Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΜΗΛΟΥ και η Αδελφότητά της

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΜΗΛΟΥ
και η Αδελφότητά της

Στις 16 Ιουλίου η Εκκλησία εορτάζει την Παναγία με τον τίτλο «Βασίλισσα του όρους Καρμήλου». Το όρος Κάρμηλο βρίσκεται στο σημερινό Λίβανο. Το όρος Κάρμηλο είναι γνωστό από την Π. Διαθήκη, επειδή εκεί ο προφήτης Ηλίας είδε ένα μικρό σύννεφο να σηκώνεται από τη δύση και κάλυψε τον ουρανό και έφερε μια δυνατή βροχή που πότισε τη γη του Ισραήλ, στην οποία από 3,5 χρόνια δεν είχε βρέξει.
Το σύννεφο αυτό, όπως ερμηνεύει όλη η πατερική παράδοση, συμβολίζει την Παναγία, την Ζωοδόχο Πηγή, από την οποία έτρεξε προς τους ανθρώπους το ζωντανό νερό, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, που όχι μόνο χορηγεί τη ζωή, αλλά είναι ο ίδιος η αληθινή ζωή για κάθε άνθρωπο. Στο όρος Κάρμηλο κατά τον 13ο αιώνα ένας άγιος ερημίτης, μαζί με μια ομάδα άλλων ερημιτών που ζούσαν μεμονωμένη ασκητική ζωή, ύστερα από εμφανίσεις της Παναγίας, συνενώθηκαν και αποτέλεσαν ένα τάγμα, των Καρμηλιτών.
Στις 13 Ιουλίου 1251 η Παναγία, κυκλωμένη από αγγέλους και κρατώντας στα χέρια της το Θείο Βρέφος, εμφανίστηκε στον ιδρυτή του τάγματος, τον μακάριο Σίμωνα Stock και του έδωσε τις υποσχέσεις της για τη σωτηρία των ευλαβών της. Αργότερα ιδρύθηκε και το ένδοξο γυναικείο τάγμα των Καρμηλιτισσών, καθώς και ένα τρίτο τάγμα λαϊκών, ανδρών και γυναικών, που εμπνέονταν από τα ίδια ιδανικά. Στο ίδιο εκείνο όρος η Παναγία έδωσε την υπόσχεση πως όσοι φορούν το «φυλακτό» της, το άμπιτο όπως το έλεγαν, και προσεύχονταν σ’ αυτήν, θα τους ελευθέρωνε από τις ποινές του Καθαρτηρίου το πρώτο Σάββατο μετά τον θάνατό τους.
Η ευλάβεια προς την Παναγία του Καρμήλου γενικεύτηκε σε όλη την Εκκλησία και από τις τάξεις των ταγμάτων αυτών προήλθαν πολύ μεγάλοι άγιοι. Στην Τήνο υπάρχει από αρκετούς αιώνες η Αδελφότητα του Καρμήλου, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, με παλαιά απόφαση όλοι οι πιστοί με την εγγραφή τους στα Βιβλία της Ενορίας μετά το Βάπτισμα τους. Γι’ αυτό τελούνται και επτά Λειτουργίες μετά τον θάνατο ενός πιστού.
Στους κύριους ενοριακούς ναούς της Τήνου υπάρχει ειδικό Βήμα αφιερωμένο στην Παναγία του Καρμήλου (Χώρα, Κώμη, Καλλονή, Καθεδρικός ναός, Κάμπος, Καρδιανή) και ένας ενοριακός ναός, της Ποταμιάς. Η προσευχή προς την Παναγία του Καρμήλου είναι δροσιά στις ψυχές του Καθαρτηρίου και παρηγοριά για τους ευλαβείς της.

Πηγή:sannicolo.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου