Θα χαλάσει ο κόσμος;

4

Θα χαλάσει ο κόσμος;

Μια ερώτηση που φοβίζει όλους και πιο πολύ τους χριστιανούς, όταν διαβάζουν το Ευαγγέλιο (Λκ. 21,9). Είναι λόγια του Χριστού, μπορούμε να αμφιβάλλουμε; Ή να μην τα πάρουμε κατά λέξη; Είναι βέβαιο ότι κρύβουν αλήθειες, αλλά και ότι υπάρχουν και αλληγορίες και συμβολισμοί. Χρειάζεται μια προφύλαξη σχετικά με μερικές εκφράσει και λέξεις.
Δύο αιώνες πριν, την εποχή που γράφτηκαν τα Ευαγγέλια, υπήρχε μια λογοτεχνική τάση με συμβολικές εικόνες η οποία επηρέασε και τους Ευαγγελιστές. Την ονομάζουν «Αποκαλυπτικό» ρεύμα. Και οι τρεις συνοπτικοί Ευαγγελιστές (Ματθαίος – Λουκάς – Μάρκος) μας προσφέρουν τέτοιου είδους κείμενα που αφορούν στο πέρασμα από μια εποχή στην άλλη, ειδικά για το τέλος του Λαού του Ισραήλ που την εποχή εκείνη είχε χάσει τον προσανατολισμό του κι έψαχνε ένα στήριγμα. Και το στήριγμα αυτό το βρήκαν σε αυτή τη λογοτεχνική μορφή που περικλείει εντυπωσιακά φαινόμενα, κατακλυσμούς, επιδημίες, καταστροφές, πολέμους και πείνα. Αυτές οι εικόνες της «Αποκάλυψης» προξενούν φόβο και είναι λάθος!
Ο σκοπός του συγγραφέα δεν είναι παρά να τονίσει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο κακό και το καλό, τίποτε περισσότερο. Ο σκοπός του Ευαγγελιστή δεν είναι να μας φοβερίσει, αλλά να μας ενημερώσει ώστε να προσέξουμε πώς θα ξεχωρίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε το κακό από το καλό. Οι φοβερές αποκαλυπτικές εικόνες και περιγραφές είναι ένας τρόπος να μας πει ότι ο άγριος πόλεμος (του κακού και του καλού) αφορά όλους. Ιδίως τους πιστούς του Ευαγγελίου και διαρκεί όσο υπάρχει ο κόσμος, όπως και ότι ο Θεός δεν είναι «αστυνομία» (να φοβάμαι και να τηρώ τον νόμο), αλλά φάρμακο για να μην φοβηθούμε την τελική συνάντηση μαζί του. Αυτό εννοούν τα ενθαρρυντικά λόγια του Χριστού «ούτε τρίχα απ’ το κεφάλι σας δεν θα χαθεί» (Λκ. 21,18).

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου