Η κρίση στη Βενεζουέλα, εν μέσω έλλειψης υποδομών, πληθωρισμού και πανδημίας

1

Η κρίση στη Βενεζουέλα, εν μέσω έλλειψης υποδομών, πληθωρισμού και πανδημίας

Μια χώρα σε κρίση εδώ και καιρό
Για τον Alfredo Somoza, πρόεδρο του ICEI, το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, η Βενεζουέλα είναι σήμερα μια υπόθεση για τα σχολικά βιβλία, μια χώρα που έχει συνηθίσει να ζει σε μια μόνιμη κρίση. «Έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την στιγμή που το κράτος μπήκε στην φάση του υπερπληθωρισμού και δεν διαθέτει τους πόρους για να αναλάβει τα έξοδα που μπορούν να εγγυηθούν την τροφοδοσία τροφίμων, νερού και καυσίμων στους πολίτες του. Μια κατάσταση που οδήγησε μια χώρα που κάποτε ήταν πλούσια για τον μέσο όρο της Λατινικής Αμερικής, η οποία προσέλκυσε μετανάστες από άλλα κράτη, να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο για τον αριθμό των μεταναστών πολιτών, χωρίς να υπάρξει πολεμική σύγκρουση “.

Διαδηλώσεις σε όλο το κράτος
Από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 5.800 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι μισές από τις οποίες κατά της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου και 18% κατά της χρόνιας έλλειψης καυσίμων. Άλλες διαδηλώσεις στις αρχές του 2019 είδαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικους Βενεζουέλας στους δρόμους εναντίον του Προέδρου Maduro, με αφορμή ο Juan Guaido ανακηρύχτηκε προσωρινός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της ICEI υπενθυμίζει ότι η οικονομία της Βενεζουέλας έχει από καιρό καταρρεύσει και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο με την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία είναι η κύρια οικονομική πηγή εισόδου της χώρας. “Οι διαδηλώσεις στους δρόμους – προσθέτει ο Somoza – είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η αντιπολίτευση μπορεί να ακουστεί. Η πολιτική συζήτηση έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ο δρόμος παραμένει η πλατεία. Ένα τετράγωνο που όμως αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Η Βενεζουέλα είναι πιθανώς η χώρα στον κόσμο με την υψηλότερη πυκνότητα καθημερινών διαμαρτυριών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς αυτό να τις επηρεάζει ».

Το αποτέλεσμα της πανδημίας
Τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού στη Βενεζουέλα αναφέρονται σε περισσότερες από 83 χιλιάδες λοιμώξεις και 697 θύματα από το Covid-19. Για την καταπολέμηση της αύξησης των περιπτώσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές αποφάσισαν μια γενική καραντίνα, η οποία περιλαμβάνει επτά ημέρες ανοικτά τα καταστήματα και οι υπηρεσίες και επτά κλειστά. Ένα μέτρο που προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες στον πληθυσμό, σύμφωνα με τον Somoza: «Στη Βενεζουέλα, οι άνθρωποι ζουν κάνοντας μικρές δουλειές. Η άτυπη εργασία δεν είναι απλώς πρόβλημα της Βενεζουέλας, αλλά αφορά όλη τη Λατινική Αμερική. Στη Βενεζουέλα το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό επειδή το κράτος δεν είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια, μια ελάχιστη υποστήριξη προς τους φτωχότερους αυτή τη στιγμή, όπως έκαναν η Βραζιλία και η Αργεντινή “.

Μετάφραση: δ.α

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου