«Η μεταστροφή εξαρτάται από συγκεκριμένες πράξεις, όχι από ένα μαγικό ραβδί

 «Η μεταστροφή εξαρτάται από συγκεκριμένες πράξεις, όχι από ένα μαγικό ραβδί


Σαρακοστή, εποχή για μεταστροφή. Αλλά η μεταστροφή – προειδοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος – δεν είναι αληθινή αν δεν μεταφράζεται σε «συγκεκριμένα πράγματα», σε πράξεις «καλού». Πάνω σε αυτό το θέμα αναπτύχθηκε η ομιλία που εκφωνήθηκε στις, 14 Μαρτίου 2017, από τον Άγιο Πατέρα κατά τη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta.

«Δεν είναι εύκολο το καλό: πρέπει να το μαθαίνουμε, πάντα», αναφέρει. Εξ ου και η πρόταση να δεσμευτούμε ώστε «να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη ημέρα». Για τον Πάπα ο «κανόνας της μεταστροφής» είναι «να απομακρυνόμαστε από το κακό και να μάθουμε να κάνουμε το καλό». Επιπλέον – προσθέτει – «η μεταστροφή δεν πρόκειται να συμβεί από μια νεράιδα με ένα μαγικό ραβδί που θα μας μεταστρέψει: όχι! Είναι μια πορεία. Είναι μια πορεία για να ξεφύγουμε και να μάθουμε».

«Αναζητήστε την δικαιοσύνη, βοηθήστε τον καταπιεσμένο, αποδώστε δικαιοσύνη στο ορφανό, υπερασπιστείτε την περίπτωση μιας χήρας», είναι τα «συγκεκριμένα πράγματα» που μας υποδεικνύει ο Ιησούς. Ο οποίος, μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, κατηγορεί την ηγετική τάξη του λαού του Ισραήλ, επειδή περιορίζεται σε λόγια: αυτοί – λέει ο Πάπας – «δεν γνωρίζουν την συγκεκριμενοποίηση. Και εάν δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει μεταστροφή».

Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούμαστε συνεχώς από τον Κύριο, ο οποίος είναι τόσο ταπεινός ώστε να σκύψει χαμηλά μέχρι εμάς. «Σηκωθείτε, ελάτε σε εμένα, θα συζητήσουμε και θα προχωρήσουμε». «Μα, έχω τόσες πολλές αμαρτίες…» – «Μα, μην ανησυχείς: αν οι αμαρτίες σου είχαν το άλικο χρώμα, θα γίνουν λευκές όπως το χιόνι», εξηγεί ο Άγιος Πατέρας. Και προσθέτει: «αυτός είναι ο δρόμος της μεταστροφής κατά την Σαρακοστή. Απλά. Είναι ένας Πατέρας που μιλά, είναι ένας Πατέρας που μας αγαπά, που μας αγαπά πάρα πολύ. Και που μας συνοδεύει σε αυτό το δρόμο της μεταστροφής. Το μόνο που ζητά από εμάς είναι να είμαστε ταπεινοί. Ο Ιησούς είπε στους ηγέτες: «Όποιος ανυψωθεί, θα ταπεινωθεί και εκείνος που θα ταπεινωθεί θα ανυψωθεί».

Κατά την Σαρακοστή, επομένως, ο Πάπας προσκαλεί να έχουμε υπόψη μας ότι αν απομακρυνθούμε από το κακό και με τη βοήθεια του Κυρίου, κάνουμε με συγκεκριμένες πράξεις το καλό, τότε «όλες οι αμαρτίες μας θα συγχωρεθούν».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου