Η ΠΗΝ του Παναμά θα είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία

Η ΠΗΝ του Παναμά θα είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία

Από τη συνέντευξη τύπου  του Προέδρου της του Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κούριας για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή πάνω στην 34η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: πρέπει να ακούσομε τους νέους  χωρίς να επιβάλλουμε τον τρόπο ύπαρξής μας.

“Οι νέοι είναι μία έμπνευση  για την Εκκλησία: ΟΙ ηλικιωμένοι  μπορούν να έχουν μία εμπειρία και γνώση , αλλά το θάρρος , τον ενθουσιασμό, την πρόθεση να βγουν  προς τα έξω  και να κάνουν κάτι, ανήκει  στη φύση των νέων  που έχουν τις προκλήσεις”. Με αυτά τα λόγια ο Καρδινάλιος Kevin Farrell, πρόεδρος του Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κούριας για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή, παρενέβη  σε μία τηλεοπτική συνέντευξη  πάνω στην επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που θα γίνει στον Παναμά.

Η Συνέχεια της Συνόδου των νέων

Ο Καρδινάλιος  Farrell υπογράμμισε  ότι η  συνάντηση του Πάπα  με τους νέους την προσεχή εβδομάδα θα είναι : “η συνέχεια  εκείνου  σ’ αυτό που συνέβη στη Σύνοδο” τον περασμένο Οκτώβριο. “Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα  Νεολαίας είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία”. Η εμπειρία της Συνόδου, οι ανταλλαγές  και  η αποδοχή  τόσο εκ μέρους των νέων όσο και των Συνοδικών Πατέρων, που παροτρύνε   και ο  ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος  είναι πράγματι  “αλλαγή”, και  “αποδοχή της πραγματικότητας, όχι αυτής που έχω  στο νου μου”, λέει ο Ιεράρχης, “αλλά εκείνης  με την οποία οι νέοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι  στη ζωή”.

Να ακούμε τους νέους

“Να ακούμε, να ακούμε όλους”, είναι ο δρόμος για τον Καρδινάλιο  Farrell και ιδιαίτερα  πρέπει να ακούμε  “τους νέους, χωρίς να τους επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας. Οφείλουμε  όμως να υποδεικνύουμε μερικές   κατευθυντήριες γραμμές, όπως πχ για την ηθική  συμπεριφορά , αλλά είναι εκείνοι  που έχουν τις ιδέες, ξέρουν  τι λειτουργεί και τι όχι, τις ελκύει και τι δεν ελκύει. Οφείλουμε να ακούμε, να μαθαίνουμε”.

Να δίνουμε ενέργεια σ’ ένα κόσμο κουρασμένο

“Ζούμε σ’ ένα κόσμο κουρασμένο,  δεν επικοινωνούμε πια, ενώ οι νέοι συνεχώς επικοινωνούν, παράγουν νέες ιδέες”, σίγουρα υπάρχει ανάγκη να “γίνεται διάκριση” , αλλά έπειτα είναι οι νέοι  “εκείνοι που έχουν την ενέργεια, την επιθυμία  και τη θέληση να αλλάξουν”.

Να μάθουμε από τους νέους της κεντρικής Αμερικής

Ο πρόεδρος στη συνέχεια  σταμάτησε για λίγο στο πως η Παγκόσμια Ημέρα νεολαίας  του Παναμά θα μπορέσει να είναι μία έμπνευση όχι μόνο για τους νέους αλλά και για όλη την Εκκλησία  και τι μπορεί να μάθει από τους λαούς της κεντρικής Αμερικής. “Είναι πρόσωπα μεγάλου θάρρους.  Ας σκεφθούμε τις μεταναστεύσεις: οι νέοι  δεν θέλουν να ζουν πια στην  πείνα και τη βία, αναζητούν και βρίσκουν ένα καλύτερο τόπο. Και όταν τον βρίσκουν, μαθαίνουν  και είναι ικανοί να αλλάξουν τη ζωή τους  και τη ζωή της κοινωνίας τους.  Ελπίζουμε να μάθουμε ποια είναι  η θέλησή τους”,  μαζί με τη βαθιά έννοια της πίστης τους, που τους κάνει να ζουν πολύ ενωμένοι με το Θεό, “κάτι  που από άλλα μέρη του κόσμου δεν έχουμε την ίδια εμπειρία”.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου