” Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ “ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

” Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ “ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Έφτασε στη Ρώμη, τον περασμένο Μάιο, με μοναδικό σκοπό να ευχαριστήσει τον, συνομήλικο της. Πάπα Φραγκίσκο, για τον αγώνα του κατά της εμπορίας ανθρώπων. όταν εκείνος την είδε, τη χαιρέτησε λέγοντας “ έχω ακούσει για σας, κάνετε θαυμάσια δουλειά “  Η Σουηδέζα Elise Lindqvistτον ευχαρίστησε και ένα χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό της.

Η Elise γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Σουηδίας. Σε ηλικία 5 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συγγενικό της πρόσωπο. Χωρίς στήριξη από τη μητέρα της πίστεψε ότι αυτό ήταν “ φυσιολογικό “ να συμβαίνει και ας μην της άρεσε. “ Όταν μού έλεγαν να πάω για φαγητό σπίτι τους ήξερα το τίμημα που είχα να πληρώσω “ θυμάται… έχοντας πάψει να έχει εμπιστοσύνη στους ενήλικες απομονώθηκε στον εαυτό της. Στο σχολείο, στον περίγυρό της ήταν” η άσχημη και ηλίθια ”. Μόνο ο, αδύνατου χαρακτήρα, πατέρας της έδειχνε τρυφερότητα και αυτό την βοηθούσε να αντέξει. Τον έχασε όμως όταν ήταν 10 ετών.

Ο πατριός που τον αντικατέστησε ήταν βίαιος, μέθυσος και την κακοποιούσε επίσης. Μια μέρα τη σημάδεψε μ όπλο. “ Πυροβόλησε, δε θέλω να ζω άλλο “ τού φώναξε. Αυτός πάτησε τη σκανδάλη αλλά το όπλο μπλόκαρε.. “ Ο Κύριος με ήθελε ζωντανή, παρόλο που τότε αγνοούσα την ύπαρξή του “ συμπέρανε, χρόνια αργότερα…

Στα 14 έφυγε από το σπίτι. Περιπλανήθηκε, Ήταν το κατάλληλο θύμα για όποια ήξερε να προσεγγίσει τέτοιες περιπτώσεις. “ Πόσο όμορφη είσαι “ της είπε μια γυναίκα. Την πήρε υπό την προστασία της, της έδωσε φαγητό και καλλυντικά. Στα 16 της θεώρησε φυσιολογική την απαίτησή της “Μάμα” όπως όλο την έλεγαν  να πουλά το κορμί της στους πελάτες της. Αυτό έγινε για 25-30 χρόνια ούτε ή ίδια θυμάται.

Θυμάται  πώς σταμάτησε, Μια μέρα, μετά από ένα βίαιο πελάτη πήγε στη  “Μάμα” και της είπε ότι δεν μπορεί να δουλεύει πλέον. “ Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις απαλλάσσονται οριστικά από σένα. Σε βρίσκουν νεκρή. Εκείνη άνοιξε την πόρτα και μού είπε, δεν έχεις πλέον τίποτα να κάνεις εδώ ”

Η Elιse βρέθηκε μόνη στο δρόμο, να τρώει από τα σκουπίδια, συντροφιά με την κατάθλιψη, το αλκοόλ, τα χάπια…

Στα 48 της έγινε δεκτή σε Κέντρο Αποκατάστασης. ήταν επιθετική και αντιδρούσε σαν αγρίμι, ιδιαίτερα απέναντι στους άνδρες. Διαπίστωσε όμως ότι      το προσωπικό δεν την πείραζε, αντίθετα της χαμογελούσε. “ Προσπαθούσα να καταλάβω τι ναρκωτικά παίρνουν και είναι τόσο ευδιάθετοι. Μια μέρα που φώναζα τούς είδα να πηγαίνουν στην εκκλησία και να προσεύχονται για μένα. Δεν ήξερα τι είναι προσευχή και στην εκκλησία ήξερα ότι σε πηγαίνουν όταν πεθάνεις “

Η Elise αισθάνθηκε ότι ο Θεός ήρθε στη ζωή της. Άρχισε να ηρεμεί ως άνθρωπος και να προσεύχεται. Επανήλθε σε φυσιολογικές αντιδράσεις. όμως

ο πνευματικός της σύμβουλος της είπε ότι για να τα καταφέρει εντελώς πρέπει να μάθει να ΣΥΓΧΩΡΕΙ. Εκεί επαναστάτησε, Πώς να συγχωρήσει τόσους ανθρώπους που της έκαναν κακό. Πάλεψε με υπομονή και πολλή προσευχή. Στο τέλος τα κατάφερε, Συγχώρησε και τη μητέρα της, Κατάλαβε ότι και εκείνη ήταν θύμα της αδυναμίας της να ελέγξει τις καταστάσεις. 

Επίσης κατάλαβε ποιος είναι ο δρόμος που ανοιγόταν μπροστά της : η οδός Malms killnadsgatan  – πιάτσα του πληρωμένου έρωτα που και η ίδια είχε περάσει ατελείωτες ώρες και στην οποία συνωστίζονται εκατοντάδες νέες κοπέλες, όπως και η ίδια κάποτε.

Από τότε είναι εκεί, ατελείωτα βράδια, προσφέροντας φαγητό, ροφήματα και ζεστά ρούχα στα κορίτσια που περιμένουν τους πελάτες. Έχοντας πάντα μια ζεστή αγκαλιά για όσες θέλουν να της ζητήσουν κάτι ή απλά ένα άνθρωπο να μιλήσουν Ελπίζοντας ότι κάποιο κορίτσι θα σωθεί. Ευχόμενη ότι και η ίδια θα παραμείνει ζωντανή και υγιής, η δράση της δεν αρέσει σε πολλούς, ήδη όταν πήγε στη Ρώμη κούτσαινε, κάποιος προαγωγός την είχε πετάξει έξω από ένα ασανσέρ, λίγες μέρες πριν. 

Το 2011 κλήθηκε και μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα  μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων και απείλησε να επανέλθει στα 90 της χρόνια για να δει το αποτέλεσμα των ενεργειών τους !.

Από κάθε άποψη το προσωνύμιο που της έχει αποδοθεί ως “Μητέρα Τερέζα “  των κοριτσιών του δρόμου είναι απόλυτα επιτυχές !     

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
δικηγόρος
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής      Εκκλησίας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου