Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ, ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΛΥΣΙΠΟΙΝΑ

14

Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ, ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΛΥΣΙΠΟΙΝΑ

Να καταλήξουν όλοι οι άνθρωποι στον Παράδεισο: αυτή ήταν η πρόθεση του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης όταν το 1216 κατόπιν θείας φώτισης ζήτησε και αποκόμισε από τον Πάπα Ονώριο τον 3ο τα πλήρη λυσίποινα για τους πιστούς οι οποίοι θα επισκέπτονταν την μικρή εκκλησία της Porziuncola στην Ασίζη. Αυτό το μικρό ναΰδριο που ο ίδιος ο Φραγκίσκος είχε αποκαταστήσει βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό της Βασιλικής της Παναγίας των Αγγέλων. Έτσι, γεννήθηκε η αποκαλούμενη «Συγχώρεση της Ασίζης» μια πολύ σημαντική ευλάβεια που εκτιμήθηκε και συνεχίζει να εκτιμάται πολύ από τους καθολικούς πιστούς.
Με την πάροδο του χρόνου οι κανόνες για την απόκτηση αυτού του πνευματικού οφέλους έχουν αλλάξει. Έτσι, σήμερα, η πρακτική προβλέπει πως από το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου έως τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου οι πιστοί θα πρέπει να επισκεφθούν μια Εκκλησία Φραγκισκανών ή έναν Καθεδρικό Ναό ή έναν Ενοριακό Ναό και να προσέλθουν στην Ιερά Εξομολόγηση, να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, να προσευχηθούν για τους σκοπούς του Αγίου Πατέρα, να προσευχηθούν με το Πάτερ Ημών, το Χαίρε Μαρία, το Δόξα Πατρί και να απαγγείλουν το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω).
Τα λυσίποινα δύναται να παρέχονται κάθε ημέρα του έτους με τους ίδιους όρους με τη μόνη διαφορά ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη και προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Porziuncola στην Ασίζη.
Σύμφωνα με την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας «τα λυσίποινα αποκτούνται διαμέσου της Εκκλησίας, η οποία, χάρη στην εξουσία που της χορήγησε ο Ιησούς Χριστός να δένει και να λύνει, επεμβαίνει υπέρ ενός χριστιανού και του ανοίγει το θησαυρό των αξιομισθιών του Χριστού και των αγίων, για να επιτύχει από τον Πατέρα της ευσπλαχνίας την άφεση των πρόσκαιρων ποινών της αμαρτίας.
Μ’ αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία δεν θέλει μόνο να βοηθήσει αυτό τον χριστιανό, αλλά και να τον προτρέψει σε έργα ευλαβείας, μετανοίας και αγάπης.
Εφόσον οι πιστοί οι κεκοιμημένοι στο δρόμο της καθάρσεως είναι επίσης μέλη της κοινωνίας των αγίων, μπορούμε να τους βοηθήσουμε, μεταξύ άλλων, αποκτώντας γι αυτούς λυσίποινα, ώστε να απαλλαγούν από τις πρόσκαιρες ποινές των αμαρτιών τους». (1478, 1479)

π.Γ.Π.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου