Η μοναξιά πιο σκληρή από τη ζέστη

Η μοναξιά πιο σκληρή από τη ζέστη

Η ζέστη είναι μία κατάσταση επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, αλλά είναι η κοινωνική μοναξιά  που προκαλεί την κύρια αιτία  του θανάτου τους  στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η κοινώνα του  Sant’Egidio της Ρώμης δεσμεύεται και φέτος να είναι κοντά τους.

Ηλικιωμένοι σε κίνδυνο εξ αιτίας της τρομερής ζέστης αυτών των μηνών. Κτύπημα του ήλιου και θερμική κατάρρευση  είναι  τα επικίνδυνα που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία αν υπάρξει συνεχής έκθεση στον ήλιο. Γιο’ αυτό δεν πρέπει να μένουν μόνοι στο να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι κίνδυνοι της ηλικίας

Η φρυχτή ζέστη με την αφρικανική σκόνη  και τη θερμοκρασία που ξεπερνά τους 40 βαθμούς είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα ηλικιωμένα πρόσωπα.  Πρόκειται για πρόσωπα που κινδυνεύουν περισσότερο θερμοπληξία. Μεταξύ των πιο ευάλωτων  είναι οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από καρδιακές, αναπνευστικές και νεφρικές χρόνιες ανεπάρκειες. Πρέπει να περιοριστούν οι ώρες απασχόλησής τους  ιδιαίτερα να αποφεύγουν την εργασίες στις ζεστές ώρες της ημέρας. Να φορούν ελαφρά ενδύματα και να τα αλλάζουν τακτικά όταν ιδρώνουν. Επίσης είναι απαραίτητο να καταναλώνουν πολλά υγρά.

Το δηλητήριο της μοναξιάς

Δεν πρέπει όμως  για κανένα λόγο να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μοναξιά.  “Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν  με σκληρό τίμημα την κοινωνική  μοναξιά τους, μας εξηγεί ο  Gian carlo Penza, υπεύθυνος  του προγράμματος  ‘Ζήτω τα γεράματα’ της κοινότητας του  Sant’Egidio της Ρώμης –  που σημαίνει ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν έχουν επαφές με ανθρώπους  και σχέσεις με τους γείτονες  για πολλές μέρες ίσως και μήνες. Σε μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Chicago, αποδείχτηκε  ότι η μοναξιά  των ηλικιωμένων βλάπτει την υγεία τους τους,  αυξάνει τη θνητότητα κατά 14 %. Η μοναξιά  ισοδυναμεί  πράγματι με την καταπίεση, καταπίεση  σημαίνει  υποβιβασμός  του ανοσοποιητικού συστήματος  με όλα τα δυσμενή επακόλουθα.

Η βοήθεια όλων είναι

Η κοινότητα του Sant’Egidio από πολλά χρόνια ασχολείται  με την συμπαράσταση προς τους ηλικιωμένους.  Τους προστατεύει από την κοινωνική απομόνωση, συμμερίζεται  τα άγχη τους, τη ζωή τους και την πίστη τους. “Γα πολλούς από αυτούς, και ιδιαίτερα  στη διάρκεια του καλοκαιριού, εξηγεί ο Gian carlo Penza – το να τηλεφωνήσει κανείς σε κάποιον, το να δημιουργήσει συχνή επικοινωνία, αυξάνει  την έννοια  της σιγουριάς και της προστασίας. Αυτό κάνει πολύ καλό στην υγεία”. Κάθε δραστηριότητα  αυτής της κοινότητας  είναι μία πράξη συλλογική, καρπός  μιας συνεργασίας  ανδρών και γυναικών  διαφορετική ηλικίας και κοινωνικής τάξης , που εθελοντικά  προσφέρουν συντροφιά  στα ηλικιωμένα άτομα. Και τα θετικά αποτελέσματα δεν λείπουν: “Το  Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 σε πολλές περιοχές  κι τα στατιστικά αποτελέσματα είναι σαφή: μείωση  νοσηλείας στα νοσοκομεία κατά  10%,  μείωση κατά το ήμισυ  σε  οίκους ευγηρίας  και μείωση της θνησιμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ως πολίτες Με τον ενεργό εθελοντισμό. Αν πχ κάποιο γειτονικό σου παράθυρο δεν ανοίξει  για μερικές μέρες  είναι χρήσιμο  και απλό να κτυπήσεις την πόρτα  και να ζητήσεις νέα. Με μια τέτοια χειρονομία  μπορεί ίσως και να σώσεις μια ζωή!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου