Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα Τήνου και συλλειτούργησαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαος, όλοι οι ιερείς  μας που εργάζονται στο νησί της Τήνου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίου και μέσω των κεντρικών οδών η λιτάνευση κατέληξε στο προαύλιο του Μοναστηριακού Ναού του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα.

Τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας  κάτασπρα ντυμένα και συνοδευόμενα από τις κατηχήτριες τους και τους γονείς που έραναν στους δρόμους όπου περνούσε ο Ευχαριστιακός Ιησούς,  συνοδεύοντας την Εκκλησία του και συνοδευόμενος από αυτήν.

Η χορωδία του ναού εναλλάξ με την φιλαρμονική της Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν ώστε όλη η λιτάνευση να είναι μία προσευχή προς το Πανάχραντο του Χριστού Μυστήριο της Ευχαριστίας. Σ΄ αυτή την προσευχή  έλαβαν μέρος  τόσο όσοι συμμετείχαν στη λιτάνευση όσο και το πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών που παρακολουθήσουν με τη δική τους ευλάβεια ότι συνέβαινε στις κεντρικές οδούς της Χώρας της Τήνου.

Στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Αντωνίου ομάδα εθελοντών με  πρωτοστάτη τον πάντα δυναμικό  Ενοριακό Σύμβουλο Ιωσήφ Δελατόλα, είχαν ετοιμάσει όλο τον περιβάλλοντα χώρο και είχαν στήσει ειδική Άγια Τράπεζα όπου και τοποθετήθηκε το Πανάχραντο Μυστήριο μέχρι την τελική ευλογία.

Εκεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην ευρύχωρη πλατεία Πλατεία μπροστά από το Ναό και είπε:

Δύο φορές ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς την Εκκλησία της Κορίνθου, αναφερόμενος στη σύσταση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, επαναλαμβάνει  την εντολή που έδωσε ο Κύριος στους αποστόλους του: «κάνετε αυτό στην ανάμνησή μου». (Α΄ Κορινθ. 11,24.25).

 Είναι η πιο παλαιά  μαρτυρία  που έχουμε από τα λόγια του Ιησού που χρησιμοποίησε στο Μυστικό Δείπνο.

«Κάνετε αυτό».Δηλαδή κάνετε ό, τι έκανα και εγώ. Να παίρνουμε τον άρτο, να απαγγέλλουμε την προσευχή της ευχαριστίας, να τον τεμαχίζουμε και να τον μοιραζόμαστε. Το ίδιο να κάνουμε και με το ποτήριο του οίνου. Αυτός αδελφοί μου και αδελφές μου είναι ο τρόπος τέλεσης του Μυστηρίου της Ευχαριστίας από τους διαδόχους των αποστόλων όλων των εποχών.

Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής του, ο Απόστολος Παύλος γράφει: «εγώ παρέλαβα από τον Κύριο αυτό που σας παρέδωσα». ( Α’ Κορινθ. 11,23).

Τι  παρέλαβε αδελφοί μου και αδελφές μου; Παρέλαβε το Μυστήριο της Ευχαριστίας, παρέλαβε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, παρέλαβε αυτό που λίγο πριν τελέσαμε στο Ναό του Αγίου Νικολάου, παρέλαβε  το Μυστήριο που σήμερα, ημέρα του Κυρίου, τελέστηκε σε όλους σχεδόν τους Καθολικούς και Ορθοδόξους Ενοριακούς Ναού του νησιού μας. Τεμαχίστηκε ο ίδιος άρτος με διαφορετικό τυπικό, από διαφορετικά χέρια, με διαφορετικό είδος άρτου, καθαγιάστηκε όμως με την ίδια επίκληση και ενέργεια του ιδίου Αγίου Πνεύματος.

Ας προσέχουμε λοιπόν αδελφοί μου και αδελφές ποιά στάση οφείλουμε να τηρούμε κάθε φορά που είμαστε παρόντες στην τέλεση αυτού του Μυστηρίου στη μία ή την άλλη Εκκλησία. Κάθε φορά που συμμετέχουμε στο Μυστήριο αυτό είτε σε Καθολικό είτε σε Ορθόδοξο Ναό οφείλουμε να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό, διότι τελείται το ίδιο και το αυτό Μυστήριο της μίας και μόνης Ευχαριστίας στην ανάμνηση του Κυρίου.

Ευχαριστώ για το όμορφο σημερινό παράδειγμα που μας  έδωσαν σε όλους μας μέλη του Σωματείου ΑΜΕΑ του νησιού μας, τα οποία, όπως συχνά διαπιστώνουμε, ενώ αποκαλούνται άτομα με ειδικές ανάγκες, στην πράξη είναι άτομα με ειδικές αρετές.

Ο Ιησούς τεμαχίζει τον  άρτο, αλλά ταυτοχρόνως τεμαχίζεται και ο ίδιος για μας, διότι Εκείνος είναι ο Άρτος ο αληθινός, ο Μονογενής Υιός του Πατρός, που κατέβηκε στη για να προσφέρει τη ζωή του «ως λύτρον αντί πολλών» (Ματθ. 20, 28). Όταν λοιπόν μας ζητά αυτό να κάνουμε στην ανάμνησή του, μας ζητά να τεμαχίζουμε τον άρτο, αλλά και να τεμαχιζόμαστε υπέρ των Αδελφών μας.

 Αυτή την ιερή στιγμή που βρισκόμαστε ενώπιον του Ευχαριστιακού Ιησού  ας σκεφθούμε και όσους τεμάχισαν και τεμαχίζουν τον εαυτό τους, τη ζωή τους,  για να δώσουν να φάει ο κάθε αδελφός τους. Πόσες μητέρες, πόσοι  πατέρες ,μαζί με τον καθημερινό άρτο  που τεμαχίζουν στο οικογενειακό τραπέζι,  δεν τεμαχίζουν επίσης το σώμα τους, το νου και την καρδιά τους  προς χάρη των παιδιών τους; Πόσοι χριστιανοί όλων των δογμάτων, δεν τεμάχισαν και δεν τεμαχίζουν και την ίδια τη ζωή τους  για να μείνουν σταθεροί στην πίστη τους και να υπερασπιστούν  την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα των πιο φτωχών, των περιθωριακών, των προσφύγων και μεταναστών; Είναι και αυτός ένας  τεμαχισμός στην ανάμνηση του Κυρίου.

Αλλά και η σημερινή λιτάνευση του Ευχαριστιακού Ιησού στους κεντρικούς δρόμους αυτής της πόλης ήταν «μία ανάμνηση Κυρίου» διότι μαζί τεμαχίσαμε και μοιραστήκαμε την κοινή μας πίστη στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, που είναι η Αγία Δωρεά του Κυρίου. Ας συνεχίσουμε λοιπόν μαζί, την πορεία μας ανάμεσα στον ταλαιπωρημένο και κουρασμένο συνάνθρωπό μας, προσφέροντάς του τον Άρτο της Ζωής που τεμαχίζει η κοινή πίστη μας, αλλά και τον άρτο τον επιούσιο που τεμαχίζει και μοιράζει η κοινή έμπρακτη αγάπη μας. Αμήν.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου και την ειδική δέηση δόθηκε η ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο, ενώ η φιλαρμονική απέδιδε στο Χριστό τις τιμές της Πατρίδας μας παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.      

Παρόντες στην όλη Ιεροτελεστία και στην Λιτάνευση ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου –Τήνου κλπ. κ. Δωροθέου Β΄, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού και πλήθος κόσμου και των δύο αδελφών χριστιανικών δογμάτων μόνιμων κατοίκων του νησιού μας, παραθεριστών και επισκεπτών.

[module-583]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου