Ένα χάρισμα στην υπηρεσία της ενότητας των οικογενειών

Ένα χάρισμα στην υπηρεσία της ενότητας των οικογενειών


Εννέα χρόνια από τον θάνατο της ιδρύτριας των Focolare. Στις πέντε ηπείρους, οι κοινότητες του Κινήματος εορτάζουν την επέτειο.

Η 14η  του Μαρτίου σηματοδοτείται από την ένατη επέτειο από το θάνατο της Κιάρα Λούμπιχ. Το θέμα που θα εξεταστεί θα είναι η οικογένεια, στο πλαίσιο της δυναμικής που ανοίγεται από την Σύνοδο των επισκόπων και από την επακόλουθη αποστολική παραίνεση Amoris laetitia του Πάπα Φραγκίσκου. Επιπλέον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 50η επέτειο από την ίδρυση του Famiglie Nuove (Νέες Οικογένειες), ένα κλάδο των Focolare που ιδρύθηκε το 1967 από την Lubich για τον κόσμο της οικογένειας.

Η Κιάρα έβλεπε την οικογένεια ως «σπόρο κοινωνίας για την ανθρωπότητα της τρίτης χιλιετίας», όπως είπε η ίδια με το μήνυμά της στο Family fest του 1993, ελπίζουμε ότι «οι αξίες που είναι βαθιά ριζωμένες σε αυτή –  ο αλτρουισμός, το πνεύμα υπηρεσίας, η αμοιβαιότητα – θα μπορέσουν να μεταδοθούν σε ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια».

Είναι πάνω σε αυτή τη βάση που θα έπρεπε να διαβάσουμε τις πρωτοβουλίες που κατά το 2017 πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο σκοπός είναι να συλλάβουμε την πορεία της ζωής και της σκέψης αυτών των πενήντα ετών και να φωτίσουμε την ανθρωπολογική και παγκόσμια αξία των οικογενειών στην προοπτική της «ανθρώπινης οικογένειας».

Η πρώτη συνάντηση, με θέμα «Η οικογένεια πηγή ελπίδας και χαράς», πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες: ένα πρόγραμμα γιορτής και μαρτυριών, όπου αναδείχθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος των νεότερων και η σχέση μεταξύ των γενεών στην οικογένεια. Αυτή του Παναμά, «Να είμαστε πάντα οικογένεια», πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου: σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από φρενήρεις ρυθμούς, περισσότερα από 400 άτομα συναντήθηκαν στο πάρκο της πόλης για μια ημέρα διαλόγου, παιχνιδιού και περιπάτων.

Ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας θα πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη του Loppiano, στη Φλωρεντία, από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή οικογενειών προερχόμενων από τις πέντε ηπείρους. Έχει προγραμματιστεί εργαστήρι για γονείς, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες. Μια ειδική ομάδα θα δώσει ζωή σε ένα πολιτιστικό Σεμινάριο το οποίο θα ασχοληθεί με «την Προϋπόθεση της αμοιβαιότητας στην οικογενειακή ζωή, γενεσιουργό στοιχείο της εμπιστοσύνης και της σχέσης». Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Istituto Universitario Sophia, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει ένα Κέντρο μελέτης για την οικογένεια, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δραστηριότητας της Sophia, με στόχο να εμβαθύνει στη συμβολή της πνευματικότητας της ενότητας για την οικογένεια σήμερα.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης στο Loppianoθα είναι το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου, με ένα πρόγραμμα που θα εκτελεστεί σε τρία στάδια: «Οικογένεια, δίκτυο σχέσεων»: σχέσεις εντός του ζευγαριού, με τα παιδιά, μεταξύ των γονέων, «Η αγάπη, εργαλείο και απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα της οικογένειας»: αμοιβαίες πληγές, προκλήσεις, λύπες, «Οικογένεια, δημιουργικός πόρος για τον κοινωνικό ιστό κάθε λαού»: οικογενειακά δίκτυα, αλληλεγγύη και αποδοχή, δέσμευση έναντι της κοινωνίας. Θα ανταλλαγούν αληθινές ιστορίες οικογενειών, ειδικοί προβληματισμοί και συνεισφορές από την κληρονομιά της σκέψης και της ζωής της Κιάρα Λούμπιχ για την οικογένεια. Το πρόγραμμα θαμεταδοθεί ζωντανά.

Κάθε χρόνο, η επέτειος του θανάτου της Κιάρα Λούμπιχ αποτελεί για την κοινότητα των Focolare, σε όλο τον κόσμο, μια ευκαιρία συνάντησης, γιορτής, μαρτυρίας και ανανεωτικής δέσμευσης. Κατά το 2017 επίσης, αποβλέπουν επομένως στον πολλαπλασιασμό των συναντήσεων, από τη Σιγκαπούρη στο Vilniu (Λιθουανία), από το Σύδνεϋ (Αυστραλία) στο Χιούστον (Η.Π.Α.), από το Μανάους (Βραζιλία) στην Μουζουμπούρα (Μπουρούντι). Ένα είδος αστερισμών που κυριολεκτικά αγκαλιάζει τον κόσμο και επικαλείται την συμβουλή της Κιάρα: «Να είστε μια οικογένεια».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου