Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΟ ΑΡΤΟΦΟΡΙΟ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΟ ΑΡΤΟΦΟΡΙΟ

Η παρουσία του Ιησού μέσα στο Αρτοφόριο της Εκκλησίας δεν είναι μια παρουσία δύο συστατικών του ανθρώπου Ιησού του σώματος και του αίματος Του. Tα είδη του άρτου και του οίνου εξασφαλίζουν την παρουσία του Αναστημένου Ιησού, ο οποίος  θέλησε να προσφέρει στην Εκκλησία το μυστηριακό αυτό τρόπο για να υπενθυμίζει σε κάθε  άνθρωπο  και σε κάθε εποχή  την αιώνια προσφορά αγάπης Του προς το λαό Του, για τον οποίο θυσιάστηκε  και  έχυσε ακόμα και την τελευταία σταγόνα του αίματός Του, νεκρώνοντας το σώμα Του και αποδεικνύοντας έτσι εκείνο που ο ίδιος  είχε πει:  "Κανένας δεν αγαπά περισσότερο από κείνον που προσφέρει τη ζωή του για κείνον που αγαπά».

Είναι μεγάλο δώρο  για  την Εκκλησία του Χριστού να έχει αυτή  την παρουσία Του. Έτσι της υπενθυμίζεται σε κάθε στιγμή  πόσο ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία και ποιά απάντηση πρέπει να δώσει η Εκκλησία σε μια τέτοια αγάπη.

Ο Ιησούς λοιπόν είναι παρών εκεί  μέσα στο Αρτοφόριο του Ναού και υπενθυμίζει σε κάθε χριστιανό αυτό που διαβεβαίωνε τους Αποστόλους  του: "Εγώ θα  είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια του αιώνα." Πράγματι έως ότου υπάρχει  έστω και ένας ιερέας πάνω σ' αυτή τη Γη, για να τελεί το Μυστήριο της Ευχαριστίας, θα εξασφαλίζεται και αυτός ο καταπληκτικός τρόπος παρουσίας του Αναστημένου Ιησού ανάμεσα στο λαό Του.

Η παρουσία  του Ιησού μέσα στην Εκκλησία Του εξασφαλίζεται με πολλούς τρόπους. Είναι παρών με το λόγο, με την ίδια την Εκκλησία της οποίας είναι η κεφαλή, στο πρόσωπο κάθε αναγκεμένου αδελφού  «ό,τι κάνετε σε ένα από τους  μικρούς αυτούς αδελφούς μου σε μένα τον ίδιο το κάνετε". Είναι παρών στο  πρόσωπο κάθε ανθρώπου αφού ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο "κατ' εικόνα του", αλλά  η  πιο  εντυπωσιακή παρουσία του Ιησού  είναι η παρουσία Του στο αρτοφόριο κάτω  από  τα είδη του άρτου και του οίνου. Μια παρουσία που υπενθυμίζει σε κάθε άνθρωπο,  που βρίσκεται σε πορεία προς την ουράνια Βασιλεία ότι ο Ιησούς είναι απαραίτητος για να μπορέσει  να φτάσει στο τέρμα αυτής της πορείας, μιας  πορείας που χρειάζεται  δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις εξασφαλίζονται από τον ίδιο το  Θεό με το μάννα της Καινής Διαθήκης που είναι ο ίδιος ο ενσαρκωμένος Λόγος Του, που κατοίκησε ανάμεσά μας και παραμένει ανάμεσά μας,  παρών με το σώμα Του και το αίμα Του μέσα στην Κιβωτό της  νέας Διαθήκης, στην Κιβωτό της Εκκλησίας, που λέγεται Αρτοφόριο.

Η  παρουσία  του Ιησού στο Αρτοφόριο υπό τα είδη του άρτου και του  οίνου  δεν  είναι μια παρουσία ειδών αλλά ενός προσώπου. Στο αρτοφόριο δεν υπάρχει ένα κομμάτι από το σώμα του  Ιησού  και λίγο αίμα του Ιησού, αλλά ολόκληρος  ο Ιησούς ζωντανός ανάμεσα στο λαό Του.

Όταν επισκεπτόμαστε  το  Αρτοφόριο , επισκεπτόμαστε τον  πρόσωπο του Αναστημένου Ιησού, που είναι εκεί αφανής μεν, κάτω από τα φτωχά  είδη του άρτου και του  οίνου,  αλλά ζωντανός και μας περιμένει για μια προσωπική συνάντηση.

Αυτή η συνάντηση πολλές φορές είναι σιωπηρή αλλά και αυτή είναι αποτελεσματική. Ίσως καμιά φορά δεν ξέρουμε  τι να πούμε στον Ιησού. Τότε ας τον αφήσουμε να μιλήσει εκείνος. Εκείνος έχει πολλούς τρόπους για  να αγγίξει την καρδιά μας για να την φλογίσει όπως φλόγισε την καρδιά των δύο  μαθητών της Εμμαούς. Ενώ εκείνοι ήταν  απογοητευμένοι και απελπισμένοι, που  δεν τον είχαν δει αναστημένο, ο ίδιος ο Αναστημένος Χριστός διάλεξε τον τρόπο  όχι μόνο να τους συναντήσει, αλλά και να τους κάψει την καρδιά. «Δεν  καιγόταν  η καρδιά μας όταν  μας εξηγούσε τις Γραφές;»

Ας αφήσουμε λοιπόν τον Ιησού να μας μιλήσει εκείνος, όταν δυσκολευόμαστε εμείς. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου