Όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του, δεν προσεύχεται σοβαρά

Όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του, δεν προσεύχεται σοβαρά

παπας.JPG

Είναι μια ισχυρή πρόσκληση προς την Εκκλησία, ειδικά σε εκείνους που έχουν την ευθύνη, να προσεύχονται για όλους, ακόμη και για τους αμαρτωλούς, αυτό απεύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος χθες το πρωί, στην κατήχηση στη γενική ακρόαση που συνεχίζεται στη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Οίκου για την αποφυγή της μετάδοσης του Covid – 19. Είναι η προσευχή της μεσολάβησης στο κέντρο του προβληματισμού του. Αποσυρόμενος στη σιωπή για να προσευχηθείς, τονίζει, δεν σημαίνει να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, δεν είναι για να αποφύγεις τις ενοχλήσεις, αλλά να ακούσεις τη φωνή του Θεού καλύτερα. Η προσευχή, στην πραγματικότητα, πρέπει να συγκεντρώσει τις ανησυχίες και τις ελπίδες της ανθρωπότητας διαφορετικά, προειδοποιεί, «Γίνεται μια «διακοσμητική», «θεατρική».

Η προσευχή γίνεται η καρδιά και η φωνή εκείνων που δεν προσεύχονται

Είναι σημαντικό “μια συγκεκριμένη προσευχή, η οποία δεν γίνεται για απόδραση”. Επειδή ακριβώς στην προσευχή καλείται κάθε Χριστιανός να γίνει «τεμαχισμένος και κοινό άρτος». Επομένως, πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της καρδιάς κάποιου, ακόμη και για όσους δεν προσεύχονται:

Ο καθένας μπορεί να χτυπήσει την πόρτα ενός ατόμου που προσεύχεται και να βρει μέσα του μια συμπονετική καρδιά, που προσεύχεται χωρίς να αποκλείει κανέναν.

Η προσευχή είναι η καρδιά και η φωνή μας, και γίνεται η καρδιά και η φωνή πολλών ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να προσεύχονται ή δεν προσεύχονται ή δεν θέλουν να προσευχηθούν ή δεν μπορούν να προσευχηθούν: εμείς είμαστε η καρδιά και η φωνή και αυτών των ανθρώπων που ανεβαίνουν στον Ιησού, ανεβαίνουν στον Πατέρα, γινόμαστε γι’ αυτούς μεσολαβητές. Στη μοναξιά εκείνου που προσεύχεται, τόσο στη μοναξιά για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και στη μοναξιά μισής ώρας, για να προσευχηθούμε, αποχωριζόμαστε από τα πάντα και από όλους για να ανακαλύψουμε τα πάντα και όλους στο Θεό.

Εκείνοι που δεν αγαπούν προσποιούνται ότι προσεύχονται

Στη συνέχεια, ο Πάπας υπογράμμισε τη βαθιά σχέση μεταξύ προσευχής και αγάπης:

Όποιος δεν αγαπά τον αδερφό του δεν προσεύχεται σοβαρά. Κάποιος μπορεί να πει: σε κατάσταση μίσους δεν μπορεί να προσευχηθεί. σε κατάσταση αδιαφορίας δεν μπορεί κανείς να προσευχηθεί. Η προσευχή γίνεται μόνο με πνεύμα της αγάπης. Όσοι δεν αγαπούν προσποιούνται ότι προσεύχονται ή νομίζουν ότι προσεύχονται, αλλά δεν προσεύχονται επειδή λείπει το πνεύμα, που είναι η αγάπη. Στην Εκκλησία, εκείνοι που γνωρίζουν τη θλίψη ή τη χαρά του άλλου πηγαίνουν πιο μακριά από εκείνους που ερευνούν τα «μέγιστα συστήματα». Για αυτόν τον λόγο υπάρχει μια εμπειρία του ανθρώπου σε κάθε προσευχή, διότι οι άνθρωποι, όσο κι αν κάνουν λάθη, δεν πρέπει ποτέ να απορριφθούν ή να απομονωθούν.

Να προσευχόμαστε με ταπεινότητα και όχι ως εγωιστές

Είναι επομένως απαραίτητο να προσευχόμαστε όχι εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις για τους άλλους, αλλά για όλους να προσευχόμαστε. Και ο Πάπας υπογράμμισε ποια πρέπει να είναι η στάση εκείνων που προσεύχονται: να αισθάνονται αμαρτωλοί μεταξύ των αμαρτωλών, να γνωρίζουν ότι δεν είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλο, όπως φαίνεται από την παραβολή του Φαρισαίου και του τελώνη και, ως εκ τούτου, ζητώντας από τον Κύριο να μας ελεήσει.

Στην πραγματικότητα, η προσευχή είναι καρποφόρα μόνο όταν γίνεται με ταπεινότητα, χωρίς να αισθάνεται κάποιος εγωιστής. «Διότι τότε αυτό που κάνει δεν είναι προσευχή, αλλά μια εγωιστική συμπεριφορά.

Σε συντονισμό με το έλεος του Θεού

Όσοι προσεύχονται, λοιπόν, φέρνουν τον πόνο και τις αμαρτίες στους ώμους τους και προσεύχονται για όλους. «Είναι σαν να ήταν μια« κεραία »του Θεού σε αυτόν τον κόσμο» και σε κάθε άτομο «όποιος προσεύχεται βλέπει το πρόσωπο του Χριστού», εξηγεί. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε στην Κατήχηση: η μεσολάβηση είναι «το προνόμιο μιας καρδιάς σε αρμονία με το έλεος του Θεού».

Αυτό είναι όμορφο. Όταν προσευχόμαστε, είμαστε συντονισμένοι με το έλεος του Θεού. Έλεος προς τις αμαρτίες μας, το οποίο είναι ευσπλαχνικό για εμάς, αλλά και έλεος για όλους εκείνους που έχουν ζητήσει να προσευχηθούμε γι’ αυτούς, θέλουμε να προσευχόμαστε σε αρμονία με το καρδιά του Θεού. Αυτή είναι η αληθινή προσευχή. Σε αρμονία με το έλεος του Θεού, αυτή η ελεήμων καρδιά.

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι «ο Χριστός είναι μεσάζων ενώπιον του Πατέρα, προσεύχεται για μάς και προσεύχεται δείχνοντας στον Πατέρα τις πληγές των χεριών του, επειδή ο Ιησούς βρίσκεται και φυσικά, με το σώμα του ενώπιον του Πατέρα». Επομένως, «όταν προσεύχεσαι κάνεις κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει ο Ιησούς: μεσολαβεί στον Πατέρα, για τους άλλους».

Η αλυσίδα όσων προσεύχονται που βοηθά τον κόσμο να βαδίζει προς τα εμπρός

Είναι μια κεντρική προσευχή για τον κόσμο:

Ο κόσμος προχωρεί χάρη σ’ αυτήν την αλυσίδα προσευχών που μεσολάβησαν και που είναι ως επί το πλείστον άγνωστες… αλλά όχι στον Θεό! Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χριστιανοί που, σε περιόδους δίωξης, μπόρεσαν να επαναλάβουν τα λόγια του Κυρίου μας: «Πατέρα, συγχώρησέ τους διότι δεν ξέρουν τι κάνουν».

Προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον

Ο Καλός Ποιμενικός, στην πραγματικότητα, παραμένει πιστός ακόμη και απέναντι στα λάθη των δικών του ανθρώπων και επιμένει στην υπηρεσία του ακόμη και «μπροστά σε εκείνους που τον οδηγούν να λερώσει τα χέρια του», εκείνων που τον «έκαναν να υποφέρει». Η Εκκλησία λοιπόν έχει αυτήν την αποστολή να ασκήσει την προσευχή της μεσολάβηση, “όπως ο Αβραάμ και ο Μωυσής”, οι οποίοι κατά καιρούς χρειάστηκε να “υπερασπιστούν” ενώπιον του Θεού τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν, κοιτάζοντας τους, στην πραγματικότητα, με τα μάτια και την καρδιά του Θεού,” με τη δική του ανίκητη συμπόνια και τρυφερότητα».

Και ο Πάπας κατέληξε προσφέροντας μια σημαντική εικόνα: «Είμαστε όλοι φύλλα του ίδιου δέντρου: κάθε αποκοπή μας καλεί στη μεγάλη ευσέβεια που πρέπει να τρέφουμε, στην προσευχή, «ο ένας για τον άλλο». “Ας προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλο αυτό κάνει καλό σε μας και θα κάνει καλό και στους άλλους.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου