Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Χθες το απόγευμα ώρα 16.00 άρχισαν οι εργασίες με τέλεση της Θείας Λειτουργίας Ιεραρχών και εφημερίων στον Μοναστηριακό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Τήνου. Στη θεία λειτουργία προΐστατoο τοπικός Ιεράρχης , Σεβασμιότατος π. Νικόλαος.

Στις 17.30 τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στο χώρο των εργασιών και στις 18.00 άρχισαν οι εργασίες  της Συνάντησης.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών προήδρευσε ο τοπικός Επίσκοπος π. Νικόλαος και τις εργασίες συντόνιζε ο π. Νικόλαος Ρούσσος, εφημέριος του Ενοριακού ναού  Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης Σύρου και εκκλησιαστικός παραστάτης της Καθολικής νεολαίας Ελλάδος.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας υποδέχθηκε Αρχιερείς, εφημερίους και τον ομιλητή π.  FabioMatard.

Είπε ο Σεβασμιότατος:

Σεβασμιότατοι Αδελφοί, σεβαστοί πατέρες, Carissimop. Fabio,

Χριστός Ανέστη,

Ο Κύριος τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια μας αξίωσε να συναντηθούμε τρεις φορές στον θαυμάσιο αυτό τόπο, φιλοξενούμενοι του αγαπητού πλοιοκτήτη και Ιππότη του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και να νιώσουμε τη χαρά του ψαλμωδού που μας υπενθυμίζει το: «Πόσο ωραίο και πόσο ευχάριστο είναι, να κατοικούν μαζί τ' αδέρφια!

Κι εμείς για δύο ημέρες θα είμαστε μαζί με σκοπό να μελετήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Εκκλησία που είναι «η σημερινή ποιμαντική για τη νεολαία με βάση τα όσα πρότειναν οι Συνοδικοί Πατέρες στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2018».

Η παρουσία του ειδικού σε θέματα νεολαίας από τη Μάλτα σεβαστού Σαλεσιανού Ιερομονάχου π. Fabio Attard   αποτελεί την εγγύηση  ότι χάρη στις γνώσεις στον τομέα της ποιμαντική για τη νεολαία,  η συνάντηση μας αυτή θα είναι καρποφόρος και αποτελεσματική.

Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους στο νησί της Παναγίας του Ροδαρίου, της Βρυσιώτισσας και της Μεγαλόχαρης σε μια περίοδο που ηχεί ακόμη η γλυκιά και χαρμόσυνη μελωδία του «Χριστός Ανέστη», ώστε με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο πόση φροντίδα και αγάπη οφείλουμε να δείχνουμε προς τους έφηβους και τους νέους που είναι το δυναμικό σήμερα και το ελπιδοφόρο αύριο της Εκκλησίας του Χριστού.

Μακάρι τις ημέρες αυτές ο λόγος του Θεού που θα χρησιμοποιήσει την καρδιά το νου και τα χείλη του π. Fabio, ν΄ αγγίξει τη δική μας καρδιά, ώστε με την ακοή και αντίληψη των όσων πολύτιμων θα ακούσομε και να επωφεληθούμε από όλα εκείνα τα οποία εμπνεύστηκαν και γράφτηκαν στη Ρώμη από τους Συνοδικούς Πατέρες τον περασμένο Οκτώβριο, εκ των οποίων είανι σήμερα ένας ανάμεσά μας.

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέες μεθόδους και πρέπει να καταβάλλουμε νέες προσπάθειες, να αφιερώσουμε  περισσότερο χρόνο: ως άτομα, ως ενοριακές κοινότητες και  ως τοπικές Εκκλησίες για τους  έφηβους και τους νέους της Εκκλησίας, εκτιμώντας και αξιοποιώντας τα χαρίσματα τους. Συμμεριζόμενοι τις ανησυχίες τους και απαντώντας στα ερωτήματά τους μέσω των οποίων δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για  τον Ιησού και την Εκκλησία. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας , την εμπειρία των μεγαλυτέρων και το ζήλο των νεωτέρων θα προσφέρουμε τρόπους συνάντησης, διαλόγου και συνοδοιπορίας στα νιάτα της σημερινής Εκκλησίας.

Και πάλι καλώς ορίσατε, καλή δύναμη και  καλή επιτυχία στην ευκαιρία που μας προσφέρει ο Κύριος, που: Αληθώς Ανέστη.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Σεβασμιότατος  π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο οποίος και είπε:

Μετά την αυτοπαρουσίαση των παρόντων, ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Επίσκοπος Σύρου-Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της νεολαίας και των εκκλησιαστικών κλήσεων, παρουσίασε την προσωπική Εμπειρία του από την συμμετοχή του  στη Σύνοδο των Επισκόπων της Ρώμης που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και μελέτησε  με την  παρουσία και 30 νέων θέματα που αφορούν την ποιμαντική για τη νεολαία.

Στη συνέχεια ο ομιλητής π. Fabio Atard παρουσίασε την πρώτη του εισήγηση πάνω στο θέμα και ακολούθησαν διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τους παρόντες.

Μετά σχηματίστηκαν ομάδες των παρόντων και κλήθηκαν να αρχίσουν νε μελετούν το σχετικό ερωτηματολόγιο, η μελέτη  του οποίου θα συνεχιστεί και αύριο.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έληξαν στις 20.30

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου