίνει πλήρη αξία στη ζωή κάθε άνδρα και γυναίκας που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο. Είναι η δύναμη της αγάπης, που με οδηγεί να βγω από τον εαυτό μου, να μην χάσω τον εαυτό μου, αλλά να βρω τον εαυτό μου και δίνω τον εαυτό μου, ενώ αναζητώ το καλό του άλλου.
Υπάρχει όμως ένα «αλλά» και ο Φραγκίσκος το έκανε σαφές χωρίς παρεξηγήσεις. Προκειμένου να μαρτυρήσει τον Ιησού, ο Ιωάννης αντιμετώπισε “ένα μακρύ ταξίδι” γεμάτο με ριζοσπαστικές επιλογές και παραιτήσεις. Η τοποθέτηση του Χριστού στο κέντρο της ζωής του και η κίνηση προς την αληθινή χαρά “δεν ήταν μια βόλτα στο πάρκο”:
Άφησε τα πάντα, από νεαρή ηλικία, για να θέσει τον Θεό στην πρώτη θέση, να ακούσει τον Λόγο του με όλη του την καρδιά και όλη του τη δύναμη.
Ο Βαπτιστής, πρότυπο κηρύγματος
Αν και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ιωάννη είναι μοναδικά, «αναντικατάστατα, μη διαθέσιμα σε όλους», η μαρτυρία του, υπογράμμισε ο Ποντίφικας, «είναι παραδειγματική για όποιον θέλει να αναζητήσει το νόημα της ζωής του και να βρει την αληθινή χαρά:
Ειδικότερα, ο Βαπτιστής είναι ένα πρότυπο για εκείνους οι οποίοι στην Εκκλησία καλούνται να διακηρύξουν τον Χριστό σε άλλους: μπορούν να το κάνουν μόνο σε απονέκρωση του εαυτού τους και την απομάκρυνση από την κοσμικότητα, όχι προσελκύοντας τους ανθρώπους στον εαυτό τους αλλά κατευθύνοντάς τους στον Ιησού “. Η χαρά είναι αυτό, και η χαρά πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν της πίστης μας, ακόμη και σε δύσκολες μέρες. Γνωρίζοντας ότι ο Κύριος είναι μαζί μου. Ο Κύριος, ο Κύριος είναι στο κέντρο. ” Ας διερωτηθούμε , μήπως είμαι πάντοτε λυπημένος σαν να παρευρίσκομαι στην αγρυπνία για ένα νεκρό;
Μέσω της Παναγίας ο Θεός έγινε ο πλησίον μας
Και αν ο Βαπτιστής έδειχνε αυτόν που επρόκειτο να έρθει, έγινε πρότυπο σήμερα για εκείνους που διακηρύσσουν τον Χριστό στην Εκκλησία, υπάρχει μια προσωπικότητα μέσα στο χρόνο μέσω της οποίας ο ίδιος ο Θεός έγινε η “Αιτία της χαράς μας”. Είναι η Παναγία, η εικόνα με την οποία ο Πάπας κατέληξε στην κατήχηση της τρίτης Κυριακής της Παρουσίας, ημέρα κατά την οποία συμπίπτει η 51η επέτειος της ιερατικής χειροτονίας του.
«Με τη Θεομητορική προσευχή τώρα, τα βλέπουμε όλα αυτά να πραγματοποιούνται στο πρόσωπο της Παναγίας: περίμενε σιωπηλά τον Λόγο της σωτηρίας του Θεού. το άκουσε, το δέχτηκε, τον συνέλαβε. Σε αυτήν ο Θεός ήρθε κοντά μας . Γι ‘αυτό η Εκκλησία αποκαλεί τη Μαρία αιτία της ευτυχίας μας “
Ευλογία των ομοιωμάτων του Θείου Βρέφους
Μετά τη Θεομητορική προσευχή, ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτησε τους Ρωμαίους και τους προσκυνητές και με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ομάδα που ήρθε να εκπροσωπήσει τις οικογένειες και τα παιδιά της Ρώμης με την ευκαιρία της παραδοσιακής ευλογίας των ομοιωμάτων του Θείους Βρέφους αυτήν την τρίτη Κυριακή της Παρουσίας. Ο Πάπας υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα ραντεβού που διοργανώνεται από το Ρωμαϊκό Κέντρο των Ορατορίων και υπογράμμισε ότι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου φέτος, λίγοι μπόρεσαν να συγκεντρωθούν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Αλλά ο Πάπας υπενθύμισε ότι πολλά, παιδιά και νέοι, συναντήθηκαν την ώρα της Θεομητορικής αυτής προσευχής σε ενορίες ή στα σπίτια τους, περιμένοντας και παραμένοντας σε πνευματική κοινωνία με την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τον Άγιο Πατέρα.
Ο Φραγκίσκος έδωσε την Ευλογία του, προσκαλώντας όλους να «αφεθούν στο να έλκονται, μέσα στη σιωπή της προσευχής μπροστά από τη φάτνη, από την τρυφερότητα του Ιησού, που γεννήθηκε φτωχός και ταπεινός για να μας δώσει την αγάπη του».
Με τις ευχές για μια όμορφη Κυριακή, ο Φραγκίσκος επέστρεψε στη σύσταση που έκανε στην αρχή της Θεομητορικής προσευχής: «Μην ξεχνάτε τη χαρά, ο Χριστιανός είναι χαρούμενος ακόμη και σε δοκιμασίες επειδή είναι κοντά στον Ιησού
+Ν