Η ΟΣΦΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ

Η ΟΣΦΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ

«Η ευσπλαχνία είναι μια από τις ιδιότητες του Θεού, έλεγε η Αγ. Φαουστίνα μια μοναχή, απ’ την Πολωνία. Αυτό που κάνει το Χριστό να διαφέρει και να γίνεται ασυναγώνιστος είναι η θεϊκή του Ευσπλαχνία. Είναι απρόσμενο, για τον αμαρτωλό ν’ ακούει: «Πήγαινε και μην αμαρτάνεις, πλέον». Καμία σχέση, με τη συγκατάβαση, την κατανόηση, την πονοψυχία!

Η Ευσπλαχνία, παρόλο ότι «χορηγεί» και «προσφέρει», δεν είναι αντίθετη με τη δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι αρνούνται να μπουν στη ζυγαριά της δικαιοσύνης, γιατί είναι πεπεισμένοι, ότι η αρετή τους δε γίνεται αντιληπτή, απ’ τα μάτια της αγάπης, μιας αγάπης ευσπλαχνικής, ικανής να προκαλέσει ένα τράνταγμα στη δική μας δικαιοσύνη. Η ευσπλαχνία (του Θεού), έχει όσφρηση, υπερβαίνει το απλό ξεσκέπασμα και άφωνο κάλεσμα στο «έλεος». Η ευσπλαχνία  απορρίπτει κάθε λογαριασμό και «προσπάθεια καλής υπόληψης» .

Ένας άσωτος γιος που σκόρπισε την πατρική περιουσία και η επιστροφή στο πατρικό σπίτι, άξιζε τέτοια γιορτή που να οργίζει τον πρωτότοκο αδελφό;

Η ευσπλαχνία δεν αναγνωρίζει μεμψιμοιρίες, κατεβαίνει πιο χαμηλά από εκεί που φτάνει η δική μας κατανόηση για ένα «εκ βαθέων» καθάρισμα της ψυχής. Η ευσπλαχνία είναι αδιόρθωτη, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καταστάσεις χωρίς επιστροφή, αλλά μια καθαρή καρδιά, γεμάτη με πνεύμα Άγιο, θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα.

Καρδινάλιος Εστεγκαρας
(Μετάφραση π. Μάρκος Βιδάλης)

Σημ. Ο Ροζέ Ετζεγκαρέ ήταν Αρχιεπίσκοπος στη Μασσαλία (1970-1984). Το 1979 έγινε καρδινάλιος, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Πέθανε το 2019.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου