“Η αιώνια καταδίκη δεν είναι μία αίθουσα βασάνων αλλά η απομάκρυνση από το Θεό”

Η αιώνια καταδίκη δεν είναι μία αίθουσα βασάνων αλλά η απομάκρυνση από το Θεό

Ποτέ να μη κάνουμε διάλογο με το δαιμόνιο, αν θέλουμε να αποφύγουμε την αιώνια καταδίκη. Το είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του χθες το πρωί στο Παρεκκλήσιο του  Οίκου Αγία Μάρθα, ερμηνεύοντας  το κείμενο της Αποκάλυψης όπου υπενθυμίζεται  ότι ο «δράκοντας», ή αλλιώς ¨το παλαιό φίδι» , ο διάβολος θα είναι ο πρώτος  που θα δικαστεί και θα ριχθεί στην Άβυσσο, για να μην μπορέσει άλλο να πλανέψει τα έθνη” (Αποκ. 20,1-4.11-21,2).

Ο Σατανάς, υπενθύμισε ο Ποντίφικας, είναι " ο πατέρας  του ψέματος, αυτός προκαλεί τα ψέματα , είναι ένας απατεώνας.  Σε κάνει να πιστέψεις  ότι αν φας αυτό το μήλο θα είσαι σαν το Θεό. Σου την  πουλά  έτσι  και εσύ την αγοράζεις  και στο τέλος σε απατά, σε παραπλανά, σου καταστρέφει τη ζωή”.

"Για να μην παραπλανηθούμε από το διάβολο ” δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο μαζί του, ακριβώς όπως ο Ιησούς στην έρημο: "Τον έδιωχνε και μπροστά στους τρεις πειρασμούς, πάντοτε υπερασπίστηκε με το λόγο του Θεού".

Ποτέ λοιπόν να μην κάνουμνε διάλογο με τον "ψεύτη" και  τον κατ' εξοχήν , "απατεώνα" που "αναζητά την καταστροφή μας", και "γι' αυτό και θα ριχθεί  στην  άβυσσο" είπε ο Ποντίφικας, ΄ρητά αναφερόμενος στους "ταπεινούς" τους μάρτυρες δηλαδή της Αποκάλυψης, που αντιστάθηκαν  στο να προσκυνήσουν το δαιμόνιο, "το χρήμα, την κοσμικότητα, την ματαιότητα".

Αντιθέτως οι καταδικασμένοι θα ριχθούν και αυτοί "στο πυρ το εξώτερο" και θα υποστούν ένα "δεύτερο θάνατο": η "αιώνια καταδίκη", εξήγησε ο Πάπας, δεν είναι μια "αίθουσα βασάνων", αλλά η απομάκρυνση από "το Θεό που δίνει την ευτυχία" και που "θέλει τόσο πολύ το καλό  μας". Ο "δεύτερος θάνατος" λοιπόν  περιμένει "εκείνους που ακολούθησαν πάντοτε το δικό τους δρόμο, απομακρυνόμενοι  από τον Κύριο  και πηγαίνουν περνούν μπροστά από τον Κύριοι και μόνοι τους απομακρύνονται”.

Εάν όμως "ανοίξουμε τις καρδιές μας" στο Θεό, θα έχουμε "τη χαρά και τη σωτηρία", "νέο Ουρανό και νέα γη". Αν αφήσουμε τον Ιησού "να μας συχωρήσει" θα είμαι έτοιμοι  να τον συναντήσουμε: "Είναι όμορφο, είναι πολύ όμορφο: Και Εκείνος  μας ζητά να είμαστε ταπεινοί και να λέμε: "Κύριε" Αρκεί αυτή η λέξη  και Εκείνος  όλα τα άλλα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου