ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου και ώρα 17.00, έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου του Ρωμαϊκού Τυπικού.

Σκοπός αυτής της τηλεδιάσκεψης ήταν η μελέτη επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τους ποιμένες αυτό τον καιρό, κατά τον οποίο ακόμη οι πιστοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα στη Θεία Λατρεία.

Τα θέματα που εξετάστηκαν από τους Επισκόπους, και που αφορούσαν την Καθολική Εκκλησία του Ρωμαϊκού Τυπικού στην Ελλάδα, ήταν τα εξής:

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ

Μετά την αναβολή της ευλογίας των ελαίων και της καθαγίασης του μύρου, που δεν έγινε ως συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα, λόγω περιορισμών που είχαν επιβληθεί και στην Εκκλησία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Επίσκοποι συσκέφθηκαν αν με τις παρούσες συνθήκες μπορούν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία τέλεσης του αγιασμού των ελαίων και την καθαγίαση του Μύρου καθορίζοντας μια μελλοντική ημερομηνία. Αφού εξέτασαν την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν για το άμεσο μέλλον, διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και είναι προτιμότερο να ακυρωθεί για τη φετινή χρονιά αυτή η τόσο σημαντική ιεροτελεστία, στην οποία η Εκκλησία οφείλει να είναι παρούσα χωρίς περιορισμούς.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ

Οι Ιεράρχες λυπούνται που τα παιδιά και οι νέοι στερήθηκαν για τόσο διάστημα το κατηχητικό και τη δυνατότητα να ακούσουν το κήρυγμα της Κυριακής κατά την Κυριακάτικη τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Η αγάπη και η φροντίδα τους για τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους παραμένει η ίδια, παρόλο που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την ευθύνη κανενός οι ποιμένες στερήθηκαν την παρουσία τους.

Με παλαιότερη απόφαση οι Ιεράρχες είχαν αποφασίσει να μη γίνει κατά τη φετινή χρονιά η μετάδοση της πρώτης Θείας Κοινωνίας και του Χρίσματος διότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος καιρός προετοιμασίας των παιδιών για να λάβουν τα δύο τόσο σημαντικά αυτά μυστήρια, και αποφασίστηκε να τους χορηγηθούν κατά το έτος 2021 μαζί τα παιδιά της χρονιάς εκείνης.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα των κατασκηνώσεων και αποφασίστηκε να μη γίνουν κατασκηνώσεις εκ μέρους της Εκκλησίας, διότι η ευθύνη είναι μεγάλη και η Εκκλησία εν μέσω της πανδημίας δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

ΤΕΛΕΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ ΣΤΑ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ

Μέχρι νεοτέρας δεν θα τελούνται πανηγύρια στα εξωκκλήσια των τοπικών μας Εκκλησιών, διότι οι συνθήκες τόσο οι εσωτερικές των παρεκκλησίων όσο και οι εξωτερικές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ελεύθερη συμμετοχή των ευλαβών. Σε κάθε πανήγυρη εξωκκλησίου ο εφημέριος μπορεί να τελέσει την πανήγυρη στον Ενοριακό Ναό, τηρώντας τις Οδηγίες της Πολιτείας και της Εκκλησίας για τις αποστάσεις και την εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών.

Οι Πανηγύρεις των Ενοριακών ναών μπορούν να γίνουν, αλλά χωρίς τη λιτάνευση της εικόνας.

Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

Για τη φετινή χρονιά δεν θα τελεστεί η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, διότι με τα σημερινά και τα άμεσα μελλοντικά δεδομένα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η λαμπρότητα και επισημότητα που απαιτείται για την τέλεση μίας τόσο μεγάλης θρησκευτικής εκδήλωσης. Την Κυριακή της Εορτής της Αγίας Δωρεάς 21 Ιουνίου 2020 , η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί με κάθε επισημότητα και τα ειδικά Λειτουργικά Κείμενα. Ανήκει στον εφημέριο η απόφαση να τελέσει λιτάνευση του Αγιωτάτου Μυστηρίου εντός του Ναού μετά από προσκύνηση

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟΛΗΨΕΙΣ

Πολλές Ενορίες προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τα μέλη τους, και όχι μόνο, με ηλεκτρονική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας. Σίγουρα πολλοί πιστοί επωφελήθηκαν από αυτή την προσπάθεια των εφημερίων. Οι Ιεράρχες όμως παρακαλούν όσους εφημερίους αναλαμβάνουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση, να τηρούν στο ακέραιο το τυπικό της Θείας Λατρείας, και πριν ετοιμάσουν τη μετάδοση, να ετοιμάσουν σωστά την τέλεση της ίδιας Θείας Λειτουργίας, η οποία πρέπει να ωφελεί και όχι να προβληματίζει.

Παρακαλούνται οι εφημέριοι που επιθυμούν να συνεχίσουν τη μετάδοση να μιλήσουν και να ζητήσουν την άδεια από τον Επίσκοπό τους. «Ο Επίσκοπος της εκκλησιαστικής επαρχίας, ως πρώτος οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού στην Εκκλησία η οποία του ανατέθηκε, είναι επίσης ο ρυθμιστής, ο εμψυχωτής και ο φύλακας ολόκληρης της λειτουργικής ζωής» (Γενική εισαγωγή στο Ρωμαϊκό λειτουργικό, 22).

 

Τήνος 18 Μαΐου 2020

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου