Ο «άνθρωπος του Θεού», τέταρτος νεκρός στη Μόρια

Ο «άνθρωπος του Θεού», τέταρτος νεκρός στη Μόρια

Με σπουδές Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο της πόλης Μπουέα στο Καμερούν, ο Ζαν-Πολ Αμπουεατέκ ήλπιζε σε ένα καλό μέλλον. Ωστόσο, στις 8 Ιανουαρίου 2019, στις 00.50, διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Είχε μεταφερθεί εκεί από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αφού εξέφρασε ότι ένιωθε έντονη δυσφορία. Ηταν 24 ετών και είχε εγκαταλείψει το σπίτι του και την οικογένειά του για να γλιτώσει από τις διώξεις στο αγγλόφωνο τμήμα της πατρίδας του.

Αυτός ήταν ο τέταρτος κατά σειρά θάνατος στη Μόρια μετά τον χειμώνα του 2017, όταν μέσα σε μία εβδομάδα τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Τότε, είχαν ανάψει αυτοσχέδια μαγκάλια στις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους για να κρατηθούν ζεστοί από το κρύο. Στο πιστοποιητικό θανάτου του Καμερουνέζου Ζαν-Πολ Αμπουεατέκ, το οποίο είναι στη διάθεση της «Κ», αναγράφεται ως αιτία «πρόσφατη ισχαιμική αλλοίωση του μυοκαρδίου, εν αναμονή τοξικολογικής εξέτασης». Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναμένεται να δείξουν ξεκάθαρα από τι πέθανε. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι έχουν αποσυνδέσει το συγκεκριμένο περιστατικό από το ψύχος.

Ο ιατροδικαστής της Λέσβου Θεόδωρος Νούσιας γράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως τόπο διαμονής του Αμπουεατέκ «Ελαιώνας Σκηνή Μ12», δηλαδή το χωράφι γύρω από το κέντρο υποδοχής, στο οποίο έχει στηθεί πρόχειρος καταυλισμός με αντίσκηνα. Μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και μίλησαν στην «Κ» δεν αποκλείουν ο 24χρονος Καμερουνέζος να μην έμεινε το βράδυ του θανάτου του εκεί, αλλά σε κοντέινερ (όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας), καθώς συνηθίζεται να μετακινούνται εντός ή εκτός Μόριας οι μετανάστες χωρίς απαραιτήτως να δηλώνεται ή να αλλάζει η αναγραφή του μόνιμου τόπου διαμονής.

Η «Κ» επικοινώνησε με μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Boat Refugee Foundation, η οποία παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στη Μόρια και φέρεται να είχε εξετάσει τον Αμπουεατέκ. Ωστόσο, επικαλούμενο το ιατρικό απόρρητο, το μέλος της οργάνωσης δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση υγείας του Καμερουνέζου.

«Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, δεν είχε άσθμα. Ηταν δυνατός», λέει σε τηλεφωνική συνομιλία με την «Κ» μέσω της εφαρμογής WhatsApp από το Καμερούν ο αδερφός του θανόντος, Ντιεντόν. «Για εμάς η είδηση του θανάτου του ήταν μεγάλο σοκ. Του είχα μιλήσει νωρίτερα το ίδιο βράδυ και δεν είχε παραπονεθεί για κάτι». Το γεγονός ότι ήταν υγιής φέρονται να επιβεβαιώνουν και φίλοι του θανόντος στη Μόρια, αλλά και όσοι τον γνώριζαν στην καθολική εκκλησία του νησιού. Την επισκεπτόταν συχνά ο Αμπουεατέκ και γι’ αυτό τον αποκαλούσαν στον καταυλισμό «άνθρωπο του Θεού».

Δεχόταν απειλές

Οπως λέει ο Ντιεντόν, οι γονείς τους Χρίσανθους και Προυντένσια δεν βρίσκονται εν ζωή. Ο αδερφός του ήταν παντρεμένος με την Ενγκάλα Νέσλα και είχε ένα μικρό παιδί, τον Πολ. «Το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας δεν είναι καλό. Πρέπει να προσέχεις να μην εκνευρίσεις τις ένοπλες ομάδες ή την κυβέρνηση, να μην πατήσεις στα δάχτυλά τους», λέει ο Ντιεντόν.

Περίπου εδώ και ένα χρόνο, στο αγγλόφωνο τμήμα του Καμερούν δρουν ένοπλες ομάδες υπό τις ονομασίες «Κόκκινοι Δράκοι», «Τίγρεις» και «Δυνάμεις Αμυνας της Αμπαζονίας», με σκοπό την αυτονόμηση της περιοχής. Ο Ντιεντόν υποστηρίζει ότι ο αδερφός του είχε γράψει σειρά άρθρων με πολιτικό περιεχόμενο που ενόχλησαν και έκτοτε δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Εγκατέλειψε το Καμερούν, πέρασε στη Νιγηρία και επικοινώνησε με τον αδερφό του τον Νοέμβριο του 2018 από τη Μόρια. Η «Κ» έχει στη διάθεσή της φωτογραφία που έβγαλε τον ίδιο μήνα ο Ζαν-Πολ στην οδό Ερμού, τον εμπορικό δρόμο της Μυτιλήνης, μπροστά από το εστιατόριο «Αβέρωφ».

Η κηδεία του θα γίνει αυτό το Σάββατο στην καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης. Ωστόσο, δεν θα ταφεί ακόμη η σορός, μέχρι να δουν οι συγγενείς του αν υπάρχει η δυνατότητα επαναπατρισμού της. «Δεν ξέρω τελικά τι θα γίνει. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πληρώσουμε το ποσό που απαιτείται για να σταλεί στο Καμερούν», λέει ο Ντιεντόν.

Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου