Η πανδημία έφερε στο φως μια πιο αυθεντική πίστη

Η πανδημία έφερε στο φως μια πιο αυθεντική πίστη

Προχθές το πρωί, βοηθοί επίσκοποι και ιερείς της επισκοπικής διοίκησης της Νάπολης προσευχήθηκαν μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, in streaming, για την πόλη, την Εκκλησία και τα θύματα του Κορονοϊού. «Επιθυμούμε να είμαστε εμείς οι ιερείς, οι προφήτες ενός νέου κόσμου που προκύπτει μέσα από την κρίση, αλλά και που μας δίνει το σθένος, τη δύναμη και την ομορφιά να ανανεωθούμε και να ανανεώνουμε για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο ιεράρχης.
Μια ώρα λατρείας και προσευχής, εξ αποστάσεως και μέσα από μια ουσιαστική σύνδεση, για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του επισκόπου και των ιερέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, από τον καρδινάλιο Crescenzio Sepe, αρχιεπίσκοπο της Νάπολης, ο οποίος συνδέθηκε από το Παρεκκλήσιο της Επισκοπής με τους βοηθούς επισκόπους και τους ιερείς «του». Επίκεντρο της προσευχής δεν αποτέλεσε μόνο η επισκοπική διοίκηση της Νάπολης, αλλά ολόκληρη η Καθολική Εκκλησία, ο Πάπας, οι οικογένειες, το υγειονομικό προσωπικό και τα θύματα του ιού.

Ανανεωνόμαστε για να καταστούμε μάρτυρες εμπιστοσύνης και ελπίδας
Κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των εκκλησιών, η προσευχή αποτελεί επίσης μια στιγμή για σκέψη, για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή των ιερέων και των πιστών. Αυτό επιβεβαίωσε από τα μικρόφωνα του Vatican News ο ίδιος ο καρδινάλιος Sepe:

Απ. – Αυτό το δράμα που προκλήθηκε από τον κορονοϊό που έκοψε κάθε επικοινωνία, αναγκάζοντάς μας να παραμείνουμε μέσα στα σπίτια μας, να κλείσουμε τις εκκλησίες και να κλείσουμε και την Κούρια, με έκανε να νιώσω την ανάγκη ότι θα πρέπει να έχω, αν όχι μια προσωπική επαφή, τουλάχιστον μια πιο άμεση επαφή με τους ιερείς με τους οποίους ενώπιον του Αγιοτάτου Μυστηρίου, θα θέλαμε να ανανεώσουμε και να ανανεωθούμε. Επιθυμούμε να εκφράσουμε αυτή την αίσθηση κοινωνίας που ενώνει τους ιερείς με τον επίσκοπο και τον επίσκοπο με τους ιερείς και για το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόσκληση του Ιησού: «Ελάτε, ελάτε από απόσταση, μόνοι σας και αναπαυθείτε» και προσπαθήστε να ανανεωθείτε εσωτερικά, γιατί η περίοδος στην οποία ζούμε μπορεί επίσης να μας κάνει να χάσουμε αυτή τη σχέση κοινωνίας, αγάπης, πίστης, με τους ιερείς. Επιθυμούμε να ανανεώσουμε το δώρο του Θεού που μας έχει δοθεί με την επίθεση των χεριών και επομένως να ανταποκριθούμε στην κλίση που μας χορήγησε ο Χριστός ώστε να μπορούμε σήμερα να αποτελέσουμε, αυτή τη στιγμή και σε αυτή την κατάσταση, μια μαρτυρία εμπιστοσύνης και ελπίδας. Θα επιθυμούσαμε επίσης να θυμηθούμε τους τόσους πολλούς ιερείς που πέθαναν εξαιτίας αυτής της κρίσης και πάνω απ’ όλα να κοιτάξουμε προς το μέλλον με γαλήνη. Μια νέα σελίδα γράφεται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Εκκλησία υπήρξε πάντα κοντά στον άνθρωπο, ειδικά όταν βίωσε στιγμές ιδιαίτερης δυσκολίας και μαρτυρώντας με τη φιλανθρωπία την παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας, αλλά αυτό απαιτεί πολλή προσευχή, πολλή εξομολόγηση, μεγάλη δέσμευση. Επιθυμούμε εμείς οι ιερείς να είμαστε οι προφήτες ενός νέου κόσμου που θα αναδυθεί μέσα από την κρίση, αλλά και που θα μας δώσει το σθένος, τη δύναμη και την ομορφιά να ανανεωθούμε και να ανανεώσουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Οι εκκλησίες πρόκειται να γεμίσουν και πάλι και οι ιερείς να συναντηθούν. Ποιες είναι οι δυσκολίες που προβλέπετε;

Απ. – Από τη Δευτέρα και μετά, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα ορισμένες δυσκολίες που οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Γι’ αυτό αύριο, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της διάσκεψης των επισκόπων της περιοχής ώστε όλοι οι επίσκοποι να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ακολουθήσουμε μια κοινή γραμμή. Πολλοί ιερείς μου έχουν γράψει, μου τηλεφώνησαν για να μάθουν λίγες περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν και πώς να το εφαρμόσουν. Θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτά που αναφέρουν οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί.

Την επόμενη Δευτέρα κλείνει μια φάση από τη ζωή της Εκκλησίας, Τι σας δίδαξε;

Απ. – Μας έμαθε να σκεφτόμαστε, να κοιτάμε μέσα μας, να κάνουμε μια εξέταση της συνείδησής μας. Να αφαιρούμε όλα αυτά που μπορούν να είναι περιττά, όλα αυτά που μπορεί να μας έχουν «εγκλωβίσει» σε αυτό που αποτελούσε μια φυσιολογική ζωή, και να προχωρήσουμε σε αυτό που είναι βασικό, σε μια πίστη λίγο πιο καθαρή, πιο αυθεντική, πιο προσωπική, πιο πεπεισμένη πιο υπεύθυνη. Όλα αυτά αποτέλεσαν ένα δυνατό μάθημα που πάνω απ’ όλα, εμείς ως Εκκλησία οφείλουμε να το δεχθούμε ως ένα θησαυρό για να δώσουμε μια πιο αυθεντική, πιο αληθινή μαρτυρία στους πιστούς μας και επομένως να ζήσουμε με μεγαλύτερη ένταση το μήνυμα του Χριστού.

Αναφορικά με τους πιστούς, με ποιο τρόπο άλλαξε αυτή η κατάσταση τη ζωή της πίστης;

Απ. – Πολλοί τρόποι ζωής που φαίνονταν τόσο φυσιολογικοί, βασισμένοι στην καθημερινότητα, σε ένα είδος ρουτίνας, δεν έχουν πλέον αυτή τη δύναμη, αυτό έχει ως συνέπεια να προκληθεί μια ανανέωση για μια περισσότερο αυθεντική, ειλικρινής και συνεπώς ακόμη πιο προσωπική και υπεύθυνη πίστη. Πιστεύω ότι αυτή η νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και κατά κάποιο τρόπο και της Εκκλησίας, θα πρέπει να γραφτεί με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και ευθύνη αναφορικά με αυτό που αποτελεί καθήκον μας ως αγγελιοφόροι του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου