Η συμφωνία με την Κίνα μία επιλογή εσκεμμένη και ευχομένη

2

Η συμφωνία με την Κίνα  μία επιλογή εσκεμμένη και ευχομένη

Μια συνάντηση 45 λεπτών, σε μια «ατμόσφαιρα σεβασμού» και «εγκαρδιότητας», κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν τις αντίστοιχες θέσεις τους για την Κίνα και να αναφερθούν σε μερικές από τις συγκρούσεις που αιματοκυλούν τον κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο έφτασε στο Βατικανό το πρωί της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου για να συναντήσει τον Καρδινάλιο Πιέτρο Παραλίν και τον Αρχιεπίσκοπο Γκάλαγκερ, “Γραμματέα για εξωτερικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας Matteo Bruni είπε: “Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα το πρωί μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael Richard Pompeo και του Γραμματέα της Αγίας Έδρας Καρδιναλίου Pietro Parolin, που συνοδευόταν από τον Σεβασμιότατο Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ, γραμματέα για τις σχέσεις της Αγίας Έδρας με τα κράτη, τα μέρη παρουσίασαν τις αντίστοιχες απόψεις τους σχετικά με τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού και εγκαρδιότητας. Έγινε επίσης συζήτηση για ορισμένες περιοχές συγκρούσεων και κρίσεων, ιδιαίτερα του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά “.
Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο ήταν αντίθετες με την προσωρινή συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από δύο χρόνια από την Αγία Έδρα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και προκάλεσαν συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Αγία Έδρα, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Καρδινάλιος Παρολίν, σκοπεύει να προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας σε προσωρινή μορφή, υπογραμμίζοντας τον πραγματικά ποιμαντικό της χαρακτήρα, με στόχο μόνο να διασφαλιστεί ότι οι Κινέζοι επίσκοποι θα είναι σε πλήρη επικοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου. .
Το βράδυ, ο Καρδινάλιος Parolin, που μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου “La tica e la cassaca” του πατέρα Enzo Fortunato, επανέλαβε την εγκάρδια συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, υπογράμμισε πώς ο Πομπέο εξέφρασε με «αρθρωτό συλλογισμό» τους λόγους για τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών και πώς υπήρχε «κατανόηση» για τον τρόπο με τον οποίο η Αγία Έδρα προσεγγίζει αυτά τα προβλήματα». “Όλοι αναζητούμε μια θρησκευτική ελευθερία – είπε ο Καρδινάλιος – όλοι επιθυμούμε μια φυσιολογική ζωή για την Εκκλησία, αλλά εκεί που διαφέρουμε είναι η μέθοδος, ο τρόπος επίτευξης αυτών των στόχων”. “Ταυτόχρονα – πρόσθεσε – διεκδικούμε από την πλευρά μας μια μελετημένη επιλογή, μια επιλογή που έχει μελετηθεί, μια επιλογή που συνοδεύεται από την προσευχή, μια επιλογή που έκανε ο Πάπας και η πρόθεση του να συνεχιστεί”.
Τέλος, σχετικά με την προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Κίνας, ο Καρδινάλιος Parolin ευχήθηκε να λειτουργήσει «ακόμη καλύτερα από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα ώστε οι επίσκοποι να μπορούν να διοριστούν σε όλες τις κενές επισκοπές στην Κίνα».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου