Η ΝΥΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΞΙΝΑΡΑΣ ΤΗΝΟΥ (2)

Η ΝΥΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΞΙΝΑΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα η Πασχαλινή Αγρυπνία και η Αρχιερατική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς π.  Antonino Pangalo και Antonino Russo,  της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της  Reggio Callabria-Bova,  οι οποίοι επισκέπτονται τις ημέρες αυτές  με δεπαπενταμελή αντιπροσωπεία της Κάριτας της Αρχιεπισκοπής τους την Κάριτας της Αρχιεπισκοπής μας .

Στο πρώτο μέρος της Πασχαλινής Αγρυπνίας βοήθησαν στο ιερό ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος και ο πολύτιμος συνεργάτης μας κ. Ανδρέας Παλαμάρης

Ο Ναός ήδη από την έναρξη της Αγρυπνίας ήταν πλήρης. Πολλοί πιστοί από διάφορα χωριά του νησιού αλλά και ένας μεγάλος αριθμός από τη Χώρα και την Αθήνα είχαν ήδη κατακλύσει το Ναό από την αρχή της Ακολουθίας της Αγρυπνίας.

Στην είσοδο του Ναού έγινε η έναρξη της Πασχαλινής Αγρυπνίας, η ευλογία του νέου φωτός  και της Πασχαλινής λαμπάδας.  Στη συνέχεια μέσα σε μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα προσευχής έγινε η ακολουθία του Λόγου όπου όλοι οι παρόντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από το Λόγο του Θεού να ζήσουν την ιστορία της Σωτηρίας όπως αυτή  περιγράφεται από τους Ιερούς  Συγγραφείς. Πέντε λαϊκοί αναγνώστες και αναγνώστριες ανάγγειλαν το λόγο του Κυρίου και ακολουθούσε ο αντιφωνικός ψαλμός μες το οποίο όλος ο λαός απαντούσε με τη βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων των κειμένων της Μεγάλης Εβδομάδας που είχαν στην διάθεση τους.

Μετά την ανάγνωση του πέμπτου αναγνώσματος τα έγχορδα όργανα και το εκκλησιαστικό όργανο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο ανάγγειλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και οι παρόντες έζησαν στιγμές πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης χαράς. Η Ρόζα, ο Τώνης, ο Χρήστος και ο Γιώργος ανταποκρίθηκαν στην από καιρού πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου και έδωσαν και πάλι τον καλύτερο εαυτό τους και την πίστη που τους διακρίνει και χάρισαν μία θαυμάσια μελωδία σε όλη την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Αυτή τη νύκτα ακούστηκε το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον άνθρωπο και τη φύση:

«Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε» (Mt28,6).

Η πέτρα του τάφου κύλισε και ο δυνατός θόρυβος με το σεισμό που ακολούθησε ανάγγειλαν πρώτοι τη νέα ζωή.

Πρώτη η φύση  με το δικό της τρόπο μας φέρνει το χαρμόσυνο μήνυμα. Δεν μπορεί να κρατήσει νεκρό στα σπλάχνα της το ζωντανό Θεό, το Δημιουργό της. Η ίδια η φύση  αναγγέλλει  τον θρίαμβο της Ζωής που αφανίζει τις προσπάθειες εκείνων που θέλουν να σιωπήσουν  και να φιμώσουν  τη χαρά του Ευαγγελίου.

Ήταν η πέτρα του τάφου  αυτή τη νύκτα που πρώτη  άρχισε με το δικό της τρόπο να ψάλλει  το Αλληλούια, που είναι ο αναστάσιμος ύμνος αυτής της νύχτας. Να μεταδίδει στα πέρα της γης το χαρμόσυνο άγγελμα του «Χριστός Ανέστη»  που είναι η χαρά και η ελπίδα στην οποία  καλούμαστε σήμερα και σε όλη τη ζωή μας  να συμμετάσχουμε.

Και αν οι γυναίκες αντίκρισαν χθες αυτόν που οι στρατιώτες κέντησαν με τη λόγχη (Ιωαν 19,37), και άκουσαν το «τετέλεσται» που δημιούργησε θλίψη και φόβο, σήμερα μαζί τους καλούμαστε  να δούμε το άδειο το μνήμα  και να ακούσομε τα λόγια του αγγέλου: «Μη φοβάστε… Αναστήθηκε» (Ματθ. 28,5-6).

Αυτά τα λόγια έρχονται αυτή τη βραδιά να συναντήσουν τη δική μας πραγματικότητα θλίψης και φόβου και μας δίνουν θάρρος διότι τώρα ο τάφος του Χριστού είναι άδειος, και θα έρθει η  στιγμή που όλοι οι τάφοι της γης θα είναι άδειοι. Ο άδειος τάφος μας προκαλεί να διερωτηθούμε, αλλά πάνω απ' όλα να μας βεβαιώσει  ότι ο Αναστημένος Κύριος, είναι ο πρωτότοκος των νεκρών.

Το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού είναι το θεμέλιο και η δύναμη  που διαθέτουμε ως  χριστιανοί  και γι’ αυτό μπορούμε αν θέλουμε να ξοδεύουμε  τη ζωή μας, τη δραστηριότητά μας, το νου και την καρδιά μας και να γίνονται οι κινητήριες δυνάμεις έμπρακτης αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον.

Πόσο πράγματι έχουμε ανάγκη να αφήσουμε την ευθραυστότητά μας  να χριστεί  από αυτή την εμπειρία!

Πόσο έχουμε ανάγκη  να αφήσουμε την πίστη μας να ανανεωθεί, νε ενηλικιωθεί και να ωριμάσει,  ώστε οι μυωπικοί ορίζοντές μας να διορθωθούν  και να ανανεωθούν από αυτό το ανέσπερο φως του Αναστημένου Χριστού!

Αναστήθηκε  ο Κύριος και μαζί του αναστήθηκε και η ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε τα κάθε λογής προβλήματα μας, διότι  τώρα πια δεν είμαστε μόνοι. Ο Αναστημένος Χριστός μας βεβαιώνει: «Μη φοβάστε ….εγώ θα είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια του κόσμου».

Το να τελούμε το Πάσχα του Κυρίου σημαίνει να αφήσουμε τον Αναστημένο Χριστό  να νικήσει τη δειλή στάση μας που τόσες φορές  κινδυνεύει να ενταφιάσει  τις ελπίδες μας. Να αφήσουμε Εκείνον να την πέτρα από τους καθημερινούς τάφους, της αμφιβολίας, της ολιγοπιστίας και εκείνη την πιο βαριά της απιστίας!

Η πέτρα  του τάφου  ανέλαβε τη δική της ευθύνη, οι γυναίκες τη δική τους, αυτή τη νύκτα η πρόσκληση απευθύνεται σε μένα και σε σας αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές  και οφείλουμε να αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες. Είναι μία πρόσκληση  που φθάνει καθημερινά  εκεί που ζούμε και δρούμε, με το μερίδιο της εξουσίας αλλά προπάντων της ευθύνης που έχουμε ενώπιον του Θεού και των συνανθρώπων μας.

Θέλουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτό το μήνυμα ζωής  ή θα μείνουμε βουβοί  ενώπιον όλων αυτών των γεγονότων;

Δεν είναι εδώ Αναστήθηκε!

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές  ο Κύριος μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές του μας περιμένει στη Γαλιλαία , μας προσκαλεί να επιστρέψουμε  εγκαίρως  πίσω,  στον τόπο της πρώτης συνάντησης μαζί του, για να μας επαναλάβει το «Εγώ  είμαι, μη φοβάστε, ακολουθείστε με να φτιάξουμε μαζί ένα καλύτερο κόσμο για τον οποίο έδωσα τη ζωή μου».Αμήν

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου μέσα  σε ατμόσφαιρα κατάνυξης παρά το πλήθος του κόσμου που είχε κυριολεκτικά κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, συνεχίστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κατά την οποία ευλογήθηκε το νερό του Βαπτίσματος, έγινε η ανανέωση των υποσχέσεων  του Βαπτίσματος και η ομολογία της πίστεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση του λαβάρου της Αναστάσεως του Χριστού μέχρι τον Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εκεί αγγέλθηκε και πάλι η Ανάσταση του Κυρίου και εν μέσω κωδωνοκρουσιών και πασχαλινών ασμάτων επανέκαμψε πάλι στον Καθεδρικό Ναό, από όπου και έγινε η απόλυση της Εκκλησίας.

Ο Σύλλογος της Ξινάρας πρόσφερε το πατροπαράδοτο τηνιακό κέρασμα του Πάσχα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον π. Ριχάρδο ο οποίος, παρά τις άλλες ποιμαντικές υποχρεώσεις του στη Μύκονο και στο Σμαρδάκιτο φρόντισε ο Καθεδρικός μας Ναός να παρουσιάζει μία όμορφη γιορτινή εικόνα η οποία έγινε ακόμη πιο όμορφη όταν πλημμύρισε από πιστούς.

Ευχαριστούμε όσες και όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία του Καθεδρικού μας Ναού με την εθελοντική προσφορά εργασίας.  Θα ήταν παράληψή μας, αν δεν κάναμε μία εξαίρεση και αναφέραμε το όνομα της Αδ. Θηρεσίας η οποία αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματά υγείας της με την ακάματα   και ενεργό υπηρεσία στην Εκκλησία.   

  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου