Ο οικουμενισμός είναι μία πορεία μη αναστρέψιμη

Ο οικουμενισμός είναι μία πορεία  μη αναστρέψιμη

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την παραδοσιακή ακρόαση στην οικουμενική αντιπροσωπεία από τη Φινλανδία, κατά την Εβδομάδα Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα υπενθύμισε  ότι οικουμενισμός είναι «ουσιαστική απαίτηση» της πίστης μας. Σε έναν τραυματισμένο κόσμο, δεν μπορούμε να αναβάλουμε την "κοινή προσευχή και δέσμευση για μεγαλύτερη δικαιοσύνη"

Η οικουμενική πορεία όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών που συνεχίζουν να είναι χωρισμένοι είναι «απαραίτητη απαίτηση» της πίστης μας, η «απαίτηση» αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε μαθητές  του Χριστού, είναι μία «μη αναστρέψιμη πορεία», δεν είναι προαιρετική. Έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος στην οικουμενική αντιπροσωπεία της Φινλανδίας, που δέχτηκε σε ακρόαση με την ευκαιρία του παραδοσιακού προσκυνήματος στη Ρώμη για την γιορτή του Αγίου Ερρίκου. Επί κεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Λουθηρανικός Επίσκοπος του di Kuopio, Jari Jolkkonen,ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό στον Πάπα στην αρχή της συνάντησης.

Η κοινή δέσμευση για τον Οικουμενισμό αποτελεί βασική απαίτηση της αποστολής μας, μια απαίτηση που γεννήθηκε από την ταυτότητά μας των μαθητών του Ιησού. Και ως μαθητές, καθώς ακολουθούμε τον Κύριο, κατανοούμε όλο και περισσότερο ότι ο Οικουμενισμός είναι μία πορεία, όπως υπογράμμισαν διαρκώς οι διάφοροι Ποντίφικες από τη Δευτέρα Σύνοδο του Βατικανού, είναι μη αναστρέψιμη.

Η ενότητα αυξάνεται στη διάρκεια αυτής της πορείας.

«Η «ενότητα μεταξύ μας – συνεχίζει ο Πάπας – αναπτύσσεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής» και το ετήσιο προσκύνημα σας, είναι μία απόδειξη που μας καλεί “να βαδίσουμε κατά μήκος της διαδρομής της ενότητας” για να συναντηθούμε με τον Χριστό" ως αγαπημένα παιδιά του Πατέρα και ως αδελφοί και αδελφές μεταξύ μας ".

Μια κοινή υπηρεσία  αγάπης και μαρτυρίας

Έτσι Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Jolkkonen επισημαίνοντας ότι «έχουμε πάνω απ 'όλα μια κοινή υπηρεσία αγάπης και μαρτυρίας πίστεως» που θεμελιώνονται στο βάπτισμα, και το χριστιανικό μας είναι: «Αυτό είναι το κέντρο». Γι 'αυτόν τον λόγο, ο Πάπας επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Φιλανδού Λουθηρανού Επισκόπου επανέλαβε: Πράγματι, «οι διάφορες κοινωνιολογικές ταξινομήσεις, που συχνά αποδίδονται επιφανειακά στους χριστιανούς, είναι απόψεις δευτερεύουσες ή  άχρηστες».

Όταν προσευχόμαστε μαζί, όταν μαζί κηρύττουμε  το Ευαγγέλιο και εξυπηρετούμε τους φτωχούς και τους αναγκεμένους, βρισκόμαστε σε πορεία και αυτή η πορεία προχωρά προς το στόχο της ορατής ενότητας. Ακόμα και τα θεολογικά και εκκλησιολογικά ερωτήματα, που μας απομακρύνουν, μπορούν να επιλυθούν μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της κοινής πορείας και  δεν θα επιλυθούν ποτέ, αν παραμείνουμε στάσιμοι: χωρίς να  τείνουμε το χέρι και χωρίς να χρειάζεται να προβλέπουμε το πώς και πότε θα συμβεί.

Θεολογικός διάλογος: να λύσουμε τις παρανοήσεις  και τις προκαταλήψεις με την αγάπη

"Αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι – συνεχίζει ο Πάπας Φραγκίσκος – ότι, αν είμαστε ευαίσθητοι, το Άγιο Πνεύμα θα μας καθοδηγήσει με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα". Εν τω μεταξύ, «καλούμαστε να κάνουμε ό, τι  είναι δυνατόν ώστε να ενθαρρύνουμε τη συνάντηση και  να άρουμε  τις παρανοήσεις και την εχθρότητα και τις  προκαταλήψεις που για αιώνες έχουν τραυματίσει τις σχέσεις μας, μόνο  με την μεταξύ μας αγάπη». Στο θεολογικό διάλογο, υπενθυμίζει ο Πάπας  «βοήθησε η πρόσφατη Δήλωση της Επιτροπής του Λουθηρανικού – Καθολικού διαλόγου για την Εκκλησία, την Ευχαριστία και τη Διακονία, με τίτλο «Κοινωνία στην Ανάπτυξη». Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν επιτευχθεί ".

Η κοινή παράδοση του Πνεύματος του Χριστού μας εμπλουτίζει

Σ’ αυτήν την πορεία, υπογραμμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, "δεν είμαστε μόνοι". Κοινοί  μάρτυρες, όπως ο Άγιος Ερρίκος  της Φιλανδίας, μας προηγούνται στην πορεία μας. Επειδή η "Παράδοση δεν είναι δίλημμα, αλλά δώρο": δεν είναι "κάτι που διεκδικούμε για να διακρινόμαστε, αλλά μια παράδοση που μας έχει ανατεθεί για να εμπλουτίσουμε ο ένας τον άλλο".

Πάντα καλούμαστε να επιστρέψουμε στην αρχική παράδοση, από την οποία ρέει ο ποταμός της Παράδοσης: είναι η ανοιχτή πλευρά του Χριστού στο σταυρό. Εκεί μας έδωσε ολόκληρο τον εαυτό του, και μας έδωσε ακόμη το Πνεύμα Του. Από εκεί ήρθε η ζωή μας ως πιστοί, υπάρχει η πολυετής αναγέννησή μας. Εκεί βρίσκουμε τη δύναμη να σηκώνουμε μαζί τα βάρη και τους σταυρούς μας.

Κοινή προσευχή και δέσμευση για μεγαλύτερη δικαιοσύνη

Γι 'αυτόν τον λόγο, καταλήγει ο Ποντίφικας, «καλούμαστε να μην κουραστούμε ποτέ από το βάδισμα». Και υπενθυμίζει  την παραδοσιακή συνάντηση κατά τη  διάρκεια της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα «για να ζητήσουμε από τον Κύριο μεγαλύτερη ενότητα», που φέτος εστιάζεται στο βιβλικό στίχο «Προσπαθήστε να είστε πραγματικά δίκαιοι.» Ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει ότι είναι μια παρόρμηση "στον πληθυντικό που μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί κανείς να εργαστεί μόνος του  για τη δικαιοσύνη: η δικαιοσύνη για όλους αναζητείται και αναζητείται από μαζί".

"Σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από τον πόλεμο, το μίσος, τον εθνικισμό και τη διαίρεση, η κοινή προσευχή και η δέσμευση για μεγαλύτερη δικαιοσύνη δεν αναβάλλονται. Πρόκειται για παραλείψεις που δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τη συνέχισή τους "

Συνεργασία μεταξύ Λουθηρανών, Ορθοδόξων και Καθολικών στη Φιλανδία.

Ο Πάπας υποδέχθηκε τους επισκέπτες του, λέγοντας ότι είναι βέβαιος «ότι η κοινή μας μαρτυρία της προσευχής και της πίστης θα αποδώσουν καρπούς και ότι η επίσκεψή σας θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Λουθηρανών, Ορθοδόξων και Καθολικών στη Φιλανδία.» Η παραδοσιακή φιλανδική οικουμενική τέλεση της γιορτής του Αγίου Ερρίκου πραγματοποιήθηκε  στις 16.00, χθες  το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στη Ρωμαϊκή Βασιλική της Santa Maria sopra Minerva. Προήδρευσε ο Επίσκοπος Jolkkonen και συμμετείχε  ο Γενικός Βικάριος της Καθολικής Μητρόπολης του Ελσίνκι, Σεβασμιότατος Raimo Goyarrola και ο Μητροπολίτης της Φιλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κ. Λέων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 4 Δεκεμβρίου 2024                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου