Η “ποιμαντική παρηγοριά” Είναι ο σκοπός των Οδηγιών για το Γάμο

Η “ποιμαντική παρηγοριά” Είναι ο σκοπός των Οδηγιών για το Γάμο

Αυτό διαβεβαίωσε oΠάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος προς τους «συμμετέχοντες στο σεμινάριο για την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, κληρικών και λαϊκών», που έγινε το μήνα Νοέμβριο στη Ρώμη.

Η πρωτοβουλία προωθήθηκε από το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο της Ρώμης, και επικεντρώθηκε στο θέμα:

“Νέα διαδικασία για το Γάμο και την εγκυρότητά του”. Η νέα νομοθεσία – πρόσθεσε ο Άγιος Πατέρας – είναι «έκφραση της Εκκλησίας που είναι σε θέση να δεχθεί με ευσπλαχνία κάθε τραυματισμένο στη ζωή και ταυτόχρονα να υπενθυμίσει την ιερότητα της ζωής”.

Στη συνέχεια έκανε μία προτροπή:

“Στην υπηρεσία σας καλείστε να είστε κοντά στη μοναξιά και στον πόνο των πιστών που περιμένουν από την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη την κατάλληλη και ενισχυτική βοήθεια για να ξαναβρούν την ειρήνη στις συνειδήσεις τους και το θέλημα του Θεού, όσον αφορά την επαναφορά τους στη συμμετοχή στην Αγία Ευχαριστία.”.

Να αποκτηθεί και πάλι η πρακτική της Συνόδου για τις ακανθώδεις περιπτώσεις που αφορούν την ευαγγελική αποστολή και τη σωτηρία των ψυχών. Είναι σημαντικό η Εκκλησία να αποκαταστήσει όλο και περισσότερο την συνοδική πρακτική της πρώτης κοινότητας της Ιερουσαλήμ”:

“Το συνοδικό πνεύμα και η ποιμαντική παρηγοριάς ας γίνουν ο τρόπος των πράξεών σας μέσα στην Εκκλησία, ιδιαίτερα σ’ εκείνο το λεπτό περιβάλλον που είναι η οικογένεια που αναζητά την αλήθεια για τη συζυγική αρμονία μεταξύ των συζύγων. Με αυτή τη στάση ο καθένας από σας να γίνει ειλικρινής συνεργάτης του επισκόπου, στον οποίο η νέα νομοθεσία αναγνωρίζει τον αποκλειστικό ρόλο, ιδιαίτερα κατά την σύντομη διαδικασία, εφόσον αυτός είναι 'ο δικαστής' της τοπικής του Εκκλησίας”.

Η σύντομη διαδικασία δεν είναι επιλογή

Στη νέα νομοθεσία καταργήθηκε η διπλή σύμφωνη απόφαση για την ακυρότητα του γάμου, και δημιουργήθηκε η λεγόμενη «συντομότερη διαδικασία» ξαναβάζοντας στο κέντρο το πρόσωπο και το ρόλο του επιχώριου επισκόπου της εκκλησιαστικής επαρχίας ή του επαρχιακού επισκόπου στην περίπτωση των Ανατολικών Εκκλησιών, ως δικαστή των υποθέσεων. Ο επιχώριος επίσκοπος είναι “προσωπικός και μοναδικός δικαστής στην περίπτωση της συντομότερης διαδικασίας”.

Αυτή η διαδικασία “δεν είναι μία επιλογή που μπορεί να επιλέξει ο επιχώριος επίσκοπος, αλλά ένα χρέος  που προέρχεται από την χειροτονία του και την αποστολή που έλαβε”.

Ευσπλαχνία, εγγύτητα και η δωρεάν εκδικασία

Το πρόσωπο του επισκόπου – επιχώριου – δικαστή είναι  “η συστατική αρχή και η διακριτική αρχή όλης της συντομότερης διαδικασίας”. “Εκείνος είναι αποκλειστικός αρμόδιος στις τρεις φάσεις της συντομότερης εκδίκασης”: η αγωγή, “που απευθύνεται πάντοτε στον επιχώριο επίσκοπο”, η ανάκριση και η απόφαση. Ένα από τα βασικά κριτήρια είναι “η ευσπλαχνία”. Αυτή η βάση απαιτεί ο “επιχώριος επίσκοπος να ολοκληρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα την συντομότερη διαδικασία της εκδίκασης”. “Η εγγύτητα και η δωρεά είναι δύο διαμάντια που έχουν ανάγκη οι φτωχοί, τους οποίους η Εκκλησία οφείλει να αγαπά πάνω από κάθε τι”.

Να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι δύο πρόσφατες «ιδιόβουλες» αποστολικές επιστολές.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε επίσης ότι είναι ανάγκη « να υπάρξει μεγάλη προσοχή και ανάλογη μελέτη» των δύο τελευταίων αποστολικών επιστολών που έχουν μορφή «ιδιοβούλου» και είναι καρπός του συνοδικού πνεύματος» και “ αποτέλεσμα μιας συνοδικής πορείας”.

“Πράος Δικαστής” που αφορά τη μεταρρύθμιση της κανονικής διαδικασίας για τις αγωγές κατά της εγκυρότητας του Μυστηρίου του Γάμου που προβλέπεται από το Κανονικό Δίκαιο. Υποδεικνύονται τρόποι για να διευκολύνουν όχι την ακυρότητα των γάμων αλλά το σύντομο της διαδικασίας, με σκοπό η καθυστέρηση της απόφασης, η καρδιά των πιστών που αναμένουν την διαλεύκανση της κατάστασής τους , να μη παρατείνεται και να καταπιέζονται από τα σκότη της αμφιβολίας”.

“Γλυκύς και εύσπλαχνος Ιησούς” για την μεταρρύθμιση της κανονικής διαδικασίας για τις υποθέσεις που αφορούν την εγκυρότητα του Μυστηρίου του Γάμου στο Κανονικό Δίκαιο για τις Ανατολικές Εκκλησίες.“Οι Σύνοδοι των Ανατολικών Εκκλησιών, που πριν απ’ όλα πρέπει να ωθούνται από τον αποστολικό ζήλο να πλησιάσουν τους απομακρυσμένους πιστούς, ας δουν σ’ αυτό το ντοκουμέντο το καθήκον τους να συμμερίζονται τη μεταστροφή και να σέβονται απόλυτα το δικαίωμα των επισκόπων να οργανώνουν τη δικαστική εξουσία στην τοπική τους Εκκλησία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου