ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ANAΣΤΑΣΙΜΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ANAΣΤΑΣΙΜΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΝΥΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2020

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα σ’ αυτή την εξωτερική και εσωτερική νύκτα που βιώνουμε, η Εκκλησία με χαρά αναγγέλλει και ψάλλει  το «Χριστός Ανέστη»!

Ζούμε στιγμές μοναδικές, διαφορετικές, πρωτόγνωρες αλλά εξ ίσου σημαντικές και δυνατές. Όλα μέσα στο Ναό τελούνται στο χώρο του Ιερού, διότι ο κυρίως ναός είναι άδειος,  άδειος όπως και ο τάφος του Χριστού.

 Άγγελος όμως του Κυρίου απευθύνεται στις φοβισμένες μυροφόρες αλλά και σε όλους μας και μας καθησυχάζει λέγοντας: «εσείς μη φοβάστε,  γνωρίζω ότι αναζητάτε τα εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως το είχε πει».

Αυτή είναι η ουρανόσταλτη είδηση η οποία αποτελεί την εγγύηση και το θεμέλιο  της χριστιανικής πίστης μας. Είναι η είδηση που φέτος περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να την ακούσουμε με ιδιαίτερη χαρά. Είναι η μόνη είδηση, που μπορεί να διώξει, κάθε φόβο, αμφιβολία, θλίψη και κατάθλιψη και να φέρει και πάλι την αληθινή χαρά.

Ο Αναστημένος Χριστός συναντά τις μυροφόρες και όλους μας και μας απευθύνει εκείνο το θεϊκό «χαίρετε» που ακούσαμε λίγο πριν στην ευαγγελική περικοπή και μας πλημμύρισε από  χαρά.

Είναι αυτή χαρά που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς έλειψε και λείπει σε πολλούς διότι ασθενούν, διότι υποφέρουν, διότι πενθούν τα αγαπητά τους πρόσωπα τα οποία έφυγαν απρόσμενα.

Πυκνό το φετινό σκοτάδι της φετινής νύκτας, όμως έχουμε ενώπιον μας την αναμμένη Πασχαλινή Λαμπάδα που συμβολίζει τον Αναστημένο Χριστό, που είναι το φως το αληθινό. Ακολουθώντας αυτό το φως θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο της «εν Χριστώ ζωής» με τη σιγουριά ότι όλα θα γίνουν καλύτερα τόσο στην πνευματική όσο και τη φυσική ζωή μας.

Φωτισμένοι από το φως του Αναστημένου Χριστού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να εργαζόμαστε και προπάντων να προσευχόμαστε για να διαλυθεί το σκοτάδι που απρόσμενα σκέπασε  στη γη με κίνδυνο να παρατείνει τη θλίψη μας και να επισκιάσει τη χαρά της Αναστάσεως.

Προς Θεού αδελφοί μου και αδελφές μου, μη συμβεί αυτό. Μη υποταχθούμε σε μία τέτοια παρατεταμένη και καταστρεπτική θλίψη. Μη περιοριστούμε στο να παρηγορούμε ο ένας τον άλλο, αλλά ας στραφούμε προς τον Αναστημένο Κύριο, που με την ανάστασή του μας ξαναδίνει την ευτυχία που χάσαμε από δική μας υπαιτιότητα. Η ευτυχία που μας προσφέρει ο Κύριος δεν είναι προσωρινή αλλά αιώνια και παντοτινή. Διότι είναι δώρο της άπειρης  αγάπης του Θεού για όλα τα παιδιά του. Ο Θεός δεν μας έδωσε κάτι αλλά μας κάποιον τον ίδιο τον Υιό του, τον ίδιο τον εαυτόν του.

Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή.

Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα.

Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία».

Και το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

Εύχομαι, φέτος όλοι να νιώσουμε την παρουσία του Κυρίου, εσταυρωμένου και αναστημένου, πιο δυνατά από κάθε άλλη χρονιά. Τώρα Εκείνος μας συνοδοιπορεί, όπως τότε τους μαθητές της Εμμαούς, μας κατηχεί και μας προετοιμάζει για τον τεμαχισμό του άρτου, που εύχομαι σύντομα να τελέσουμε και πάλι, αδελφοί μου και αδελφές μου με τη δική σας ευλογημένη φυσική παρουσία. Έτσι ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου