Η πρώτη εντολή

Η πρώτη εντολή

Όταν (ο Θεός) δια μέσω του Υιού του λέει: «Να αγαπάς τον Κύριο το Θεός σου», εκ μέρους σου δεν περιμένει ένα αντάλλαγμα, ένα δώρο, σαν να σ’ είχε αγαπήσει από συμφέρον. Σε προσκαλεί να δεχθείς το δώρο του – την αγάπη – ανοίγοντας την καρδιά σου. Σε προσκαλεί, όχι ν’ αφήσεις να σε αγαπήσει, αλλά να δεχθείς την αγάπη Του. Αν αυτό γίνει, τότε όλα αλλάζουν. Δεν αρνείσαι πια τη χαρά, με πρόσχημα ότι είναι επακόλουθο του πόνου. Δεν κλείνεις πια τα μάτια σου στην ομορφιά των λουλουδιών, ούτε τα αυτιά σου όταν ακούς μια γλυκιά φωνή, αλλά τα απολαμβάνεις σαν παρουσία ενός πατέρα που σε προστατεύει.

Αποθηκεύεις για να έχεις για το αύριο που θα ’ναι δύσκολο. Δεν αρνείσαι μια χαρά γιατί πρέπει να την ξεπληρώσεις αργότερα. Αντίθετα, να ζεις τη χαρά στην καρδιά σου για τα δώρα που σου στέλνει ο Θεός. Έτσι, δεχόμενος όλα αυτά, θα μάθεις να ανακαλύπτεις ακόμα πιο ωραία δείγματα θεϊκής αγάπης, σαν τη νύφη που δέχεται τις βέρες του συζύγου ως ένδειξη αγάπης και θα μάθεις ότι τα πάντα κρύβουν μέσα τους την αγάπη του Θεού και συνάμα θα μετατρέπονται σε σημεία της παρουσίας Του.          

Έτσι, αγαπώντας το Θεό, τον Πατέρα σου, αγαπάς τα πάντα στ’ όνομά Του και αντίστροφα, αγαπώντας τα πάντα, τον απολαμβάνεις περισσότερο, παρά τα δώρα του. Που σημαίνει ότι το «Ν’ αγαπάς το Θεό, μ’ όλη την καρδιά σου και ν’ αγαπάς τον εαυτό σου» είναι ένα και το αυτό.

Μετάφραση π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου