Η Ονδούρα είναι μια “μηχανή” που γεννά φτωχούς…

Η Ονδούρα είναι μια “μηχανή” που γεννά φτωχούς

Ονδου.jpg

Η διαπίστωση είναι από εκκλησιαστικό παράγοντα της χώρας, που βλέπει, ξανά, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα με κατεύθυνση προς ΗΠΑ και να αντιμετωπίζονται βίαια στο έδαφος της Γουατεμάλα. Εκεί οι Αρχές τους συλλαμβάνουν, συχνά τους κακοποιούν και τους στέλνουν πίσω.

Σε μια χώρα με ποσοστό φτώχειας 70% του πληθυσμού (40% σε συνθήκες απόγνωσης…) και, κρατική και μη, τρομοκρατία: 140 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 360 μέλη της lgbti κοινότητας δολοφονήθηκαν την τελευταία 10ετία ενώ 6.300 γυναίκες! και 90 δημοσιογράφοι είχαν την ίδια τύχη την τελευταία 20/ετία, χωρίς να βρεθούν οι υπεύθυνοι το 90% των περιπτώσεων!

Η τωρινή ανθρωπιστική καταστροφή, όπως την περιγράφει ο Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Σεβ/τατος Angel Garachana έχει αίτιο τη χρόνια φτώχεια, που είναι αποτέλεσμα της γενικευμένης διαφθοράς. Φυσικά η φτώχεια δημιουργείται από την ανεργία, ενώ η πανδημία (135.000 φορείς και 3.400 νεκροί ως τώρα) και δύο φονικές τροπικές καταιγίδες (Eta και Iota) επιβάρυναν την κατάσταση

Η έξοδος των απελπισμένων δεν είναι σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, είναι για να επιβιώσουν. Η αξιοκρατία κερδίζεται με έργα. Αυτό είναι ευθύνη των Αρχών. Πρέπει ο κόσμος να αισθανθεί ότι υπάρχει δυνατότητα εργασίας στη χώρα για να σταματήσει να την εγκαταλείπει”, είναι η διαπίστωση του καθολικού Ιεράρχη.

Πληροφορίες / φωτογραφία από ιστότοπους Pressenza και Proceso Digital

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου