ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

Το ευαγγέλιο του Μάρκου μας παρουσιάζει σήμερα  το πρόσωπο του Ιωάννη του Βαπτιστή. Παρουσιάζει τον Πρόδρομο ως «μια φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο «ετοιμάστε το δρόμο του Κυρίου, ισιώστε τα μονοπάτια του».

Ο ίδιος ο Θεός ετοιμάζει το λαό Του  με το κήρυγμα  των προφητών, για να υποδεχθεί τον ενσαρκωμένο Υιό Του που έρχεται στον κόσμο. Όμως το κήρυγμα των Προφητών δεν βρίσκει απήχηση στις σκληρές καρδιές των ανθρώπων.

Ο Ιωάννης , τελευταίος στη σειρά των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης  συνεχίζει και ολοκληρώνει αυτό το κήρυγμα για να βρει ο Χριστός, όταν θα έλθει,  «ένα λαό διατεθειμένο».  Όμως αυτό δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όχι  βέβαια  εξ αιτίας της αδράνειας των προφητών, αλλά επειδή ο λαός δεν ανταποκρίθηκε στο κήρυγμα τους.

Ο Ιωάννης δεν θέτει μόνο τη φωνή  και το κήρυγμά του στην υπηρεσία της καλής αγγελίας του.  Αλλά το συνοδεύει και την ίδια τη ζωή του: Το Βάπτισμα μετανοίας αλλά και το ίδιο το ντύσιμό του και την διατροφή του.

Αυτό το Βάπτισμα δεν ήταν ασφαλώς ακόμη το Βάπτισμα που ο Ιησούς θα εγκαινίαζε για να μας καταστήσει «Παιδιά του Θεού». Το Βάπτισμα του Ιωάννη  ήταν  ένα βάπτισμα μετανοίας που το χορηγούσε σε όποιον μετάνιωνε  και «ομολογούσε τις αμαρτίες του». Αυτή η πράξη δήλωνε  τη διάθεση του κάθε ενός για  «αλλαγή ζωής», που ήταν και η προϋπόθεση για να αναμένουν σωστά τον ερχομό του Σωτήρα. Ο Ιωάννης έλεγε: "Ισιώστε τα μονοπάτια". Ο Θεός δεν μπορεί να βαδίσει  προς εμάς, εάν του θέτουμε ως εμπόδιο τον εγωισμό μας, εάν δεν του ανοίξουμε διάπλατα την καρδιά μας, την γεμάτη από αισθήματα αγάπης. Εξ άλλου όπως έγραψε ο Απόστολος  "Εκείνος πρώτος μας αγάπησε»". Γι’ αυτό πρέπει να βρει και σε μας τα ίδια αισθήματα αγάπης. Αυτό απαιτεί  ειλικρινή μεταστροφή της καρδιάς, και τη σοβαρή θέληση να δεχθούμε το Ευαγγέλιο, που μπορεί να μας αλλάζει  τη ζωή.

Ακούγεται συχνά και σωστά πως «το ράσο δεν κάνει το παπά». Όμως ο τρόπος που ντύνεται κανείς μπορεί να έχει τη σημασία του.  Για τον Βαπτιστή ο Ευαγγελιστής  Ματθαίος περιγράφει ως εξής την ενδυμασία του: "φορούσε ρούχο από τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη στη μέση του» και συνεχίζει: «έτρωγε ακρίδες με μέλι από αγριομέλισσες».  Αυτό το ντύσιμο και η τροφή σίγουρα δεν είναι ότι πιο εκλεκτό, είναι όμως σημάδι που άγγιζε τους ακροατές.  Το κήρυγμα για μεταστροφή και μετάνοια  συνοδευόταν από τη λιτή και απέριττη εμφάνιση αλλά και τροφή του Ιωάννη. Είναι απαραίτητη η συνέπεια στο λόγο και στη ζωή.

Ο Λόγος του Κυρίου σήμερα μας υπενθύμισε ότι χρειάζεται μία συνέχεια και μία συνέπεια μεταξύ των λόγων και των έργων μας. Αυτή τη συνέπεια ας την προσπαθήσουμε ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο για να γίνουμε πιο πιστικοί ότι θέλουμε αληθινά να προετοιμαστούμε με το σωστότερο τρόπο να δεχτούμε το Χριστό του Κυρίου που έρχεται να μας φέρει τη σωτηρία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου