Η μόνη επίσημη συνεργασία

3

Η μόνη επίσημη συνεργασία

Ήταν το 2011, που οι δύο διευθυντές των Αρχείων συναντήθηκαν στην Τήνο και εκεί έπεσε η πρόταση, από την συνεργάτιδα στο Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο Έρση Αντωνιάδου, να γίνει αδελφοποίηση των δύο αρχείων: του Καθολικού και του Ευαγγελικού. Μεσολάβησε ένας χειμώνας πολλών συζητήσεων, διευθέτηση οργανωτικών λεπτομερειών που κατέληξε στο γεγονός του Καλοκαιριού του 2012.
Τα δύο Αρχεία, το Αρχείο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και το Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο αδελφοποιήθηκαν στην Τήνο το καλοκαίρι του 2012 σε μία συγκινητική τελετή, παρουσία του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου και Τήνου Σεβασμιοτάτου κ. Νικολάου και του Προέδρου της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος Αιδέσιμου Μελέτη Μελετιάδη, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία με πολλή αγάπη και προσευχή. Από τότε ξεκίνησε μία στενή συνεργασία των δύο αρχείων. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε στην Αθήνα στην Ευαγγελική Εκκλησία της Πύλης του Αδριανού το ίδιο φθινόπωρο.
Στην πορεία έγιναν ημερίδες για διάφορα θέματα που ενώνουν (ή χωρίζουν) τις δύο εκκλησίες, όπως η εκδήλωση για τα Συγχωροχάρτια (Λυσίποινα) το 2014, και η συμμετοχή μας στην εκδήλωση της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την Αγία Γραφή το 2018 ή η παρούσα ημερίδα για την οικογένεια Leeves (Αθήνα 2019 και Τήνος 2020). Για τους Leeves είχαμε το αποτέλεσμα του ωραίου τόμου των πρακτικών που εξέδωσε το Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών Δάμαρις η Αθηναία. Παράλληλα έγιναν συχνά οι συναντήσεις των εκπροσώπων των «βιβλιοθηκών»: της Βιβλιοθήκης του Βιβλικού Κολλεγίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας, των Ιησουϊτών Πατέρων, του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Αρχείου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. Συναντήθηκαν πολλές φορές και αντάλλαξαν ιδέες σε ατμόσφαιρα αγάπης. Ήταν κυρίως συναντήσεις γνωριμίας και πραγματικά γόνιμης ανταλλαγής πληροφοριών και θέσεων.
Η Καθολική και η Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία έχουν μία μακρά και πικρή ιστορία αντιπαλότητας, και τις χωρίζει ένας «μικρός ωκεανός θεολογικών διαφορών», όπως είχε αναφερθεί. Φέρουν όμως το όνομα του Χριστού και στην Ελλάδα τις ενώνει, όπως ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Νικόλαος είχε προσφάτως πει «ένας μεγάλος ωκεανός αγάπης».
Αυτήν την μαρτυρία αγάπης προσπαθούν τα αδελφά Αρχεία να δείξουν στον κόσμο. Η συνεργασία αυτή είναι και η μόνη επίσημη που υπάρχει μεταξύ των δύο εκκλησιών στην Ελλάδα, εξ’ όσων γνωρίζουμε. Την αγκάλιασαν με την αγάπη τους οι έλληνες Καθολικοί Αρχιεπίσκοποι και οι Ευαγγελικοί Ποιμένες. Υπάρχει ένα αρχειακό αστείο που λέγεται, όταν ακούγεται από το Βατικανό κάποια είδηση ότι ο Πάπας συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα με τους εκπροσώπους της τάδε Ευαγγελικής Εκκλησίας. Η μόνιμη αποστροφή των υπευθύνων των Αρχείων είναι «μα…εμείς τα κάνουμε αυτά, εδώ και χρόνια..!».
Τελειώνοντας θα διαβάσω από την Αγία Γραφή, από το βιβλίο των Ψαλμών, ένα εδάφιο, που σηματοδοτεί την συνεργασία των δύο Αρχείων:
«Ιδού, τι καλόν και τι τερπνόν, να συγκατοικώσιν εν ομόνοια αδελφοί!»

Θεοδώρα Τσεβά

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου