«Η μεταστροφή εξαρτάται από συγκεκριμένες πράξεις, όχι από ένα μαγικό ραβδί

 «Η μεταστροφή εξαρτάται από συγκεκριμένες πράξεις, όχι από ένα μαγικό ραβδί


Σαρακοστή, εποχή για μεταστροφή. Αλλά η μεταστροφή – προειδοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος – δεν είναι αληθινή αν δεν μεταφράζεται σε «συγκεκριμένα πράγματα», σε πράξεις «καλού». Πάνω σε αυτό το θέμα αναπτύχθηκε η ομιλία που εκφωνήθηκε στις, 14 Μαρτίου 2017, από τον Άγιο Πατέρα κατά τη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta.

«Δεν είναι εύκολο το καλό: πρέπει να το μαθαίνουμε, πάντα», αναφέρει. Εξ ου και η πρόταση να δεσμευτούμε ώστε «να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη ημέρα». Για τον Πάπα ο «κανόνας της μεταστροφής» είναι «να απομακρυνόμαστε από το κακό και να μάθουμε να κάνουμε το καλό». Επιπλέον – προσθέτει – «η μεταστροφή δεν πρόκειται να συμβεί από μια νεράιδα με ένα μαγικό ραβδί που θα μας μεταστρέψει: όχι! Είναι μια πορεία. Είναι μια πορεία για να ξεφύγουμε και να μάθουμε».

«Αναζητήστε την δικαιοσύνη, βοηθήστε τον καταπιεσμένο, αποδώστε δικαιοσύνη στο ορφανό, υπερασπιστείτε την περίπτωση μιας χήρας», είναι τα «συγκεκριμένα πράγματα» που μας υποδεικνύει ο Ιησούς. Ο οποίος, μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, κατηγορεί την ηγετική τάξη του λαού του Ισραήλ, επειδή περιορίζεται σε λόγια: αυτοί – λέει ο Πάπας – «δεν γνωρίζουν την συγκεκριμενοποίηση. Και εάν δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει μεταστροφή».

Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούμαστε συνεχώς από τον Κύριο, ο οποίος είναι τόσο ταπεινός ώστε να σκύψει χαμηλά μέχρι εμάς. «Σηκωθείτε, ελάτε σε εμένα, θα συζητήσουμε και θα προχωρήσουμε». «Μα, έχω τόσες πολλές αμαρτίες…» – «Μα, μην ανησυχείς: αν οι αμαρτίες σου είχαν το άλικο χρώμα, θα γίνουν λευκές όπως το χιόνι», εξηγεί ο Άγιος Πατέρας. Και προσθέτει: «αυτός είναι ο δρόμος της μεταστροφής κατά την Σαρακοστή. Απλά. Είναι ένας Πατέρας που μιλά, είναι ένας Πατέρας που μας αγαπά, που μας αγαπά πάρα πολύ. Και που μας συνοδεύει σε αυτό το δρόμο της μεταστροφής. Το μόνο που ζητά από εμάς είναι να είμαστε ταπεινοί. Ο Ιησούς είπε στους ηγέτες: «Όποιος ανυψωθεί, θα ταπεινωθεί και εκείνος που θα ταπεινωθεί θα ανυψωθεί».

Κατά την Σαρακοστή, επομένως, ο Πάπας προσκαλεί να έχουμε υπόψη μας ότι αν απομακρυνθούμε από το κακό και με τη βοήθεια του Κυρίου, κάνουμε με συγκεκριμένες πράξεις το καλό, τότε «όλες οι αμαρτίες μας θα συγχωρεθούν».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου