Η ΟΣΦΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ

Η ΟΣΦΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ

«Η ευσπλαχνία είναι μια από τις ιδιότητες του Θεού, έλεγε η Αγ. Φαουστίνα μια μοναχή, απ’ την Πολωνία. Αυτό που κάνει το Χριστό να διαφέρει και να γίνεται ασυναγώνιστος είναι η θεϊκή του Ευσπλαχνία. Είναι απρόσμενο, για τον αμαρτωλό ν’ ακούει: «Πήγαινε και μην αμαρτάνεις, πλέον». Καμία σχέση, με τη συγκατάβαση, την κατανόηση, την πονοψυχία!

Η Ευσπλαχνία, παρόλο ότι «χορηγεί» και «προσφέρει», δεν είναι αντίθετη με τη δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι αρνούνται να μπουν στη ζυγαριά της δικαιοσύνης, γιατί είναι πεπεισμένοι, ότι η αρετή τους δε γίνεται αντιληπτή, απ’ τα μάτια της αγάπης, μιας αγάπης ευσπλαχνικής, ικανής να προκαλέσει ένα τράνταγμα στη δική μας δικαιοσύνη. Η ευσπλαχνία (του Θεού), έχει όσφρηση, υπερβαίνει το απλό ξεσκέπασμα και άφωνο κάλεσμα στο «έλεος». Η ευσπλαχνία  απορρίπτει κάθε λογαριασμό και «προσπάθεια καλής υπόληψης» .

Ένας άσωτος γιος που σκόρπισε την πατρική περιουσία και η επιστροφή στο πατρικό σπίτι, άξιζε τέτοια γιορτή που να οργίζει τον πρωτότοκο αδελφό;

Η ευσπλαχνία δεν αναγνωρίζει μεμψιμοιρίες, κατεβαίνει πιο χαμηλά από εκεί που φτάνει η δική μας κατανόηση για ένα «εκ βαθέων» καθάρισμα της ψυχής. Η ευσπλαχνία είναι αδιόρθωτη, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καταστάσεις χωρίς επιστροφή, αλλά μια καθαρή καρδιά, γεμάτη με πνεύμα Άγιο, θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα.

Καρδινάλιος Εστεγκαρας
(Μετάφραση π. Μάρκος Βιδάλης)

Σημ. Ο Ροζέ Ετζεγκαρέ ήταν Αρχιεπίσκοπος στη Μασσαλία (1970-1984). Το 1979 έγινε καρδινάλιος, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Πέθανε το 2019.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου