Αγία Έδρα: Ιστορική απόφαση καταδίκης στελεχών του I.O.R.

Αγία Έδρα: Ιστορική απόφαση καταδίκης στελεχών του I.O.R.

Αγ._Έδρ.JPG

Η σωστή οικονομική διαχείριση και η τήρηση όλων των διεθνών προτύπων για έλεγχο της παράνομης διακίνησης χρήματος, είναι από τις προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου και η τελευταία απόδειξη ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Αγίας Έδρας, στην πρώτη δίκη επί Προεδρίας Giuseppe Pignatone (πρώην Ανώτατου Εισαγγελέα της Ρώμης και γνωστού διώκτη της Μαφίας) της 20ης Ιανουαρίου 2021. Κατηγορούμενοι ο πρώην υπεύθυνος του IOR (τραπεζικού Ιδρύματος της Εκκλησίας) τα έτη 1989-2009 Angelo Caloia, 81 ετών και οι δικηγόροι Gabrielle και Lamberto Liuzzo, πατέρας και γιος, 97 και 55 ετών. Η υπόθεση αφορούσε την πώληση 29 ακινήτων της Εκκλησίας, τα έτη 2002-2007, σε καλές περιοχές σε Ρώμη, Μιλάνο και Γένοβα. Σύμφωνα μ’ ελέγχους της διοίκησης του IOR και εκτιμήσεις συμβουλευτικών οίκων, μετά τη θητεία Caloia, τα ακίνητα πωλήθηκαν 59.000.000 ευρώ λιγότερο από την εμπορική, εκείνη την εποχή, αξία τους. Αυτό δεν οφειλόταν σε αστοχία της Διοίκησης αλλά σε μίζες, που είχαν δοθεί απ’ τους αγοραστές και ο δικηγόρος του Ιδρύματος Gabrielle Liuzzo φρόντισε, μέσω του γιου του, να κατευθυνθούν σε ελβετικές τράπεζες, όπως προέκυψε…

Οι κατηγορούμενοι πρότειναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, το IOR δε συμφώνησε, αντίθετα παρέστη ως πολιτική αγωγή γι’ αποζημίωση σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2018, παρουσιάσθηκαν πολλές αντίθετες εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς του IOR και φυσικά η πλευρά των κατηγορουμένων αμφισβήτησε τις ποινικές της ευθύνες.
Το τραπεζικό Ίδρυμα είχε ήδη βρει και κατάσχει, σε ιταλικές και ελβετικές τράπεζες, 38.000.000 ευρώ στα ονόματα των κατηγορουμένων.

Στην ιστορική αυτή δίκη, όπως χαρακτηρίσθηκε από παράγοντές της, το Δικαστήριο καταδίκασε και τους 3 κατηγορουμένους για υπεξαίρεση και ιδιοποίηση για προσωπικό όφελος, χρημάτων που ανήκαν στο IOR. Η καταδίκη αφορά αποδείξεις που προέκυψαν για κάποια από τα ακίνητα, για τα υπόλοιπα οι αποδείξεις κρίθηκαν ελλιπείς. Συνολική καταδίκη 8 ετών και 11 μηνών, πλέον 12.500 ευρώ στους δύο πρώτους και 5 έτη και 2 μήνες, πλέον 8.000 ευρώ στο Liuzzo υιό. Επικυρώθηκε η συντελεσθείσα κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους και το IOR μπορεί να αναζητήσει ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη άλλα 20.000.000 ευρώ.
Οι καταδικασθέντες κατέθεσαν έφεση.

Πληροφορίες από Avvenire και Vatican Insider

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου