Η Κοινότητα Πάπας Ιωάννης 23ος και ο Nιco της Λέσβου

Η Κοινότητα Πάπας Ιωάννης 23ος και ο Nιco της Λέσβου

Η_KOINOTHTA_ΠΑΠΑΣ_ΙΩΑΝΝΗΣ_23ος_ΚΑΙ_Ο_ΝΙCO_ΤΗΣ_ΛΕΣΒΟΥ.jpg

Η Κοινότητα Πάπας Ιωάννης 23ος, όπως είναι γνωστό, έχει παρουσία και στη χώρα μας. Οι Filippo και Fabiola Bianchini, εκτός από τη δική τους οικογένεια, φροντίζουν και φιλοξενούν ανήλικους και ενηλίκους σε ανάγκη, στην περιοχή του Νέου Κόσμου της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα, επισκέπτονται αστέγους της πόλης.
Ανάμεσα στα παιδιά που βρήκαν φιλοξενία είναι και ο 17χρονος αφγανός “Nico”.
Παρουσιάσαμε την περιπέτειά του, στο ΚΑΝΤΑΜ τον Αύγουστο:
Το παιδί ξεκίνησε 12 ετών από το Herat του Αφγανιστάν, πέρασε στο Ιράν και έζησε στην Τουρκία για 3 χρόνια, μέχρι για να μαζέψει “τα ναύλα” για μια θέση σε σαπιοκάραβο που τον έφερε στη Λέσβο… Εκεί ο 16χρονος πλέον “Nico”, που δεν είχε διαβατήριο, καταγράφηκε ως ΕΝΗΛΙΚΟΣ. Για καλή του τύχη κατάφερε όχι μόνο να εγκαταλείψει το νησί και να φθάσει στην Αθήνα αλλά και να συναντηθεί με την “Κοινότητα Πάπας Ιωάννης 23ος” που από τότε τον φιλοξένησε. Επέστρεψε, αναγκαστικά, στη Λέσβο για να εξετασθεί το αίτημα ασύλου και περίμενε.
Ο Filippo είχε σπεύσει στο νησί για να του βρει διαμονή και να του συμπαρασταθεί, μέχρι να λάβει απάντηση.
Αυτά γράφαμε τότε, αντιγράφοντας την είδηση από το “Avvenire”, αναφέροντας ότι, εφόσον πλέον υπήρχαν και ιατρικές αποδείξεις ότι ήταν ανήλικος “η προοπτική να παραμείνει ένα 17χρονο παιδί στους δρόμους της Λέσβου (εφόσον σε Μόρια και Καρά Τεπέ υπάρχει υπερπληθυσμός και δεν υπάρχει ξενοδοχείο που θα δεχόταν άτομο “χωρίς χαρτιά”) για άγνωστη περίοδο, προφανώς δεν είναι η καλύτερη λύση”.
Τη συνέχεια της ιστορίας την πληροφορηθήκαμε πάλι μέσω Ιταλίας, παρόλο που πριν λίγο καιρό ο Filippo με είχε ενημερώσει ότι η “Κοινότητα” ξεκίνησε δράση στο νησί, για να βοηθήσει ανήλικους αιτούντες άσυλο και είχαμε συζητήσει κάποια “νομικά θέματα”.
Ο Nico ανέμενε ακόμα απάντηση στη Λέσβο, ως την καταστροφή του παλαιού Καταυλισμού από φωτιά, η οποία κατέστρεψε και όλα τα έγγραφα των φακέλων προσφυγών!
Ευτυχώς η Ιταλική Κυβέρνηση και η “Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου” που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο συμφωνία, για μεταφορά από τη Λέσβο στην Ιταλία 300 ατόμων αιτούντων προστασία, μέσω των “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, άρχισαν την υλοποίηση της συμφωνίας. Ο Nico ήταν στην πρώτη αεροπορική αποστολή της 1-3-2021, με τελικό προορισμό την περιοχή Trentino, στο Alto Adige. Εκεί θα φιλοξενηθεί σε “σπίτι – οικογένεια” της Κοινότητας Πάπας Ιωάννης 23ος και θα σπουδάσει.
Η “Οδύσσεια” ενός ανηλίκου οδηγήθηκε σε αίσιο τέλος.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα που αναζητούν μια αντίστοιχη εξέλιξη.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Nico προς την εφημερίδα της Ιταλικής Ιεραρχίας, πριν εγκαταλείψει τη χώρα μας ήταν: “Στη Λέσβο, έχασα τον ύπνο μου και δεν είχα γεύση. Έζησα μεγάλη αγωνία (περιμένοντας την εξέταση της αίτησης ασύλου)…
Ελπίζω να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση για όσους είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στη Λέσβο. Δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει τι αντιμετωπίζουν, αν δε βρεθεί στην κατάστασή τους”.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Avvenire 28-2-2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου