Η Νύχτα που σπάει τη σιωπή του θανάτου

Η Νύχτα που σπάει τη σιωπή του θανάτου

Η κορύφωση και το κέντρο της χριστιανικής ζωής είναι το Πάσχα που φέτος, θα βιώσουμε με πόνο, χωρίς την παρουσία των πιστών από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά που η ανθρώπινη καρδιά συνεχίζει να το αναζητά.

Κατά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου, ανακοινώνεται η ημερομηνία της Κυριακής του Πάσχα, που αποτελεί την αποκορύφωση του Τριημέρου του Πάθους, του θανάτου και της Ανάστασης του Κυρίου, και το κέντρο ολόκληρου του λειτουργικού έτους. Από το Πάσχα αναδύονται πράγματι, οι άγιες ημέρες. Μέσα από τους ρυθμούς και τα γεγονότα της εποχής – υπενθυμίζει αυτή η αναγγελία – βιώνουμε τα μυστήρια της σωτηρίας. Το Πάσχα είναι επομένως, η πιο σημαντική γιορτή, όπως είχε υπογραμμίζει ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος στη γενική ακρόαση του 2018 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάς, προτρέποντας όλους τους χριστιανούς να βιώσουν αυτές τις ημέρες «ως μήτρα» της προσωπικής και κοινοτικής ζωής τους. Μια γιορτή που έχει τις ρίζες της στο Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο μνημονεύει τη μετάβαση από τη δουλεία της Αιγύπτου στην ελευθερία και που πραγματοποίησε ο Θεός μαζί με τον λαό του Ισραήλ.

Το Πασχαλινό Τριήμερο το οποίο ξεκινά με την Θεία λειτουργία του Μυστικού Δείπνου το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, τελειώνει με τον κυριακάτικο Εσπερινό και ως εκ τούτου μπορεί να βιωθεί ως μια μοναδική πορεία που κορυφώνεται κατά την πιο σπουδαία Νύχτα από όλες, τη νύχτα κατά την οποία ο Χριστός καταστρέφει τον θάνατο και αναδύεται από τον Άδη νικητής: εκείνη τη νύχτα που ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή, ο Κύριος αναστήθηκε, όπως μας θυμίζει το Exultet, ο επίσημος Πασχαλινός ύμνος, τον οποίο ψάλουμε κατά τη θεία λειτουργία της Πασχαλινής Αγρυπνίας.

Αυτό το Τριήμερο θα είναι σίγουρα διαφορετικό.  Με πόνο σε τόσες πολλές χώρες, οι πιστοί δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις λειτουργίες, ωστόσο, ακόμη και μέσα από τις δοκιμασίες και τα βάσανα του 2020, αυτό το Τριήμερο έρχεται «να αναζητήσει» τη ζωή του ανθρώπου. Η «λειτουργία στο σπίτι» κατά τις ημέρες του Πασχαλινού Τριημέρου θα γίνει με δύο κινήσεις: κοιτάζοντας τον Εσταυρωμένο και διαβάζοντας το Ευαγγέλιο, υπενθύμισε ο Πάπας κατά τη γενική ακρόαση αυτής της Μεγάλης Τετάρτης.

Ο ΜυστικόςΔείπνος

Κατά τη Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου θυμόμαστε τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους αποστόλους, «προβλέποντας κατά το πασχαλινό γεύμα, τη θυσία του επάνω στον Γολγοθά» και την θέσπιση της Ευχαριστία, υπενθύμιζε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κατήχηση της Τετάρτης της Μεγάλης Εβδομάδας 2016, κατά το Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «για να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν την αγάπη που τον εμψυχώνει, πλένει τα πόδια τους, προσφέροντας για άλλη μια φορά σε πρώτο πρόσωπο, το παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να ενεργήσουν και οι ίδιοι». Δηλαδή, μέσα από ένα ισχυρό κάλεσμα να υπηρετήσουν. Φέτος το πλύσιμο των ποδιών, το οποίο είναι προαιρετικό, παραλείπεται,  όπως καθορίστηκε από το διάταγμα της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Θεία Λατρεία που έδωσε οδηγίες για τις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, όπου επίσκοποι και ιερείς θα τελέσουν τη θεία λειτουργία χωρίς τη συμμετοχή του λαού.

Ο Σταυρός

Την Μεγάλη Παρασκευή μνημονεύεται ο θάνατος του Ιησού. Η αγάπη, που προσφέρεται μέχρι το τέλος, η εναπόθεση στον Πατέρα. Στις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο δεν θα τελεστεί η Ευχαριστία, αλλά μια «λειτουργική πράξη». Επομένως, αυτή την ημέρα κεντρική θέση θα έχει η τέλεση του Πάθους του Κυρίου με τη προσκύνηση του Σταυρού ακόμη κι αν φέτος το φιλί θα περιορίζεται μόνο σε ένα, εκείνου που τελεί την τελετή. Όπως και με τις άλλες λειτουργίες του Τριημέρου, θα τελεστούν χωρίς την παρουσία πιστών. Για να απαντήσει στις ερωτήσεις αναφορικά με την παρουσία του Θεού αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, ο Πάπας θέλησε να υπενθυμίσει ότι ο Θεός αποκαλύφθηκε πλήρως επάνω στον σταυρό που αποτελεί «την καθέδρα του Θεού». Κατά την ακρόαση της Τετάρτης 8 Απριλίου, που ήταν αφιερωμένη στο Τριήμερο, μας παρότρυνε να σταθούμε μπροστά στον Εσταυρωμένο σιωπηλοί, για να δούμε ότι ο Κύριός μας δεν δείχνει με το δάκτυλο κανέναν, ούτε και εκείνους που τον σταύρωσαν, αλλά ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους, δίνει τη ζωή του παίρνοντας επάνω του τις αμαρτίες μας. Μια από τις κεντρικές στιγμές της τελετής του Πάθους είναι η παγκόσμια προσευχή  και φέτος έχει ζητηθεί να προετοιμάσουμε έναν ιδιαίτερο σκοπό για όσους βιώνουν μια κατάσταση απώλειας, για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Επίσης φέτος, ο Δρόμος του Σταυρού όπου παραδοσιακά προΐστατο ο Πάπας μέσα στο Κολοσσαίο, θα λάβει χώρα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Την Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, οι λειτουργίες θα ολοκληρώνονται με σιγή επειδή η τελική ευλογία και η απόλυση δίνονται κατά την Αγρυπνία. Ο Πίος 12ος επανέφερε την Πασχαλινή Αγρυπνία, δίνοντας ζωή σε μια μεταρρύθμιση η οποία θα συνεχιζόταν μέχρι την ολοκλήρωση της κατά τη Β΄ Συνόδο του Βατικανού.

Η σπουδαιότερη Νύχτα

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η ημέρα της μεγάλης σιωπής μέχρι την Πασχαλινή Αγρυπνία, την ώρα της Μητέρας, που σιωπηλά, με την καρδιά της να διαπερνάται από τον πόνο να βλέπει τον Υιό της καταρρακωμένο και καρφωμένο επάνω στο σταυρό. Μια σιωπή που διακόπτεται από τη «Μητέρα όλων των αγρυπνιών», όπως την αποκάλεσε ο άγιος Αυγουστίνος.

Με τη λειτουργία της φωτιάς, το άναμμα της πασχαλινής λαμπάδας σηματοδοτεί την έναρξη εκείνης της σπουδαίας νύχτας κατά την οποία γιορτάζεται ο αναστημένος Χριστός, το κέντρο και το τέλος του κόσμου και της ιστορίας, τη νύχτα κατά την οποία το Αλληλούια σπάει τη σιωπή του θανάτου και τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας επαναλαμβάνουν την ιστορία της σωτηρίας από τη δημιουργία, όχι μέσα από μια κυκλική αντίληψη της ιστορίας ως υπενθύμιση για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, αλλά ως ένα γεγονός που ο καθένας μας καλείται να βιώσει εισερχόμενος μέσα στη δυναμική αυτού του περάσματος από το θάνατο στη ζωή. Ένα πέρασμα από τη δουλεία της αμαρτίας, του πόνου και της απογοήτευσης. Αλλά γίνεται κατανοητό κατά τη διάρκεια αυτής την νύχτας, ότι η ζωή μας δεν τελειώνει μπροστά σε μια πέτρα ενός τάφου, επειδή ο Χριστός εκείνου του τάφου αναστήθηκε. Μια θεία λειτουργία, εκείνη της Πασχαλινής Αγρυπνίας, που αποτελείται από τέσσερα μέρη, τη λειτουργία της φωτιάς, του Λόγου, του Βαπτίσματος και της Ευχαριστίας. Φέτος, και πάλι λόγω της έκτακτης κατάστασης εξαιτίας του Κορονοϊού, για την λειτουργία του Βαπτίσματος, θα διατηρηθεί μόνο η ανανέωση των υποσχέσεων του βαπτίσματος.

Την Κυριακή του Πάσχα ξεκινά η πασχαλινή περίοδος η οποία διαρκεί μέχρι την Πεντηκοστή και η οποία είναι βαθιά ενωμένη με το Πασχαλινό Τριήμερο. Οι πρώτες οκτώ ημέρες αποτελούν το Οκταήμερο του Πάσχα. Αυτές οι 50 ημέρες της πασχαλινής περιόδου καθιστούν εμφανή αυτή τη χαρά της Ανάστασης που αποτελεί μαρτυρία. Είναι οι ημέρες της χαράς, εκείνης που γίνεται αισθητή όταν κάποιος έχει την υπόσχεση και τη βεβαιότητα ότι η τελευταία λέξη δεν είναι ο θάνατος και ότι εκείνο το κερί, ακόμη και μέσα στο σκοτάδι αυτής της πανδημίας που περιβάλλει τον κόσμο, θα συνεχίσει να λάμπει.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου