Η σχέση πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ & Τζούλιο Ανδρεόττι

Η σχέση πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ & Τζούλιο Ανδρεόττι

Η_σχέση.jpg

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τον τίτλο “Ο Αντρεότι, η Εκκλησία και η εθνική αλληλεγγύη” εξέδωσε πρόσφατα ο καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και ιστορίας του Χριστιανισμού, στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, Augusto D`Angelo. Η παρούσα αναφορά γίνεται αφενός για να σημειώσω ότι ο καθηγητής είναι επίσης γνωστός ως Συντονιστής των δράσεων του Αγίου Αιγιδίου για τους άστεγους (!), αφετέρου για την περιγραφή που κάνει, σχετικά με τις προσπάθειες του Ιταλού πολιτικού να πείσει τον νέο Πάπα ότι οι Ιταλοί Κομμουνιστές “διαφοροποιούνται” των Κομμουνιστών που εκείνος είχε γνωρίσει ως αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας!

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται ότι οι Ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ ήταν το μεγαλύτερο Κ.Κ. στη Δύση και συχνά στήριξαν, δια της αποχής, μειοψηφικές ιταλικές κυβερνήσεις, στις εποχές “μαύρης” και “κόκκινης” τρομοκρατίας που έζησε η γειτονική χώρα…. Θα θυμούνται επίσης ότι “ il divo” Andreotti, ηγήθηκε κεντροδεξιών κυβερνήσεων και θεωρούνταν “αντικομουνιστής” αλλά στην ουσία ήταν “ισορροπιστής” στο πολυκομματικό ιταλικό σκηνικό και, κυρίως, άτομο εμπιστοσύνης της καθολικής εκκλησίας αλλά και του Βατικανού, για δεκαετίες. Σε σημείο ο Πάπας Παύλος Στ΄ να απαντά στους επικριτές της σύγκλισης “δεξιάς – αριστεράς” να τον αφήσουν να κυβερνήσει, γιατί ξέρει τι κάνει.

Ο πολωνός Πάπας προέκυψε ξαφνικά σε μια ιταλική καθολική ιεραρχία που είχε συνηθίσει τους (Ιταλούς) Πάπες να επεμβαίνουν στην πολιτική ζωή. Αρχικά κάποιοι δυσκολεύθηκαν να μάθουν πώς λεγόταν ο πολωνός Πάπας, ο συγγραφέας αναφέρει ιεράρχη που αντί “Βοϋιτίλα” είχε καταλάβει “Botttiglia”(μπουκάλι)!

Ο ίδιος ο Πάπας δεν καταλάβαινε πώς το ΚΚΙ συμμετέχει στο δημοκρατικό σκηνικό και ο Αντρεότι με κάθε αφορμή συνάντησης τού εξηγούσε ότι το ΚΚΙ είχε δεχθεί τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και “συμμετείχε τίμια” στις εκλογικές διαδικασίες. Σύντομα ο Ιωάννης – Παύλος Β΄ έπαψε να ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, κρατώντας επαφή μέσω συνεργατών του όπως ο καρδινάλιος Acchile Silvestrini κι ο Αντρεότι είχε μόνο την Ιταλική Ιεραρχία να καθησυχάζει για ότι συνέβαινε στην πολιτική σκηνή…

Πληροφόρηση από Vatican Insider
Φωτογραφία από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου